04.05.2020

Yrityksiä perustettiin alkuvuodesta reippaaseen tahtiin – myös kriisin keskellä syntyy uutta yrittäjyyttä

Uusyrityskeskusten tarjoaman maksuttoman yritysneuvonnan avulla perustettiin tammi-maaliskuussa uusia yrityksiä hieman enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Nyt vähintään puolessa neuvontatapauksista käsitellään koronapandemian seurauksia, mutta perustamisneuvonnallekin on kysyntää. Uusia yrityksiä syntyy koronakriisistä huolimatta.

Alkuvuosi näytti hyvältä

Tammi-maaliskuun aikana perustettiin Suomen 30 uusyrityskeskuksen kautta yhteensä 1713 uutta yritystä. Tämä on kolme prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin vastaavana aikana, jolloin yrityksiä perustettiin 1659. Perustamisinto oli myös suhteessa asiakasmäärään suurempaa kuin vuotta aikaisemmin, sillä asiakkaita oli tämän vuoden ensimmäisellä kvartaalilla 14 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

– Alkuvuoden valtakunnallisissa luvuissa ei oikeastaan ole mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Kukaan ei varmasti osannut vuodenvaihteen jälkeen kuvitella, että koronasta tulisi maailmanlaajuisesti näin iso kriisi, ja vieläpä näin nopeasti. Koronaepidemian vaikutukset alkoivat näkyä Uusyrityskeskuksissa vasta maaliskuun loppupuolella, kertoo Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Uusyrityskeskusten toimenkuva laajeni palvelemaan yrittäjiä kriisissä

Kun koronaepidemian vaikutukset yrittäjyyteen tulivat näkyväksi maaliskuun puolivälin aikoihin, käynnisti Suomen Uusyrityskeskukset yhdessä Suomen Yrittäjien, Kuntaliiton ja Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt SEKESin kanssa Alueesi korona-apu yrittäjälle -palvelun. Uusyrityskeskusten yritysneuvojien toimenkuva laajeni hetkessä koskemaan perustamisneuvonnan lisäksi myös toimivien yritysten neuvontaa ja kriisiavun antamista.

Vähintään puolet Uusyrityskeskusten asiakkaista on nyt toimivia yrittäjiä, joita autetaan tekemään oikeat toimenpiteet ja hakemaan sopivaa rahoitusta koronakriisistä selviämiseksi.

– Yritysneuvojillamme on ollut nyt jopa kolminkertainen määrä asiakkaita normaalioloihin verrattuna. En ole kuitenkaan kuullut yhdenkään neuvojan kyseenalaistavan tätä ratkaisua, mikä kertoo paljon neuvojiemme asenteesta työtään kohtaan. Yritysneuvojat ovat olemassa yrittäjiä varten, ja neuvojille on sydämenasia huolehtia alueensa yrityksistä, Kallama kiittelee.

Uusia yrityksiä perustetaan myös kriisin keskellä

Vaikka korona on vaikuttanut poikkeuksellisella tavalla yrittäjyyteen, ei yritysten perustaminen ole lakannut kriisin aikana. Suomen Uusyrityskeskukset ry on arvioinut yhdessä Patentti- ja rekisterihallituksen kanssa, että yritysten perustaminen olisi vähentynyt koronaepidemian myötä 15-25 prosenttia alkuvuoteen verrattuna.

– Notkahdus perustamisluvuissa on maltillinen, kun ottaa huomioon, miten voimakkaasti korona iski yrittäjyyteen. On kuitenkin paljon myös niitä toimialoja, joilla koronan vaikutus tuotteen tai palvelun kysyntään on neutraalia tai jopa positiivista. Vaikuttaa siltä, että ihmiset osaavat myös katsoa koronakriisin yli ja nähdä, että tilanne tasaantuu ennen pitkää, Kallama pohtii.

Uusyrityskeskuksiin on odotettavissa lisää uusia asiakkaita vielä koronatilanteen rauhoituttuakin, sillä perinteisesti lomautukset ja irtisanomiset ovat lisänneet yritysten perustamisaktiivisuutta.

– Yrittäjyydellä on aivan keskeinen rooli, kun yhteiskunnan toimintaa aletaan elvyttää kriisin jälkeen. Hallitus on nyt parantanut uusien yritysten toimintaedellytyksiä koronaepidemian vaikutusten keskellä myöntämällä joustoja starttirahaan. Toivomme, että tällaisia kädenojennuksia uutta yrittäjyyttä kohtaan on tiedossa vielä lisää, Kallama toteaa.

Lisätietoja:

Suomen Uusyrityskeskukset ry
Susanna Kallama, toimitusjohtaja
puh. 040 587 2445

susanna.kallama@uusyrityskeskus.fi