12.05.2021

Palo maalaustaiteeseen vei kauppatieteilijän uusille urille

Kauppakorkeakoulusta valmistunut Lotta Sirén jätti IT-alan työpaikkansa keskittyäkseen rakkaaseen harrastukseensa. Nyt jo yli 300 taulua myyneen Lotan taideteoksia on ollut näytteillä Pariisissa ja Madridissa saakka.

Lotta opiskeli Turun kauppakorkeakoulussa, kun päätti muuttaa takaisin kotikaupunkiinsa Espooseen. Samalla hän aloitti maalausharrastuksen. Helsingistä löytyi IT-alan työpaikka, ja aluksi taiteen parissa vietetty aika oli töiden jälkeistä rentoutumista ja uusien tekniikoiden opettelua varten. Maalaamiseen syttynyt palo vei kuitenkin mennessään ja vain noin kuukauden pohdinnan jälkeen vuonna 2019 Lotta lopetti työnsä ja alkoi keskittyä maalaamiseen ja taulujensa myymiseen.

Neuvoja starttirahan hakemiseen

Irtisanoutuessaan Lotta turvautui ajatukseen siitä, että tarvittaessa palkkatöitä kyllä löytyy, jos teoksista ei saa tarpeeksi tuloja. Suosio yllätti. Lotta myi ensimmäisen kolmen kuukauden aikana 50 teosta ja on pystynyt kysynnän myötä nostamaan hintoja moninkertaisiksi. Alle 10 000 euron vuosittaiseen liikevaihtoon ei tarvitse y-tunnusta, mutta Lotta huomasi pian toimintansa olevan kannattavaa ja ryhtyi perehtymään yrityksen perustamiseen.

Kun Lotta oli päättänyt perustaa yrityksen, hän otti yhteyttä Espoon seudun Uusyrityskeskukseen (YritysEspoo). Sieltä hän kokee saaneensa hyviä neuvoja muun muassa starttirahan hakemiseen.

Nyt teoksia on myyty jo yli 300 kappaletta, ja näyttelyissä Lotan taidetta on ollut esillä muun muassa Pariisissa ja Madridissa.

Epävarmuustekijöihin voi varautua

Korona ei Lotan kohdalla ole pahemmin hidastanut yritystoimintaa. Näyttelyiden peruuntuessa hän on keskittynyt enemmän nettimyyntiin.

– Se ensimmäinen maaliskuu oli todella hiljainen, mutta sen jälkeen korona on ehkä vaikuttanut positiivisesti, jos jotenkin. Myynnit ovat nousseet ja osasyynä saattaa olla koronan takia kotona vietetty aika. Ihmisiltä on säästynyt rahaa, kun ei ole voinut tehdä ulkomaanreissuja ja syödä ulkona, ja on ollut aikaa miettiä kodin sisustusta.

Yrittäjyydessä on kuitenkin omat epävarmuustekijänsä koronasta huolimatta – koskaan ei voi tietää milloin seuraava kauppa syntyy. Vaikeisiin aikoihin Lotta on varautunut säästämällä rahaa niin, että tulee tarvittaessa toimeen pidempäänkin kestävän hiljaisen jakson.

Parasta on vapaus ja itselle mieluinen tekeminen

Haasteellisinta yrittäjänä on Lotan mielestä pitää vapaapäiviä, kun sähköpostien ja some-viestien katsominen houkuttaa. Parasta on puolestaan vapaus. Työn luonteen ansiosta voi itse päättää mitä tekee ja milloin. Lotan neuvo yrittäjyyttä pohtivalle onkin:

– Jos on mahdollisuus tienata sillä, mitä tykkää tehdä, kannattaa Yrittää!

”Do what you desire. Not what’s expected.” Kyseinen motto löytyy Lotan yrityksen kotisivuilta. Se kiteyttääkin hyvin hänen taustaansa yrittäjänä. Joskus elämä vie yllättävään suuntaan ja arjen kuviot saavat tilaa muuttua. Riskialttiinakin pidettyä valintaa voi suunnitella ja toteuttaa huolella, muun muassa pyytämällä neuvoa Uusyrityskeskuksesta.

Lotta on mukana maksuttomassa Yritä turvallisesti -virtuaalitapahtumassa 27.5. kertomassa lisää omista kokemuksistaan. Ilmoittaudu mukaan tapahtumaan täältä.