30.03.2021

Omistajanvaihdokset tarvitsevat uusia yrittäjiä

Suomen Uusyrityskeskukset ry:n neuvottelukunta keskusteli maaliskuun kokouksessaan yrityskauppojen ja omistajanvaihdosten merkityksestä kestävän uuden yrittäjyyden luomisessa.

Omistajanvaihdos on Suomessa lähivuosina ajankohtainen noin 75 000 yritykselle yrittäjien ikääntymisen vuoksi. Näillä yrityksillä on elinkelpoista liiketoimintaa ja niiden työllisyysvaikutus on merkittävä. Jotta työpaikat ja liiketoiminta säilyvät Suomessa, tarvitaan onnistuneita omistajanvaihdoksia.

Omistajanvaihdokset eivät onnistu ilman jatkajia eli uusia yrittäjiä. Uusyrityskeskukset ovat vaikuttava ja toimiva kanava tavoittaa yrittäjyydestä kiinnostuneet henkilöt. Suomen Uusyrityskeskukset ry:n neuvottelukunta haluaa painottaa, että Uusyrityskeskus-toiminnan vahvuuksia ja verkoston vaikuttavuutta tulee hyödyntää myös omistajanvaihdosten edistämisessä.

Yrityskauppamarkkinoiden synnyttämiseksi tarvitaan edelleen ja jatkuvasti omistajanvaihdosten pitämistä esillä. Sekä myyjiä että ostajia pitää herätellä näkemään onnistuneen omistajanvaihdoksen mahdollisuudet ja vaatimukset.

Omistajanvaihdosten edistämiseen suunnattua toimintaa tulee jatkaa. Neuvottelukunta korostaa, että jatkossa tarvitaan erityisesti ostajien herättelyä ja että siihen tulee suunnata myös resursseja. Tarvitsemme toimia, joiden avulla yrittäjyyttä suunnitteleville henkilöille tuodaan nykyistä voimakkaammin esille, että yrityksen ostaminen on hyvä ja realistinen vaihtoehto ryhtyä yrittäjäksi tai löytää tapa työllistää itsensä.

Omistajanvaihdosten edistäminen vaatii myös eri toimijoiden alueellista yhteistyötä. Neuvottelukunta toteaa, että Uusyrityskeskukset ovat luonteva taho kokoamaan erilaiset toimijat yhteistyöhön onnistuneiden omistajanvaihdosten toteuttamiseksi.

Lisätietoja

Suomen Uusyrityskeskukset ry
toimitusjohtaja Susanna Kallama
susanna.kallama@uusyrityskeskus.fi
puh. 040 587 2445