11.02.2022

Företagare tillsammans med bästa vännen

Innovation Homes mål var redan från början att internationaliseras. I dag har företaget verksamhetsställen i Finland, USA och Asien, och företagarduon vill med sitt nätverk skapa en gemensam tillväxtplattform.

Petra Erätuli-Kola och Katja Aalto bestämde sig redan i slutet på 1980‑talet för att starta ett gemensamt företag.  Då var de visserligen bara två tonåringar från Kalajärvi som under sommarloven och veckosluten arbetade i glasskiosken, som barnvakter eller med tidningsutdelning.

Överenskommelsen var att det gemensamma företaget skulle vara i gång innan någon av dem fyllde 40 år.

– Då kändes det som väldigt långt borta i tiden, säger duon.

Två decennier senare, i slutet på 2015, ringde Katja till Petra och påminde om att 40‑årsdagen närmar sig och nu måste något göras. Då föddes Innovation Home som erbjuder kontorstjänster och affärslokalslösningar till både tillväxtföretag och storföretag på olika verksamhetsställen i tre länder.

En tydlig vision visar vägen

En gemensam vision var att göra världen till en mänskligare plats att arbeta på och att skapa en positiv och öppen arbetskultur både i Finland och ute i världen. Förutom den egna övertygelsen och passionen har även kundernas respons gett dessa affärskvinnor styrka och mod. Vi har satt våra mål högt, och även om de har utvecklats med åren så har visionen alltid varit densamma.

– Vi vill bygga världens bästa gemensamma tillväxtplattform på ett lönsamt sätt, säger Petra och Katja.

Nyföretagscentrum stöttade de blivande företagarna i sin företagsutveckling genom bland annat hjälp med ansökan om startpeng, praktiska frågor och coachning. Företagsspecialisten Matias Holmqvist från FöretagsEsbo berättar att rådgivaren redan då såg företagets potential och framgångsutsikter.

– Företaget har ett internationellt och innovativt arbetsfokus, och företagarna har från första början haft en tydlig vision om hur affärsverksamheten ska växa globalt.

Mod och envishet

Enligt Matias är det viktigt att företagare förbereder sig på olika stressfaktorer och kommer ihåg att ta hand om sig själva och sitt mående på ett övergripande plan. Mod, envishet och kreativitet är bra egenskaper.

Petra och Katja håller med. De understryker vikten av att kunna både förbereda sig för och anpassa sig till förändringar.

– Som företagare ska man vara beredd på galet mycket arbete, vara uthållig, tålmodig, envis och stresstålig samt vara be‑redd på kontinuerlig utveckling och handlingskraft, beskriver Petra.

Att starta ett företag tillsammans med en vän kräver öppenhet och en förmåga att öppet diskutera saker anser företagarduon.  Det är även viktigt att identifiera varandras styrkor och olikheter och ge utrymme för dessa.

Att känna till företagandets utmaningar hjälper även i arbetet med kunderna särskilt eftersom Innovation Home arbetar med många tillväxtföretag.  Att följa och driva på andra företags utveckling är en av de bästa aspekterna med det här arbetet.

– Med Innovation Home kan vi skapa arbetsplatser, möjliggöra tillväxt och utveckling i team samt förändra företagskul‑turen i en positiv riktning med oss själva som ett exempel, säger företagarna.