Mitä pitää tietää, kun perustaa yrityksen?

Kun liiketoimintasuunnitelma ja laskelmat ovat kunnossa, ei yrityksen perustaminen ole vaikeaa, mutta muutama perusasia sinun pitää selvittää ja laittaa kuntoon. Näitä ovat sopimukset, erilaiset luvat, ilmoitukset viranomaisten rekistereihin ja vakuutukset, esimerkiksi YEL.

Perustamistoimiin liittyy myös yritysmuodon valinta. Kysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta – valintaan vaikuttavat muun muassa liikeidea, liiketoiminnan luonne, yrittäjien määrä, rahoituksen tarve ja verotus.

Vertaile yritysmuotoja
Kuvituskuva: yritysmuodot

Lue lisää aiheesta

Kaikki artikkelit
 • Blogi
  04.09.2023 | Matti Ketola

  Osuuskunta: yhteisöllinen ja joustava yritysmuoto

  Lue
 • Blogi
  01.09.2023 | Saila Blomster

  Toiminimiyrittäjä – ilmoittaudu kaupparekisteriin, niin hyödyt!

  Lue
 • Blogi
  31.07.2023 | Anna Laaksonen

  Tekoäly voi viedä kohti unelmiesi yritystä

  Lue

Yrityksen rahoitus

Yritystoiminnan alkuvaiheessa tarvitset rahaa toiminnan käynnistämiseen ja alkuinvestointeihin. Tarvitsemasi rahamäärä riippuu liikeideastasi ja vaihtelee suuresti eri toimialoilla. Sen, kuinka paljon rahaa tarvitset yrityksen perustamiseen, selvität rahoituslaskelman avulla.

Lainarahoitusta yrityksille myöntävät pankit ja muut rahoituslaitokset kuten Finnvera. Yrittäjänä sijoitat yritykseen yleensä aina myös omaa raha tai omaisuuttasi. Starttirahaa voit saada oman toimeentulosi turvaamiseen yrittäjyytesi alkutaipaleella.

Lue lisää
Kuvituskuva: pankkiasiat

Tutustu Perustamisoppaaseen

Monipuolisesta ja kattavasta oppaasta voit lukea muun muassa, millainen liiketoimintasuunnitelma sinulla tulisi olla, miten haet starttirahaa ja miten yrityksen rekisteröinti tapahtuu.

Lataa Perustamisopas
Kuvituskuva: YEL

Kannattaako YEL?

YEL eli yrittäjän eläkevakuutus on yrittäjän ainoa pakollinen vakuutus. Vaikka nimi viittaa eläkkeeseen kyse on paljon laajemmin arjen turvasta.

Mikä on YEL?
Kuvituskuva: sopimukset

Lupa, ilmoitus vai rekisteröinti?

Tarvitseeko suunnittelemasi toiminta elinkeinolupaa, ilmoitusta tai rekisteröintiä? Entä edellyttääkö toiminnan harjoittaminen viranomaisen hyväksymistä tai erityistä ammattipätevyyttä?

Perustamisen luvat

Varaa aika
yritysneuvontaan

Uusyrityskeskuksesta saat maksutonta sparrausta ja neuvontaa. Puolueeton asiantuntija-apu kannattaa hyödyntää heti, kun idea yrittäjyydestä syttyy!

Klikkaa lähimmän uusyrityskeskuksen sivuille – ilmoittaudu yrittäjyysinfoon tai varaa aika henkilökohtaiseen neuvontaan.

Ota yhteyttä, osallistu yrittäjyysinfoon tai varaa aika neuvontaan

Palveluksessasi on 30 uusyrityskeskusta eri puolilla Suomea.

Selaa alueellisia keskuksia