07.03.2024

Henkilöstöjohtaminen on palkitsevaa

Suomen työmarkkinat ovat eriytyneet hyvin voimakkaasti naisten ja miesten aloihin. Tämä näkyy myös yrittäjyydessä, naiset toimivat yrittäjinä naisten aloilla ja miehet miesten aloilla. Poikkeuksiakin löytyy ja yksi heistä on Ilmastointinikkarit Oy:n toimitusjohtaja, yrittäjä Elsi Mäntynen

Naiset toimivat myös miehiä useammin yksinyrittäjinä kuin miehet. Työnantajanaisten yritykset ovat yleisemmin hyvin pieniä, korkeintaan viiden työntekijän yrityksiä (73 %) kuin työnantajamiesten yritykset (68 %). Tässäkin Elsi on poikkeus. 

Ilmastointinikkareissa toteutettiin sukupolvenvaihdos vuonna 2020, kun Elsi oli 30-vuotias. Elsi ei kuitenkaan lähtenyt toimitusjohtajan työhön ilman vankkaa kokemusta ja koulutusta. Hän on aloittanut työuran isänsä yrityksessä asennushommissa jo teini-ikäisenä. Tuolloin työn opettajina toimivat samat henkilöt, jotka ovat yrityksessä yhä töissä. Ilmastointinikkarit työllistävät kahdeksan henkilöä. Yrityksessä on pitkiä työsuhteita ja se kertoo työhyvinvoinnista ja hyvästä johtamisesta. 

– Pyrin toimimaan kannustavana, oikeudenmukaisena ja tasapuolisena esihenkilönä. Aina se ei ole helppoa, koska jokainen työntekijä on oma persoonansa ja joskus on myös tehtävä vaikeita päätöksiä, Elsi sanoo. 

Rekrytointi on tällä hetkellä vaikeaa. Huoltopuolelle ei tällä hetkellä löydy tekijöitä. Virherekrytointeihinkaan ei ole varaa. Muuten työllistämiseen ei Elsin mukaan liity haasteita sen enempää kuin yrittämiseen yleensäkään. 

Elsi hoitaa itse palkanmaksun ja siihen sekä muuten työsuhteeseen liittyvän byrokratian

– Näiden perusasioiden on oltava kunnossa. Hyvistä työntekijöistä pidetään kiinni, olen joustava ja asiat saadaan sovittua yhdessä henkilöstön kanssa neuvottelemalla. Meillä toimii paikallinen sopiminen, eli muutoksia tehdään helposti työntekijöiden toiveiden mukaisesti ja tietysti pari kertaa vuodessa tehdään jotain kivaa yhdessä henkilöstön toiveiden mukaan, Elsi toteaa.

– Pitää vain uskaltaa palkata ja sitten seurata työntekijän onnistumisia ja tukea työntekijää, Elsi toteaa. Elsi kannustaa muitakin naisyrittäjiä työllistämään rohkeasti.

Ilmastointinikkareilla on pitkä historia takana, joten yritys on vakavarainen ja silloin erilaiset haasteet on helpompi vastaanottaa. Vaikka monta kriisiä vuodesta 1978 lähtien on tässäkin yrityksessä käyty läpi. 

Elsi Mäntynen on Vantaan Yrittäjänaisten jäsen ja hänet valittiin Vantaan Vuoden Yrittäjänaiseksi viime vuonna.

– Yrittäjänaisiin kuuluminen on minulle tärkeää. Olen saanut sieltä hyvän verkoston, ystäviä ja energiaa yrittäjän arkeen, Elsi toteaa. 

Suomen Yrittäjänaiset on reilun 4000 yrittäjän verkosto ympäri Suomen. Vaikutamme paikallisesti ja valtakunnallisesti yrittäjänaisten aseman parantamiseksi ja kannustamme naisia menestyvään yrittäjyyteen. Liity mukaan vahvaan, energiseen ja vaikuttavaan verkostoon!

Carita Orlando
Kirjoittaja on Suomen Yrittäjänaiset ry:n toimitusjohtaja