25.11.2020

Ung bilhandlare blev Årets Nyföretagare – hedersomnämnanden till varvsföretagare och käpphästföretagare

Bilfirman Prestige Car Center Oy med vasaföretagaren Rasmus Lönnqvist i spetsen har valts till Årets Nyföretagare 2020. Hedersomnämnanden gick till företagarna bakom Laitaatsillan Telakka Oy i Nyslott och Taikakeppari Oy i Hattula nära Tavastehus.

Nyföretagarcentralerna i Finland rf väljer årligen tillsammans med Patent- och registerstyrelsen samt arbetspensionsförsäkringsbolaget Varma Årets Nyföretagare i Finland. I år anslöt sig även Oma Säästöpankki till premieringsrådet. Årets Nyföretagare väljs bland personer som varit företagare i två till fem år och grundat sina företag med hjälp av Nyföretagarcentralen.

Ur bilintresset utvecklades först sidobusiness och sedan yrke

År 2014 grundade vasabon Rasmus Lönnqvist utifrån sitt bilintresse ett aktiebolag som importerade bilar från Sverige. Bilarna sålde Lönnqvist på kvällar och helger som bisyssla vid sidan av sina studier och arbetet på bank. År 2016 utvidgades företagsverksamheten till huvudsyssla när Lönnqvist avslutade sina studier och sade upp sig från lönearbetet.

För närvarande har företagaren en affär i Vasa och en i Helsingfors och två avlönade anställda.

Företagets omsättning nästan femfaldigades mellan 2016 och 2019, och i mars 2020 placerade Financial Times företaget på plats 181 på sin årliga lista över de tusen snabbast växande europeiska företagen.

Juryn för tävlingen Årets Nyföretagare imponerades av den unge företagarens historia, där affärsverksamheten har vuxit stadigt och lönsamt:

– Rasmus har en intressant företagarstig. Verksamheten har utvecklats från hobby till företagande och är nu ett företag i tillväxt. Företaget har vuxit med mycket god lönsamhet, berättar Susanna Kallama, verkställande direktör för Nyföretagarcentralerna i Finland rf.

Enligt företagarens egna ord ligger målmedvetenhet och hårt arbete bakom framgången.

– Man måste veta vad man vill. Annars kan man inte nå framgång, konstaterar Lönnqvist.

I början av företagsverksamheten var Lönnqvist kund hos Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia.

Ett ägarbyte möjliggjorde verksamhet vid ett traditionsrikt varv

Laitaatsillan telakka i Nyslott har sedan början av 1900-talet varit den viktigaste basen för insjöfartyg i Finland. År 2005 övergick dess ägo från Stora Enso till nya ägare och 2017 var det dags för ett ägarbyte igen. Då blev Antti Makkonen och Harri Turtiainen (till vänster) företagare och tog över Laitaatsillan Telakka Oy. De hade redan varit anställda på varvet under den förra ägaren.

Företagande var inget nytt för männen eftersom de båda på varsitt håll hade erfarenhet av företagande. Hjälp från Östra Savolax Nyföretagscentrum med beräkningar och ansökan om finansiering från Finnvera var ändå mycket välkommet.

Varvsverksamheten har efter ägarbytet utvecklats från tjänster för yrkestrafiken till service och underhåll av även landsvägsfärjor och andra logistiktjänster samt underleveranser till industrin och mekaniska verkstäder. Vår värdegrund bygger på att ge permanent sysselsättning lokalt och att kontinuerligt utveckla ekologiska serviceprocesser i den känsliga insjömiljön.

– Vår målsättning är att inte låta ljuset slockna i Nyslott. I allt där det bara är möjligt, gynnar vi lokala aktörer. Vi hoppas också att vikaren ska finnas kvar i Saimen även i framtiden, konstaterar Makkonen.

Lokal sysselsättning och den ekologiska aspekten gjorde också intryck på juryn i tävlingen Årets Nyföretagare.

– Vi ville ge dessa företagare ett hedersomnämnande framför allt för den ansvarsfulla affärsverksamheten. Ett företag är alltid som bäst när det gör vinst och samtidigt skapar någonting gott omkring sig, konstaterar Susanna Kallama.

Käpphästar blev nästan av en slump ett gemensamt företag för mor och dotter

När Julia Aarrekivi i Hattula var 9 år bad hon sin mamma Virva Klaasio att tillverka en käpphäst åt sig. Käpphästen som mamma tillverkade gav även dottern inspiration att själv göra käpphästar. De första prototyperna var trevande, men småningom utvecklades färdigheterna och käpphästarna blev allt finare. På försök lade Klaasio ut dotterns arbeten till försäljning på webbplatsen tori.fi, och allt som tillverkades i hemverkstaden gick åt direkt.

När Julia var 11 år grundade man en firma. Snabbt utvidgades verksamheten så mycket att firman ändrades till aktiebolag och även Julias mamma började tillverka käpphästar på heltid. I början av verksamheten fick de nya företagarna hjälp av Tavastlands Nyföretagarcentral.

– Jag hade ingen kännedom om företagande och när det dessutom gällde att grunda en firma för en minderårig, fanns där en del att reda ut, berättar Klaasio.

Nu är Taikakeppari den största näthandeln i världen för käpphästar. Det största exportlandet är Sverige. Djungeltelegrafen har varit Taikakepparis bästa marknadsföringskanal, och det händer ofta att följande beställning kommer från samma gata till vilken föregående käpphäst levererades. Försäljningen har också fått draghjälp av företagets Instagram-konto, där man har över 23 000 följare.

Juryn i tävlingen Årets Nyföretagare uppskattade särskilt företagets djärvhet och uppfinningsrikedom.

– Företagarna har här en fin egen idé, som man har förverkligat ihärdigt. Marknadssegmentet är litet men högavkastande, och verksamheten är global, förklarar Susanna Kallama.

Mer information

Susanna Kallama
Nyföretagarcentralerna i Finland rf
susanna.kallama@uusyrityskeskus.fi
tfn 040 587 2445

Rasmus Lönnqvist
Prestige Car Center Oy
myynti@prestigecarcenter.fi
tfn 040 833 1584

Antti Makkonen
Laitaatsillan Telakka Oy
antti.makkonen@laitaatsillantelakka.fi
tfn 0400 924 301

Virva Klaasio
Taikakeppari Oy
taikakeppari@gmail.com
tfn 044 230 9327