Yritystoiminnan lopettaminen vie oman aikansa

Yrittäjänä elämäntilanteesi voi muuttua ja yrityksen lopettaminen tulla ajankohtaiseksi. Yrityksen lopettaminen ei tarkoita epäonnistumista ja lopettamisen sijasta sinun kannattaakin pohtia voisitko myydä yrityksesi tai laittaa sen lepäämään, niin sanotusti pöytälaatikkoon. Jälkimmäinen on edullisin ja helpoin keino, jos ajattelet jatkavasi yritystoimintaa myöhemmin.

Jos kuitenkin päädyt lopettamaan yrityksesi, on siitä ilmoitettava sekä Verohallintoon että kaupparekisteriin. Ilmoitus hoituu sähköisellä lomakkeella ytj.fi-palvelussa. Toiminimet ja henkilöyhtiöt voivat tehdä lopettamisilmoitukset maksutta. Osakeyhtiön vapaaehtoinen purkaminen sen sijaan voi maksaa jopa satoja euroja.

Varaa aikaa ja huolehdi velvoitteista

Ennen lopettamisilmoituksen tekemistä sinun on huolehdittava tietyistä velvoitteista: yrityksen velat on maksettava, omaisuus myytävä ja sopimukset irtisanottava. Nämä kaikki vievät oman aikansa.

Keskustele kirjanpitäjäsi kanssa myös verotuksesta, sillä veroja saattaa tulla maksettavaksi vielä varsinaisen lopetusajankohdan jälkeen. Huomaa, että kirjanpitoa on säilytettävä 6-10 vuotta ja sopimuksia 3 vuotta toiminnan päättymisen jälkeen.

Kun olet lopettanut yritystoimintasi kokonaan tai työllistymisesi yrityksessä on päättynyt, voit saada työttömyysetuutta. Varmista asia TE-toimistostasi.