13.02.2018

Poika lähti kasvattamaan isänsä bisnestä

Topi Purhonen valmistui vuonna 2008 CNC-koneistajaksi ja työskenteli valmistumisensa jälkeen pari vuotta konepajalla koneistajana. Vuonna 2010 Topi siirtyi töihin isänsä hirsirakennuksia valmistavaan yritykseen, Joro-Huvilat Oy:hyn. Hän aloitti rakennustehtävissä ja siirtyi myöhemmin toimistolle hoitamaan myyntiä, markkinointia ja tarjouslaskentaa. Vuonna 2014 Topi osti isänsä liiketoiminnan sukupolvenvaihdoksen myötä.

Kasvu- ja uudistamismahdollisuudet motivoivat sukupolvenvaihdokseen

Yrittäjyys oli kiinnostanut Topia pienestä pitäen ja perheyrityksen jatkaminen oli ollut mielessä pitkään.

−Ajattelin, että mahdollisuuksien mukaan haluaisin jatkaa joskus isän yritystä, mikäli siihen on rahkeita, kiinnostusta ja tulevaisuuden näkymät hyvät.

Kun Topi lähti isänsä yritykseen töihin, ajatuksena oli ottaa selvää, riittääkö innostus ja palo hirsialaa ja yrittäjyyttä kohtaan. Työskenteleminen ensin rakennustehtävissä ja myöhemmin toimiston puolella auttoi muodostamaan kuvan liiketoiminnan kokonaisuudesta. Työn ohella Topi suoritti erilaisia myynti- ja johtamiskoulutuksia. Häntä valmistettiin työn ohella yrittäjyyteen.

−Päätös yrittäjäksi ryhtymisestä kirkastui vuosien varrella, kun olin töissä alalla. Näin toiminnassa selvän kasvu- ja uudistamismahdollisuuden.

Lopulta sukupolvenvaihdos tapahtui odotettua nopeammin, kun palo ja visio asioiden uudistamiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen kasvoi niin suureksi.

Uusyrityskeskuksesta neuvoja rahoitusasioihin ja suunnitelmiin

Joro-Huvilat Oy oli ollut toiminnassa 20 vuotta, kun Topi osti yrityksen liiketoiminnan, koneet ja laitteet vuonna 2014. Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä hän perusti oman yhtiön, Etelä-Savon Hirsirakenne Oy:n, mutta jatkoi toimintaa markkinointinimellä Joro-Huvilat. Samassa yhteydessä Joro-Huvilat Oy muutti nimensä Joro-Kiinteistöt Oy:ksi ja on edelleen olemassa eri toiminnassa.

Oman yhtiön perustamiseen Topi sai neuvoja Keski-Savon Uusyrityskeskuksesta, Wäläkystä. Uusyrityskeskus tarjosi konkreettista tietoa Finnveran rahoituksesta sekä kyseiseen rahoitushakemukseen ja starttirahaan liittyvistä asioista. Uusyrityskeskuksen neuvot auttoivat myös laadukkaan liiketoimintasuunnitelman ja tulossuunnitelman laatimisessa.

−Olen tyytyväinen uusyrityskeskuksen palveluun ja heiltä saamaani rohkaisuun ja kannustukseen yrittäjäksi ryhtymisen osalta. Wäläkyn Piia Puotisen kanssa oli mukava ja helppo asioida.

Yllättävintä asioiden onnistuminen tarkasti suunnitellun mukaan

Vanha viisaus huolellisen suunnittelun vaikutuksesta lopputulokseen vaikuttaa pitävän hyvin paikkansa myös yrityksen perustamisessa ja liiketoiminnassa.

−Yllättävintä yrittäjyydessä on ollut asioiden onnistuminen niin tarkasti suunnitellun mukaan. Hyvin suunniteltu on todella puoliksi tehty!

Nuoren yrittäjän on yllättänyt myös uudenlainen työntekemisen halu ja palo. Laadittujen tavoitteiden toteutuminen antaa valtavasti voimaa ja jaksamista, ja onnistumiset ruokkivat tarttumaan aina uusiin haasteisiin ja kehittämään toimintaa.

Myös se, että voi työllistää itsensä lisäksi muita, on motivoinut Topia. Vuodesta 2014 lähtien yrittäjä on palkannut joka vuosi yhden työntekijän lisää. Näin ollen kokopäiväisiä työntekijöitä on nyt viisi. Kesäaikaan porukka saattaa kasvaa vielä yhdellä tai kahdella kesätyöntekijällä. Oikeiden ihmisten löytyminen toimintaan on ollut tärkeä osatekijä onnistumisissa.

−Olen löytänyt ympärilleni huipputekijöitä, jotka ovat motivoituneita ja tekevät myös tulevaisuudensuunnitelmista ja tavoitellusta kasvusta mahdollista!

Pitkäjänteisyyttä ja työmoraalia on oltava

Yrittäjyyttä suunnittelevia Topi kannustaa luottamaan omaan tekemiseensä ja unelmoimaan rohkeasti. Hän kuitenkin kehottaa myös tarkastelemaan alaa ja toimintakenttää mahdollisimman laajasti ennen yrittäjäksi ryhtymistä.

Nelisen vuotta sitten yrittäjäksi lähtenyt mies tietää myös, että yrittäjyydessä ei auta lannistua, jos kaikki tavoitteet ja odotukset eivät toteudu hetkessä ja tulokset ala heti näkyä. Monesti suunnitelmallinen ja pitkäjänteinen työ ja yrittäminen kantaa kuitenkin hedelmää, ennemmin tai myöhemmin.

−Pitkäjänteisyys ja työmoraali on oltava yrittäjällä kunnossa. Pitää olla valmis heittäytymään täysillä siihen, mitä tekee. Mielestäni vain niin voi menestyä yrittäjänä.