14.02.2023

Poikkeuksellinen vuosi sai yritysten perustajat kaipaamaan tukea

Uusyrityskeskusten tarjoaman henkilökohtaisen ja maksuttoman neuvonnan avulla perustettiin vuoden 2022 aikana lähes 6200 uutta yritystä. Neuvontatapahtumien määrä sekä pituudet kasvoivat suhteessa perustettujen yritysten määrään. Poikkeuksellinen vuosi sai yritysten perustajat varovaisiksi.

Vuosi 2022 oli epävarmuuden vuosi: niin Ukrainan sota, inflaatio kuin korkeat korot heijastuivat myös Uusyrityskeskusten asiakaskuntaan. Yritystä perustavat olivat huomattavasti aiempaa varovaisempia ja kävivät yritysneuvojan puheilla useamman kerran ennen kuin tekivät päätöksensä. Myös neuvontakäyntien pituudet ovat kasvaneet. Tuoreesta Uusyrittäjyyskatsauksesta selviää tarkemmin esimerkiksi se, ketkä yrityksiä perustivat ja mitkä olivat suosituimmat toimialat.

Varsinaisten yritysten perustamismäärä laskussa, sivutoiminen yrittäjyys aiempaa suositumpaa

Uusyrityskeskusten kautta perustettujen yritysten määrä jäi edellisvuodesta 11 prosenttia. Kaupparekisteriin merkittyjä yrityksiä on valtakunnallisestikin perustettu aiempaa vähemmän, joten Uusyrityskeskusten perustamismäärät seuraavat kokonaiskehitystä. Sivutoimisen yrittäjyyden osuus on kasvanut viime vuosina merkittävästi, samoin kevytyrittäjyys on yhä suositumpaa – kevytyrittäjyys ei näy tilastoissa uusina yrityksinä, vaikka hekin käyttävät yritysten neuvontapalveluita.

– Korkean työllisyyden aikana yritysten perustamisaktiivisuus laskee, kun työmarkkinat vetävät hyvin. Neuvonnassa näkyy, että alkavat yrittäjät kaipaavat nyt aiempaa enemmän tukea yrittäjyyden alkutaipaleella. Autamme tietysti kaikkia asiakkaita yritysmuodosta huolimatta, sanoo Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Piia Malmberg.

– Yrittäjyys on kasvun, investointien ja hyvinvoinnin ydin. Uusyrityskeskustoiminnan avulla perustetaan elinvoimaisempia yrityksiä, joten toiminnalla on suuri yhteiskunnallinen merkitys. Tarvitsemme erilaisia yrityspalveluita jo alkuvaiheesta lähtien sekä myös lupauksen yrittäjille siitä, että yhteiskunnassa tehdään ennakoitavia ja johdonmukaisia päätöksiä, painottaa Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari.

– Erityisesti epävarmoina aikoina yrityksille vakaa toimintaympäristö korostuu. Kannustava verotus on yritysten ja työpaikkojen syntymiselle tärkeää. Kaikkien eri osa-alueiden lainsäädännön tasolta kuntien toimenpiteisiin tulee toimia, jotta yhteiskunta on yritysmyönteinen: Yhteiskunnan tehtävänä on mahdollistaa yrittäjyys – ei haitata tai estää sitä, muistuttaa Suomen Uusyrityskeskusten Uusyrittäjän ystävän aamiaisitilaisuudessa 14.2.2023 vieraillut kansanedustaja Sari Multala (kok.).

Uusia yrityksiä syntyy myös omistajanvaihdosten kautta

Jo olemassa oleva yritys tilastoidaan uudeksi yritykseksi, kun se saa uuden omistajan yrityskaupalla tai sukupolvenvaihdoksessa. Uusyrityskeskusten valtakunnallisena tavoitteena on nostaa toimivan yrityksen ostaminen nykyistä vahvemmin esiin yhtenä tapana aloittaa yrittäjyys.

Yritysostolla yrittäjäksi lähtevä saa asiakkuudet ja toimivat käytännöt valmiina sen sijaan, että aloittaisi kaiken tyhjästä.

–Suomessa kymmenet tuhannet yritykset ovat vaarana jäädä ilman jatkajaa, ja samalla katoaa iso määrä osaamista ja työpaikkoja. Tämä on valtakunnallinen haaste, jota Uusyrityskeskusverkosto on osaltaan ratkaisemassa, sanoo Suomen Uusyrityskeskusten hallituksen varapuheenjohtaja, Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Jari Huovinen.

Uusyrityskeskusten alkavien yrittäjien neuvontapalveluissa nostetaankin yritysoston mahdollisuus esiin tasavertaisena mahdollisuutena aloittaa yrittäjyys. Suomen Uusyrityskeskukset ovat myös mukana valtakunnallisessa Maaseutuyritysten omistajanvaihdospalvelut -hankkeessa.

Uusyrityskeskusten tarjoama apu on tutkitusti hyödyllistä

Suomen Uusyrityskeskukset ry on kattojärjestö 30 paikalliselle ja alueelliselle Uusyrityskeskukselle, joissa tarjotaan maksutonta ja ammattitaitoista yritysneuvontaa kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille. Uusyrityskeskusten tehtävänä on edesauttaa mahdollisimman kannattavan yrittäjyyden syntymistä Suomeen.

Vaikuttavuustutkimuksen mukaan Uusyrityskeskusten kautta perustettujen yritysten eloonjäämisprosentti on merkittävä: 80 % Uusyrityskeskusten kautta perustetuista yrityksistä on toiminnassa vielä viiden vuoden päästä perustamisesta. Uusyrityskeskukset saavat myös erittäin hyvää palautetta neuvonnastaan ja keskusten yhteinen NPS-luku eli suositusindeksi on 86.

Lisätietoja:
Suomen Uusyrityskeskukset ry, toimitusjohtaja Piia Malmberg
piia.malmberg@uusyrityskeskus.fi, puh. 044 0309 850