17.11.2021

Metsän Woimas företagartrio Årets Nyföretagare

Företagarna från Metsän Woima Oy i Ylöjärvi, Juho Haukkala, Tomi Bremer och Mari Koivisto, har valts till Årets Nyföretagare 2021. Patrik och Pia Edman från S:t Karins, företagarparet bakom Taiko, konstbutiken på nätet (Demosarte Oy Ab), korades till publikens favorit.

Samarbetsförhandlingar startskott för egen framgångshistoria

Metsän Woima Oy, som verkat i fyra år, är ett tillväxtföretag som levererar fasta bränslen till värme- och kraftverk i Finland. Bakom företaget hittar man en trio med bred erfarenhet av cirkulär ekonomi och bioenergisektorn. Företaget har vuxit kraftigt – omsättningen har stigit till över tio miljoner euro och verksamheten är mycket lönsam. Bolaget har i detta skede sex anställda.

Juryn för tävlingen Årets Nyföretagare var enhällig i sitt val av vinnare.

– Företagarnas affärskompetens och erfarenhet av branschen är exemplarisk samtidigt som tillväxttakten är imponerande. Det är också positivt att företaget verkar i enlighet med hållbar utveckling inom en av framtidens branscher, säger Anssi Kujala, styrelseordförande för Nyföretagarcentralerna i Finland rf.

Segern i den nationella tävlingen känns särdeles betydande för företagets verkställande direktör:

– Detta erkännande är en stor grej för mig personligen, eftersom allt började med att jag blev uppsagd i samband med samarbetsförhandlingar. Företagandet erbjöd en ny chans och det har gått bra, säger Juho Haukkala.

Metsän Woima föddes när verkställande direktör Juho Haukkala blev uppsagd som avslutning på samarbetsförhandlingarna vid ett börsbolag i bioenergibranschen för några år sedan. Han ville dra nytta av sin tio år långa erfarenhet inom branschen och grundade därför år 2017 ett företag som i början erbjöd experttjänster inom skogs- och bioenergisektorn.

När företaget varit verksamt i ett halvt år hoppade två tidigare kollegor, Tomi Bremer och Mari Koivisto, med i företaget. Expertisen växte och tack vare de nya företagarna lade man om strategin. Metsän Woima började erbjuda bioenergi till värme- och kraftverk.

Nyföretagarcentralen i Birkaland, Ensimetri, stod till tjänst när Haukkala grundade företaget. Av företagsrådgivaren fick han svar på sina frågor och tips på vad det är skäl att beakta i startskedet. Ensimetri korade tidigare i höst Metsän Woima Oy:s företagare till Årets Nyföretagare i den egna regionen.

Konstnär avslöjade nisch och serverade företagsidé

Företagarparet Patrik och Pia Edman korades till publikens favorit i Årets Nyföretagartävling. Företagarna driver Taiko, konstbutiken på nätet, som är ett registrerat varumärke under Demosarte Oy Ab. Paret fick hela 42 procent av publikomröstningens närapå 2 000 röster.

– Jag tror att Taiko appellerade till publiken med sin goda affärsidé och sitt starka varumärke. Företagarna har också brandat sig själva och de har ett brett kontaktnät som säkert gav dem sitt stöd i tävlingen, konstaterar Oma Säästöpankkis kommunikationsdirektör Minna Sillanpää.

Titeln som publikens favorit gläder företagarna.

– Det känns verkligen fint att publiken, det vill säga helt vanliga konsumenter, röstade på oss. Vi är glada och tacksamma över alla röster, säger Patrik och Pia Edman.

Idén till en nätbutik för konst föddes våren 2016 när paret, som då verkade inom kommunikationsbranschen, träffade en konstnär som önskade sig en egen hemsida. Det visade sig att konstnären inte hade pengar men däremot massor med osålda målningar. Då Patrik och Pia visste att andra konstnärer var i samma situation samtidigt som de själva märkt att det inte är lätt att köpa konst, insåg paret att det finns en lucka att fylla på marknaden.

Nätbutiken, som öppnade i november 2016, erbjuder cirka 10 000 konstverk av drygt 550 konstnärer. Taiko har hittills levererat 6 000 konstverk inom Finland och till utlandet. Företaget har vuxit kraftigt de senaste åren och man har nyligen också anställt sin första arbetstagare. Målet inom de närmaste åren är att växa snabbare utomlands. Taiko fick i början stöd av Turku Science Park Oy, som verkar som nyföretagarcentral i den egna regionen.

Årets Nyföretagare och publikens favorit premierades i Helsingfors 17.11.2021. Årets Nyföretagare tilldelades 5 000 euro medan publikens favorit fick 2 500 euro.

Från vänster till höger: Juho Haukkala, Tomi Bremer och Mari Koivisto (Metsän Woima Oy), Markus Souru (Oma Säästöpankki), Susanna Kallama och Jari Huovinen (Nyföretagarcentralerna i Finland rf), Anna Lauttamus-Kauppila (PRH), Pia och Patrik Edman (Taiko/Demosarte Oy Ab). Foto: Mari Waegelein.

Tävlingen Årets Nyföretagare

Nyföretagarcentralerna i Finland rf väljer årligen, tillsammans med Patent- och registerstyrelsen samt Oma Säästöpankki, Årets Nyföretagare på nationell nivå. I tävlingen premieras företagare som drivit sitt företag framgångsrikt och som grundat företaget för några år sedan med stöd av en nyföretagarcentral. Förutom vinnaren, som väljs av en jury, får publiken rösta på sin favorit bland finalisterna.

Tidigare års vinnare är bland annat Vincit, Kyrö Distillery och Unikie.

Juryn består av styrelseordföranden samt vice styrelseordföranden för Nyföretagarcentralerna i Finland rf samt representanter för samarbetspartnerna Oma Säästöpankki och Patent- och registerstyrelsen.

Tilläggsinformation:
Nyföretagarcentralerna i Finland rf
Verkställande direktör Susanna Kallama
susanna.kallama@uusyrityskeskus.fi
tfn 040 587 2445

Metsän Woima
Juho Haukkala
juho.haukkala@metsanwoima.fi
tfn 050 578 0747

Taiko
Patrik Edman
patrik.edman@taiko.art
tfn 040 844 0661