Yritys seuraavalle sukupolvelle

Aloita sukupolvenvaihdoksen suunnittelu ajoissa, mielellään jo vuosia ennen vaihdosta, niin se todennäköisesti onnistuu hyvin. Yleensä on verotuksellisesti edullisinta, jos voit lahjoittaa tai siirtää yritystäsi ennakkoperintönä jatkajalle vähän kerrallaan.

Pidä myös huoli siitä, että yrityksesi toiminta on koko ajan kannattavaa – silloin jatkaminen houkuttelee perillisiäsi ja mahdollisesti tarvittava ulkopuolinen rahoitus on helpompi järjestää.

Pohdittavana sukupolvenvaihdoksessa on ainakin
• millä omistusosuuksilla töitä jatketaan,
• miten rahoitus järjestetään,
• mitkä ovat veroseuraamukset sekä
• milloin ja miten muutoksesta viestitään asiakkaille ja muille sidosryhmille.

Sukupolvenvaihdoksessa jatkaja on uusi yrittäjä samalla tavalla kuin muissakin yrityksen perustamistavoissa. Maksutonta neuvontaa ja sparrausta saat uusyrityskeskuksista ja verkostoomme kuuluvan VASEKin verkkosivuilta voit ladata kattavat oppaat niin luopujalle kuin jatkajalle. Myös kaupalliset toimijat, kuten Yrityskaupat voivat olla avuksi.

Muutokset perheyrityksen omistajuudessa herättävät usein voimakkaita tunteita. Kun varaat riittävästi aikaa sukupolvenvaihdokseen, sekä sinä luopujana että yrityksesi tuleva jatkaja ehditte muiden osallisten kanssa sopeutua tilanteeseen mahdollisimman hyvin.