06.06.2019

Unikie Oy:stä Vuoden Uusyrittäjä – kunniamaininnat metsäalalle sekä omistajanvaihdoksella kasvuun nousseelle toimijalle

Vuoden 2019 Uusyrittäjäksi on valittu tamperelainen Unikie Oy. Kunniamaininnat myönnettiin kuopiolaiselle Metsäpalvelu FourForest Oy:lle ja vaasalaiselle KapKem Oy:lle. Tunnustukset myöntää Suomen Uusyrityskeskukset ry yhdessä Pantentti- ja rekisterihalliuksen sekä työeläkevakuutusyhtiö Varman kanssa.

Unikie Oy – itseohjautuvilla autoilla menestykseen

Unikien toimitusjohtaja Esko Mertsalmi perusti yrityksen neljän kumppaninsa kanssa IT-alan konsultointia ja ohjelmistosuunnittelua varten vuonna 2015. Unikie on erikoistunut ympäristön havainnointiin ja itseohjautuviin ajoneuvoihin liittyvien ratkaisujen kehitykseen. Yrityksen tavoitteena on nousta kansainvälisten markkinoiden kärkeen keinonäköön liittyvissä tuotteissa.

– Aloittavien yritysten ensimmäiset vuodet ovat aina perinteisesti haastavia, mutta saamamme tuki niin asiantuntijapalveluina kuin verkostoitumistilaisuuksina ovat luoneet meille toimintaympäristön, jossa on helppo toimia. Kansainvälistyminen on ollut meille heti alusta lähtien itsestäänselvyys ja meidän saama tuki kotimaassa on auttanut myös kansainvälisten hankkeiden synnyttämisessä, kertoo Esko Mertsalmi yhteistyöstä Ensimetrin kanssa.

Unikie toimii Tampereen lisäksi myös Helsingissä, Oulussa, Kuopiossa, Turussa, Saksan Münchenissä ja Yhdysvaltojen San Josessa. Yrityksen liikevaihto on kasvanut jo 18 miljoonaan euroon ja tulos on koko ajan ollut positiivinen. Unikie työllistää tällä hetkellä 180 henkeä.

– Vuoden Uusyrittäjä -kilpailun raati kiinnitti erityisesti huomiota Unikien vahvaan kasvuun ja kansainvälistymiseen. Yritys toimii tulevaisuuden toimialalla – menestystä on lupa odottaa myös jatkossa, sanoo Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Metsänhoitopalveluita Rautavaaralta Rantasalmelle

Kunniamaininnan raati myönsi kuopiolaiselle Metsäpalvelu FourForest Oy:lle. Yritys toteuttaa Pohjois-Savon Metsästrategian tavoitteita ja toimii yhdellä Pohjois-Savon vahvalla toimialalla metsätaloussektorissa.

– Metsäpalvelu FourForest on hyvä esimerkki siitä, että yrittäjyydelle löytyy tilaa myös perinteisemmiltä toimialoilta. Yrityksellä on myös merkittävä rooli biotalouden arvoketjussa. FourForest hoitaa biotaloudelle välttämätöntä raaka-ainetta ja lisää metsien hiilensitomiskykyä merkittävästi, toteaa Susanna Kallama.

Yritys on perustettu 2015 ja se on jo merkittävä työllistäjä nuoreksi yritykseksi: sillä on 16 omaa työntekijää ja kahdeksan työntekijää alihankintaverkoston kautta.

– Meillä kellään ei ollut aiempaa kokemusta yrittäjyydestä vaan ryhdyimme yrittäjiksi suoraan niin sanotusti pystymetsästä. Ensimmäiseksi työksemme painelimmekin suoraan Kuopionseudun Uusyrityskeskukseen, kertoo Pekka Silén Fourforestin alkuvaiheista.

Omistajanvaihdoksella kasvuyrittäjäksi

Toisen kunniamaininnan sai vaasalainen Kapkem Oy, puhtaanapito- ja hygienia-alan tukkuliike. Vuonna 1997 perustettu yritys sai uuden alun tammikuussa 2017, kun Mika Kultti ja Sakari Rahtu päättivät uuden yrityksen perustamisen sijasta ostaa jo toimivan yrityksen sen alkuperäiseltä, eläköityvältä omistajalta. Uusien omistajien myötä yrityksen liikevaihto ja henkilöstö ovat kaksinkertaistuneet.

– Kapkem on hieno esimerkki omistajanvaihdoksen mahdollisuuksista ja vaikutuksista. Nuoret yrittäjät pääsivät yrittäjyydessä heti vauhtiin ja syntyi uusi kasvuyritys. Tällaisia omistajanvaihdostarinoita kuulemme toivottavasti lisää myös jatkossa, sanoo Susanna Kallama.

Kilpailuraati piti arvokkaana sitä, millä rohkeudella omistajanvaihdos toteutettiin.

– Toimiala oli kummallekin entuudestaan vieras, minkä vuoksi alkuajat olivat yhtä opettelemista. Mutta se, että uskoimme itseemme, loi luottamuksen siihen, että hyvin tässä käy, sanovat Mika Kultti ja Sakari Rahtu.

Suomen Uusyrityskeskukset ry valitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän yhdessä Patentti- ja rekisterihallituksen sekä työeläkevakuutusyhtiö Varman kanssa. Valinta tehdään kahdesta viiteen vuotta yrittäjänä toimineiden, uusyrityskeskusten avulla yrityksensä perustaneiden yritysten joukosta. Vuoden Uusyrittäjä 2019 -kilpailussa menestyneet yritykset palkitaan uusyrityskeskusverkoston kesäpäivillä Järvisydämessä 5.6.2019.

Lisätietoja:

Suomen Uusyrityskeskukset ry
toimitusjohtaja Susanna Kallama
p. 040 587 2445
susanna.kallama@uusyrityskeskus.fi

Unikie Oy
Esko Mertsalmi
toimitusjohtaja
esko.mertsalmi@unikie.com
puh. 0400 675 918

Metsäpalvelu FourForest Oy
Pekka Silen
toimitusjohtaja
pekka.silen@fourforest.fi
puh. 010 325 3610

Kapkem Oy
Sakari Rahtu
myynti- ja markkinointipäällikkö
sakari@kapkem.fi
puh. 040 532 6262