14.02.2024

Företaget föddes ur en önskan att hjälpa 

Wellmedic Oy Ab från Korsholm erbjuder sina kunder både företagshälsovårdstjänster och privat hälso- och sjukvård. På kort tid har det framgångsrika familjeföretaget expanderat till fyra andra orter. 

Wellmedics vd Marta Backlund är ekonomen som redan som barn hade en vilja att hjälpa sina medmänniskor – hon kom trots allt från en familj med en pappa som är läkare med inriktning på två områden och en mamma som är barnmorska och sjuksköterska. Jobben inom kundservice under studietiden stärkte Martas övertygelse om att hennes kall ligger i att hjälpa andra, även om hennes egna studier inte var relaterade till vårdsektorn. 

Familjeföretaget startades på initiativ av Martas far, Zar Nuri, 2020. På den tiden talades det mycket om social- och hälsovårdsreformen och privatiseringen av hälso- och sjukvårdsbranschen, och familjen ville för sin del svara på efterfrågan genom att erbjuda mänskliga och kundorienterade tjänster. Senare kom de växande köerna till följd av coronapandemin också att fungera som en drivkraft och motor för Wellmedics tillväxt. 

Företagets hemvist var ursprungligen Korsholm men har idag även kontor i Karis, Oravais, Vasa och Vörå. Till en början fokuserade Wellmedic på företagshälsovård, men snart utvidgades tjänsterna till att omfatta privatkunder, av vilka det finns många särskilt i Karis. 

Hjälp i tillståndsdjungeln 

Den privata hälso- och sjukvårdssektorn är starkt reglerad och övervakad. Av praktiska skäl valdes aktiebolag som bolagsform. 

– De nödvändiga tillstånden ordnades trots allt förvånansvärt enkelt inom några månader. Advokaten, revisorn och styrelsen i vårt företag var till stor hjälp med tillstånd och anmälningar, liksom Kjell Nydahl, direktör för företagstjänster på Vasaregionens utveckling Ab. Kjell var en bra sparringpartner som också gav mig tips om nätverkande och att söka finansiering. Tack vare en bra affärsidé och realistiska vinstförväntningar gick även finansieringsförhandlingarna bra, berättar Marta om bolagets tidiga skeden. 

Mångsidig kompetens 

Företagande är ofta också en fråga om attityd. Marta och hennes partners ser möjligheter omkring sig istället för problem. 

– Trots expansionen är Wellmedic fortfarande en relativt liten aktör inom sitt område, men fungerar som ett stort företag. Detta har möjliggjorts av en styrelse med både gedigen erfarenhet av tillväxtbolag och ung entusiasm. De har vågat fatta djärva beslut, konstaterar Tommi Virkama, direktör för Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia. 

Företagets framgång bygger på den solida kompetensen hos ett bra och mångsidigt team. För närvarande sysselsätter Wellmedic cirka 30 anställda och cirka 15 yrkesutövare. 

– Ju mångsidigare kompetens ett företag har, desto bättre klarar det sig. Vi har haft turen att rekrytera högkvalificerad och motiverad personal med olika bakgrund. Till nya företagare vill jag säga, investera i er affärsidé, lita på er vision och be om hjälp. Företagsrådgivarna hjälper er att fatta välgrundade beslut så att företagandet lönar sig. Finland behöver oss företagare, sammanfattar Marta.