Ny tillväxt med ägarbyte

Av olika orsaker måste man ibland ge upp ett företag. Familjen får nya medlemmar, du får ett intressant arbetserbjudande, du närmar dig pensionsåldern eller kanske du ska flytta utomlands. Att lägga ner företaget är inte det enda alternativet utan det lönar sig först att fundera på generationsskifte i närkretsen eller att sälja företagsverksamheten till utomstående. Be om experthjälp för att fastställa ditt företags ekonomiska värde. Genom ett ägarbyte kan ditt företag nå ny tillväxt, om du själv inte längre klarar av att satsa på verksamheten helhjärtat eller att utveckla den.

Företagets papper ska alltid hållas i god ordning så att dy enkelt kan hitta de senaste årens bokslut, avtal och andra viktiga dokument. Även om pappren för ditt företag är i ordning, lönar det sig att vara beredd på att det kan ta upp till flera år att göra ett företagsköp, åtminstone flera månader.

Kuvituskuva: Yritystoiminnan jälkeen

Läs mer

Alla artiklar

Är du
i köparens roll?

Ägarbyte erbjuder dig ett alternativt väg till företagandet: man kan bra börja på företagarkarriären genom att köpa ett existerande företag eller affärsverksamhet. Nyföretagscentrumet erbjuder rådgivning också när ditt företagande börjar genom ägarbyte. Företagsrådgivarna hjälper med att sätta dig in i företaget som är till salu och utvärderar tillsammans med dig risker och möjligheter som ingår i köpet.

I och med företagsköpet får du en färdig koncept samt en kundkrets och du kommer bra igång på din väg som företagare. Den övergivande företagaren guidar dig säkert gärna ett tag om ni så kommer överens om.

Du kan söka efter intressanta företag till exempel via Suomen Yrityskaupat.

Kuvituskuva: myynti ja markkinointi alkavan yrittäjän näkökulmasta

Dags för ägarbyte?

Den som fortsätter driva verksamheten i generationsskiftet är en ny företagare på samma sätt som i andra vid etablering av företag.

Generationsskifte
Kuvituskuva: sopimukset

En lyckad företagsköp

Berätta öppet om planerna att sälja ditt företag, så hittar du lättare en köpare och ställ dig till försäljningen med förnuft, inte känsla.

Försäljning av ett företag

När det blir dags att sluta

Att avveckla ett företag betyder inte ett misslyckande. Företagandet kan vara ett livsskede, som senare byts ut mot någonting annat.

Att avveckla ett företag

Boka tid
till företagsrådgivning

Från Nyföretagscentrumen får du kostnadsfri sparring och rådgivning. Det lönar sig att använda sig av objektiv experthjälp genast när man kommer på med idén om företagande! Klicka dig fram till ditt närmaste Nyföretagscentrum – anmäl dig till företagsinfo eller boka tid till personlig rådgivning.

Kontakta oss, delta i företagarinfon eller boka tid till rådgivning

Det finns 34 nyföretagscentrum till din tjänst runtom i Finland.

Bläddra i regionala centrum