14.02.2024

Entreprenörskap och tillväxt från skogen 

Stark kompetens och ett fungerande koncept har gjort Nälkäviulu till en framgångssaga, som genom ett samarbetsnätverk, skapar sysselsättning inte bara för den egna personalen utan också för ett betydande antal underleverantörer

Att bli företagare var ett enkelt beslut för Anssi Nykänen när han upptäckte att UPM Skog sökte franchiseföretagare för att genomföra och sälja skogsvårdsarbete. När han lyckades övertala sin tidigare kollega och granne Antti Ojala att hänga på, föddes Nälkäviulu Oy. 

– Jag hade funderat ett tag på att om jag skulle göra en förändring i mitt arbetsliv så var tiden inne nu. Den slutliga lösningen kom när vi kunde förhandla fram ett lite större avtal, och det stod klart att två män kunde leva på det, konstaterar Antti en smula humoristiskt. 

Företagets namn härstammar nämligen från den stora depressionen, då skogshuggarna knappt kunde försörja sig på skogshyggena. På den tiden hade de en gammaldags bågsåg, det vill säga en ”nälkäviulu” (hungerfiol), som verktyg. Namnet kom till genom något av en slump, eftersom de andra namnidéerna inte antogs av handelsregistret. Namnet visade sig vara en fullträff då det är så lätt att lägga på minnet. 

Full fart framåt 

Franchising gjorde det enkelt att komma igång med företaget, berättar Anssi. Det var många aspekter som redan var klara, såsom avtal och många verksamhetsmodeller.  

– Paketet var förstås inte riktigt färdigt, utan det fanns fortfarande utvecklingsarbete att göra, och det finns det fortfarande. Det ger också en mening till arbetet. Vi kan också få hjälp om vi behöver, men det har vi inte direkt behövt, eftersom som vi är så insatta i branschen. Vi har sammanlagt 30 år i branschen, och vi hade också en del erfarenhet av företagande, säger Anssi. 

Innan de grundade bolaget besökte företagarna Nyföretagscentrumet bland annat för att få sina beräkningar bekräftade. Dessutom fick de tips om hur man ansöker om starta eget-bidrag. 

Företagsrådgivaren Sanna Hietalahti-Husu berömmer Anssi och Antti för att de verkligen hade allting klart.

– Anssi och Antti var verkligen redo och kompletterade varandra utmärkt som individer. De hade kunskap om branschen och en förståelse för företagsekonomi. Dessutom hade de nätverk och en viss entreprenörsbakgrund. Processen var därför enkel och effektiv i detta fall. 

Lönsam tillväxt 

Nälkäviulu har vuxit snabbt och lönsamt. Tjänsterna omfattar ett brett spektrum av skogsvårdsarbeten som utförs av UPM Skog i Norra Savolax och Norra Karelen. Företagets verksamhetsmodell bygger på ett nätverksbaserat tillvägagångssätt, vilket innebär att företaget utöver sina egna anställda, också skapar sysselsättning för ett betydande antal underleverantörer. 

– Företagarna tar också hand om tillväxten och avkastningen av Finlands största naturresurs och kolsänka, skogen, med ett högklassigt och professionellt tillvägagångssätt. Miljövärden betonas starkt i företagets dagliga verksamhet. Detta är betydelsefullt, konstaterar Sanna.