10.04.2024

Suomen Uusyrityskeskukset ry: Aluehallintouudistuksen yrittäjiä koskevien palveluiden sujuvuus varmistettava  

Valtion aluehallinnon uudistus etenee, ja tämän uudistuksen yhteydessä muodostetaan uusi valtakunnallinen lupa-, ohjaus- ja valvontavirasto sekä uudet alueelliset elinvoimakeskukset. Valtiovarainministeriö tiedotti asiasta 15.3.2024, että uudistuksen tavoitteena on yhdenmukaistaa lupa- ja valvontakäytäntöä sekä sujuvoittaa palveluja kansalaisille ja yrityksille. Uudet virastot aloittavat toimintansa vuonna 2026. 

Suomen Uusyrityskeskusten toimitusjohtaja Piia Malmberg peräänkuuluttaa, että osana uudistusta toteutettavat yrityksiä koskevat palvelut pidetään sujuvina, ja että lupiin liittyvät kriteerit ja ohjeistukset ovat valtakunnallisesti yhtäläiset. 

– Yrityksiä ja yrittäjiä koskevat päätökset tulee tehdä nopeasti ja heitä koskevien toimenpiteiden tulee olla ennustettavia, jotta yritystoiminnalle taataan jatkuvuus, Malmberg sanoo.  

Malmberg pitää myös tärkeänä, että erityisesti yritystoiminnan aloittamiseen liittyen taataan kevyet ja nopeat lupamenettelyt.  

Lisäksi uudistuksessa on huomioitava se, ettei synny päällekkäisiä tehtäviä, ja että viranomaistoiminnan tehokkuutta parannetaan.  

Suomen Uusyrityskeskukset ry on valtakunnallinen yhteisjärjestö Uusyrityskeskuksille ja yrityspalvelutoimijoille, joiden palveluiden piirissä on yli 80 % suomalaisista. Toimimme uusyrittäjyyden yhteistyöjärjestönä: ​vaikuttajana, kehittäjänä, edunvalvojana sekä​ aktiivisena keskustelijana.​Ylläpidämme ja luomme yhteyksiä yritystoimintaa edistävien toimijoiden ja elinkeinoelämän välillä.​ 35 toimintavuotemme aikana Uusyrityskeskusten kautta on perustettu noin 200 000 yritystä, joiden kautta on luotu arviolta 500 000 työpaikkaa.