22.08.2022

Uusia yrityksiä perustettiin tasaiseen tahtiin epävarmana jatkuneesta talous- ja maailmantilanteesta huolimatta

Uusia yrityksiä syntyi Uusyrityskeskusten kautta tammi-kesäkuun aikana lähes yhtä paljon kuin vertailuajankohtana vuonna 2021. Yrittäjyysinto on kuitenkin vaihdellut eri puolilla Suomea eli alueellisiakin eroja löytyy.

Uusyrityskeskusten henkilökohtaisen yritysneuvonnan avulla perustettiin tammi-kesäkuun 2022 aikana yhteensä 3 349 uutta yritystä. Tämä on vain 2 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2021 vertailujaksolla. Neuvontatapahtumia sen sijaan oli 9 prosenttia edellisvuotta enemmän.

– Luvuissa heijastunee Ukrainan sodan aiheuttama epävarma taloustilanne, joka pakottaa yritystä perustavat entistä harkitumpaan päätöksentekoon. On hienoa, että tukea on haettu Uusyrityskeskusten asiantuntijoilta aiempaa useammin, toteaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n tuore toimitusjohtaja Piia Malmberg.

Juuri julkaistu Uusyrittäjyyskatsaus käy läpi, ketkä yrityksiä perustivat, millaisia syntyneet yritykset ovat ja mitä ilmiöitä uusyrittäjyydessä oli havaittavissa vuoden alkupuoliskolla. Alueellisia tietoja voit tarkastella liitteenä olevasta taulukosta.

Yritysneuvonta tarpeellisempaa kuin koskaan

Uusyrityskeskusten tarjoama maksuton, luottamuksellinen ja puolueeton yritysneuvonta on nykyisessä maailmantilanteessa entistä tärkeämpää. Yrittäjiksi aikovat kaipaavat enemmän tietoa etenkin yritystoiminnan kannattavuuteen ja elinkelpoisuuteen liittyvissä asioissa. Tämä näkyy suoraan neuvontatapahtumien kasvaneessa määrässä per asiakas.

– Alkukesästä teettämämme vaikuttavuustutkimuksen tulokset osoittavat, että Uusyrityskeskusten neuvonta on tarpeellista. Lähes neljä viidestä (77 %) vastaajasta koki, että Uusyrityskeskuksen tarjoama apu on ollut heille merkityksellistä, iloitsee Malmberg.

LIITE Uusyrityskeskusvertailu 1.1. –30.6.2022

Lisätietoja:
Suomen Uusyrityskeskukset ry, toimitusjohtaja Piia Malmberg
piia.malmberg@uusyrityskeskus.fi, puh. 044 0309 850