Pidä yrityksesi myyntikuntoisena

Onnistunut yrityskauppa alkaa siitä, että yrityksesi on myyntikuntoinen. Seuraa yrityksesi tunnuslukuja säännöllisesti ja vertaile niitä saman toimialan muihin yrityksiin eli kilpailijoihisi. Mieti, miltä yrityksesi näyttää ulkopuolisin silmin. Ovatko yrityksesi ulkoinen ilme, logo ja nettisivut houkuttelevia?

Yrityskaupassa ostajan katse on aina tulevaisuudessa. Liiketoiminnan kehittämistä ja investointeja ei siis kannata lopettaa, vaikka yrityksen myyminen olisi suunnitelmissasi, vaan ennemmin kehittää jatkuvasti.

Mitä myyt?

Kaupan kohteena voi olla
• koko toimiva yritys (osakekauppa)
• yrityksen osa (edellyttää yhtiön jakautumista)
• pelkkä liiketoiminta
• liiketoiminnan osa.

Pyydä asiantuntija-apua yrityksesi taloudellisen arvon määrittämiseen. Myy järjellä, älä tunteella – ostaja on kiinnostuneempi tulevaisuuden tuotto-odotuksista kuin yrityksesi historiasta, joka on merkityksellistä vain sinulle.

VASEKin verkkosivuilta voit ladata maksuttoman, yrityksen myyjälle tarkoitetun oppaan.

Yrityskauppa vaatii aikaa

Due diligence eli ostajan suorittama yrityksen talouden ja hallinnon tarkastus voi vaikuttaa kauppahintaan tai kaupan sopimusehtoihin ja vie oman aikansa.

Ostaja tarvitsee aikaa myös rahoituksen järjestämiseen. Vasta sitten, kun rahoitus on varmistunut ja olet hyväksynyt lopullisen ostotarjouksen, on aika panna varsinainen kauppa täytäntöön. Käytä esimerkiksi lakiasiantuntijaa apunasi, jotta kauppasopimukseen kirjataan juuri oikeat tiedot.

Huolehdi velvoitteistasi myös sopimusasiakirjojen allekirjoittamisen jälkeen. Varmista, että olemassa olevat asiakkaat ja henkilöstö sitoutuvat uuteen omistajaan. Siirrä hiljainen tieto eteenpäin ja varaudu työskentelemään jonkin aikaa uuden omistajan työparina tai taustatukena. Lopuksi ole valmis päästämään irti – yritys ei ole enää sinun.

Omistajanvaihdosfoorumista löydät lisää hyödyllistä tietoa niin yrityksen myyjän kuin ostajan kannalta.