31.03.2022

Suomen Uusyrityskeskukset tiivistää yhteistyötä Suomen Yrityskummien kanssa

Suomen Uusyrityskeskukset ry ja Suomen Yrityskummit ry tiivistävät yhteistyötään, jotta jokainen tukea ja verkostoja kaipaava tuore yrittäjä löytäisi itselleen keskustelukumppaniksi yrityskummin. Suomen Yrityskummien tarjoama maksuton mentorointi on hyvä jatke sille maksuttomalle ja henkilökohtaiselle yritysneuvonnalle, jota alkava yrittäjä saa Uusyrityskeskuksesta. Tilastojen mukaan yhä useampi yrityskummien asiakas on perustanut yrityksensä äskettäin.

Uusyrityskeskusten maksutonta yritysneuvontaa hyödynsi viime vuonna yhteensä 13 000 uutta asiakasta, joista yli puolet perusti yrityksen. Vuonna 2021 Uusyrityskeskusten neuvonnan avulla syntyi 6 908 uutta yritystä. Poikkeusolot ja epävarmuudet maailman tilanteessa ovat lisänneet hyvien neuvojen ja vierellä kulkijan tarvetta yrittäjyyttä pohtivien keskuudessa.

– Olemme iloisia, että voimme yhdistää voimamme Suomen Yrityskummien kanssa. Vaikuttavuustutkimukset osoittavat, että Uusyrityskeskusten tarjoaman yritysneuvonnan avulla perustetut yritykset ovat selvästi keskimääräistä kestävämpiä. Kun yhtälöön saadaan mukaan vielä Yrityskummien tarjoama tuki myöhemmässä vaiheessa, ovat edellytykset menestyä entistä paremmat. Ja menestyviä yrityksiä Suomi nyt toden totta tarvitseekin, toteaa Suomen Uusyrityskeskusten toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Suomen Yrityskummit auttavat yrittäjiä kehittämään liiketoimintaansa ja viime vuonna yli 500 uutta asiakasta haki itselleen yrityskummia. Mentoroinnissa on mukana vuosittain 1000 yritystä.

– Pääsääntöisesti yrittäjät haluavat keskustella kokeneen yrityskummin kanssa ja heitä mietityttävät eniten myyntiin ja markkinointiin liittyvät kysymykset. Asiakasyrityksemme ovat pieniä, alle viisi henkeä työllistäviä, ja ainoastaan muutamissa tapauksissa asiakkaillamme on ollut vaikeita maksuvaikeuksia. Myös asiakaskyselymme perusteella on nähtävissä, että mentorointiin hakeutuneet yrittäjät ovat selvinneet koronarajoituksista kuivin jaloin, yli puolet (58 %) kyselyyn vastanneista yrittäjistä kertoi myynnin kasvaneen viime vuonna. Erityisesti merkille pantavaa on kuitenkin se, että yhä useampi yrityskummien asiakas on perustanut yrityksensä vasta äskettäin. Tämän myötä olemme erittäin tyytyväisiä, että yhteistyömme Suomen Uusyrityskeskusten verkoston kanssa tiivistyy ja voimme tukea toistemme toimintaa, toteaa Suomen Yrityskummien hallituksen puheenjohtaja Kaarlo Nurmiranta.

Apua ja näkökulmia yrityksen kehittämiseen

Vaasassa toimiva yrittäjä Johanna Stolpe aloitti viime vuonna yhteistyön yrityskummi Kirsti Melinin kanssa. Johannan yritys, neuletyövälineitä valmistava the Knitting Barber, toi mukanaan liudan kysymyksiä ja kirjanpitäjän ehdotuksesta hän kääntyi yrityskummin puoleen.

– Olen saanut yrityskummilta valtavasti tärkeää apua yrityksen kehittämisessä. Olemme keskustelleet yrityskummin kanssa hinnoittelusta, viennistä ja yrityksen tulevaisuuden suunnitelmista, Johanna kertoo. 

Yrityskummi on tuonut Johannan yritykseen ulkopuolista näkökulmaa ja siirtänyt omalla työurallaan kertynyttä kokemusta eteenpäin.

– Yrityskummina olen kiinnittänyt huomiota jälleenmyyntiverkoston laajentumiseen, tuotantoprosessin järjestämiseen, tuotevalikoimaan ja varaston kiertoon, Kirsti toteaa.

Yrityskummien toiminta on yrittäjille maksutonta. Toimintaa tukevat mm. työ- ja elinkeinoministeriö, Yksityisyrittäjäin säätiö, kunnat ja seudulliset kehitysyhtiöt. Yrityskummia voi hakea Suomen Yrityskummien valtakunnallisen verkkosivun kautta www.yrityskummit.fi

LISÄTIETOJA

Susanna Kallama, toimitusjohtaja, Suomen Uusyrityskeskukset ry p. 040 587 2445

Kaarlo Nurmiranta, hallituksen puheenjohtaja, Suomen Yrityskummit ry p. 040 500 6805