Vad borde man veta när man startar eget?

När du har fixat affärsverksamhetsplanen och kalkylerna, är det inte svårt att grunda ett företag. Det finns ändå några grundläggande ärenden som du måste ta reda på och göra i ordning. Dessa är avtal, olika tillstånd, anmälan till myndigheternas register och försäkringar, till exempel FöPL.

Valet av företagsform hör också till grundandet av ett företag. Frågan har inget allmänt rätt svar – valet påverkas av bland annat affärsidén, företagsverksamhetens natur, antalet företagare, behovet av finansiering samt beskattningen.

Jämför företagsformer
Kuvituskuva: yritysmuodot

Läs mer

Alla artiklar

Finansiering av företaget

Vid etableringen av en företagsverksamhet behöver du kapital för en uppstart av verksamheten och investeringar. Mängden kapital beror på din affärsidé och varierar stort mellan olika branscher. Omfattningen av finansieringsbehovet för att grunda ditt företag får du fram med hjälp av finansieringskalkylen.

Lånekapital till företag beviljas av banker och andra finansieringsinstitut som Finnvera. Oftast investerar man som företagare även eget kapital eller egendom i företaget. Du kan beviljas startpeng i början av företagandet för att säkra din försörjning.

Läs mera
Kuvituskuva: pankkiasiat

Bekanta dig med Starta eget-guiden

I den mångsidiga och omfattande guiden kan du läsa bland annat om hurdan din affärsverksamhetsplan borde se ut, hur du ansöker om startpeng samt hur man registerar ett företag.

Ladda ner guiden
Kuvituskuva: YEL

Är FöPL lönsamt?

Den enda obligatoriska försäkringen för företagare är FöPL, dvs. pensionsförsäkringen för företagare. Även om namnet refererar till pension, handlar det om en mycket mera omfattande säkerhet i vardagen.

Vad är FöPL?
Kuvituskuva: sopimukset

Tillstånd, anmälan eller registrering?

Behöver din planerade verksamhet näringstillstånd, anmälan eller registrering? Förutsätter verksamheten myndighetens tillstånd eller särskild yrkeskompetens?

Etableringstillstånd

Boka tid
till företagsrådgivning

Från nyföretagscentrumen får du kostnadsfri sparring och rådgivning. Det lönar sig att ta nytta av objektiv hjälp från experter genast när du kommer på med idén om att bli företagare!

Klicka dig fram till hemsidan av ditt närmaste nyföretagscentrum – anmäl dig till företagsamhetsinfon eller boka tid till personlig rådgivning.

Kontakta oss, delta i företagarinfon eller boka tid till rådgivning

Det finns 34 nyföretagscentrum till din tjänst runtom i Finland.

Bläddra i regionala centrum