14.02.2022

Teräsrakenteiden kannattelema yritys

Mikkeliläisille Ville Honkaselle ja Toni Salmelle oli nuoresta asti selvää, että työura tehdään yrittäjänä. MetForce Oy pääsi kiinni kovaan kasvuun, kun se teki liiketoimintakaupat lemiläisestä Artun Paja Ky:stä.

Toisinaan ammatinvalinta on itsestäänselvyys: Ville on metallimies, mikään muu ei ollut vaihtoehtona. Koska kaveripiirissä ja suvussa on paljon yrittäjyyttä, työn tekeminen yrittäjänä on hänelle ainoa oikea tapa. Toni sen sijaan teki metallipuolelle pidemmän harppauksen kemiantekniikasta, mutta yrittäjyys on hänellekin lähipiiristä tuttua. Yhdessä he muodostavat tiimin, joka jakaa operatiivisen ja hallinnollisen vastuun kummankin luontaisia rooleja kunnioittaen.

Idea MetForce Oy:stä oli alun perin Villen. Tekijämiehenä hän oli jo perustamassa yritystä ja käynyt Mikkelin seudun Uusyrityskeskuksen yritysneuvonnassa syyskuussa 2017, kun hän hoksasi, että hallinnollisiin tehtäviin olisi hyvä saada apua.

– Kaksi tuo osaamisalueita aina enemmän kuin yksi. Ja tietysti yhtiökumppanin kanssa vastuu jakautuu leveämmille harteille ja ajatusten pallottelu on helpompaa, kertoo Ville.

Nuoruus vahvuutena

Yritysneuvoja Heli Tavasti kehuu Tonin ja Villen teräksenlujaa asennetta.

–  Heillä oli jo alussa hyvät suunnitelmat siitä, mitä alkavat tehdä. Yrityksen vahvuutena on yrittäjien nuori ikä, joka on alalla poikkeuksellista, ja nuoruuden mukanaan tuoma can do -asenne kaikkeen tekemiseen.

Heli ohjasi yrityksen perustamisvaiheessa erityisesti laskelmien teossa sekä rahoituksen hakemisessa, sillä alkuinvestoinnit koneisiin olivat isohkot. Hän oli mukana myös ELY:n investointitukiasian ensimmäisessä tapaamisessa.

Kasvu auttoi keskittymään

MetForce Oy aloitti konepajana, joka teki koneistusta ja remonttihommia. Pienessä yrityksessä toimitusjohtaja on multitaskaaja, ja Tonikin osallistui tuotantoon ja asennuksiin aina ehtiessään. Alusta asti oli kuitenkin selvää, että työpaikkoja luodaan myös muille ja toimintaa laajennetaan. Ensimmäinen työntekijä palkattiin heti, ja pian MetForce työllisti yrittäjät mukaan lukien viisi henkilöä.

Kevättalvella 2019 Toni ja Ville kuulivat myynnissä olevasta Artun Pajasta, joka oli kauan etsinyt jatkajaa.

– Satuimme olemaan sopivaan aikaan liikkeellä ja heinäkuussa tehtiin kaupat. Pääsimme kasvamaan merkittävästi, ja itse asiassa kauppa ohjasi toimintaamme niin, että vuoden 2020 alusta päätimme keskittyä tekemään kantavia CE-merkittyjä teräsrakenteita.

Artun Pajan myötä työntekijöiden määrä kasvoi kymmenellä, ja nyt MetForce pystyy vastaamaan alan kilpailuun tekemällä tarjouksia aiempaa lyhyemmillä toimitusajoilla.

Heli korostaa, että yritysostoon on valmistauduttava huolella. MetForcelta asiantuntijuutta due diligence -prosessiin löytyi omasta hallituksesta, joten ulkopuolista apua tarvittiin lähinnä kauppakirjojen teossa.

Yrittäjyyskipinän saaneita Toni kannustaa miettimään, voisiko yrittäjyys alkaa jo toimivan yrityksen ostamisella.

– Yritysidea on kaiken a ja o. Mutta jos omaa ideaa ei ole, niin mikään ei estä etsimästä kumppania, jolla idea on, ja joka kaipaa toista tekijää rinnalleen tai jatkajaksi.