29.11.2022

Bistro Holvin ravintoloitsijat Vuoden Uusyrittäjiksi – palkinnoksi 5000 euroa

Valtakunnallisiksi Vuoden Uusyrittäjiksi 2022 on valittu mikkeliläisen Bistro Holvin (Monrask Oy) ravintoloitsijat Pia Montonen ja Roope Rask. Yleisön suosikkina palkittiin savonlinnalainen Eläinklinikka Norppa ja sen yrittäjä Anne-Mari Miettinen.

Koronapandemia pakotti omaleimaiseen uudistumiseen

Bistro Holvi on mikkeliläinen ravintola, joka on ollut toiminnassa vuodesta 2018 lähtien. Toimialan haasteellisuudesta huolimatta Bistro Holvi on pystynyt kasvattamaan liikevaihtoaan myös koronapandemian aikana. Palkattuja työntekijöitä on tällä hetkellä kahdeksan.

Vuoden Uusyrittäjä -kilpailun raati teki päätöksensä nopeasti ja oli yksimielinen voittajan valinnasta.

– Kaikki finalistit olivat loistavia, mutta Pia Montonen ja Roope Rask vakuuttivat meidät niin liiketoimintaosaamisellaan kuin innovatiivisuudellaan ja periksiantamattomuudellaan, kertoo Oma Säästöpankkia raadissa edustanut viestintäjohtaja Minna Sillanpää.

– Ravintola-alahan kärsi rajusti koronapandemiasta. Pia ja Roope kehittivät keväällä 2020 alle viikossa uuden konseptin pakkauksia myöten ja ryhtyivät ensimmäisten joukossa myymään take away -annoksia ravintolakeittiönsä takaikkunasta, kehuu Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Piia Malmberg.

Uudistukset ovat jatkuneet myös pandemian laannuttua. Kuluneena kesänä Bistro Holvi laajentui ulkoilmaan italialaistyyppisellä toriravintolalla, ja yrittäjät ovat lisäksi tehneet reseptiyhteistyötä paikallisen pizzerian kanssa.

– Viiteen vuoteen on mahtunut ihan uskomatoman paljon. Mitenkään emme voineet etukäteen kuvitella, mihin kaikkeen vielä taivumme. Ehkä yksi vahvuuksistamme on se, että olemme uskaltaneet tarttua hetkeen, sanovat Piia ja Roope.

Mikkelin Seudun Uusyrityskeskus oli apuna, kun Montonen ja Rask perustivat Monrask Oy:n, jonka asiakkaat tuntevat paremmin nimellä Bistro Holvi.

– Uusyrityskeskuksissa tehdään tärkeää ja merkittävää työtä yrittäjyyden edistämiseksi tarjoamalla maksutonta yritysneuvontaa. Uusyrityskeskuksissa perustetaan joka vuosi noin 7.000 yritystä, joten se on merkittävä osa koko Suomen uusyritysperustantaa, muistuttaa toimitusjohtaja Malmberg.

Yleisöäänestyksessä näkyi suomalaisten eläinrakkaus

Vuoden Uusyrittäjä -kilpailun ylivoimaiseksi yleisösuosikiksi nousi savonlinnalainen Eläinklinikka Norppa ja sen yrittäjä Anne-Mari Miettinen. Eläinklinikka Norppa kahmaisi lähes 40 prosentin äänisaaliin. Yhteensä yleisöäänestyksessä annettiin yli 2 000 ääntä.

Anne-Mari Miettinen perusti yrityksensä, kun hänen silloinen työpaikkansa vuonna 2018 päätettiin lopettaa. Pieneläinhoitajana Miettinen oli toiminut jo toistakymmentä vuotta ja hän uskoi lujasti, että Savonlinnassa riittää asiakkaita uudelle perustettavalle pieneläinklinikalle. Korona-aikana lemmikkien määrä kasvoikin, mitä yrittäjä ei toki osannut etukäteen aavistaa.

– Kiitos ihan kaikille meidän ihanille asiakkaille ja äänestäjille. Tiimillä näitä töitä tehdään ja jotain olemme siis tehneet oikein, iloitsee Anna-Mari äänisaaliista.

Eläinklinikka Norppa pääsi jo ensimmäisenä toimintavuotenaan tavoiteliikevaihtoonsa ja se on ollut myös tuloksellinen alusta asti.

– Yleisö teki erinomaisen valinnan. Raadilla ei ollut valtaa äänestystulokseen, mutta tässä meitä ilahdutti myös akateemisen yrittäjyyden esiinnousu, sanoo Patentti- ja rekisterihallitusta raadissa edustanut Anna Lauttamus-Kauppila.

Apuna Eläinklinikka Norpan perustamisvaiheessa oli Itä-Savon Uusyrityskeskus, joka palkitsi Anne-Mari Miettisen aiemmin tänä syksynä oman alueensa Vuoden Uusyrittäjinä.

Valtakunnallinen Vuoden Uusyrittäjä ja yleisön suosikki palkittiin Helsingissä 29.11.2022. Vuoden Uusyrittäjä sai 5000 euron ja yleisön suosikki 2500 euron rahapalkinnon.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Mauri Carlson (Kattoisännöinti Oy, finalisti), Jari Huovinen (EK), Esko Haverinen (Kattoisännöinti Oy, finalisti), Pia Montonen (Bistro Holvi), Roope Rask (Bistro Holvi), Piia Malmberg (Suomen Uusyrityskeskukset ry), Minna Sillanpää (Oma Sp), Anna Lauttamus-Kauppila (PRH)

Vuoden Uusyrittäjä -kilpailu

Suomen Uusyrityskeskukset ry valitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän.

Vuoden Uusyrittäjä -kilpailussa palkitaan yrittäjiä, joiden yritystoiminta on ollut menestyksekästä ja jotka ovat perustaneet yrityksensä muutama vuoden sisällä Uusyrityskeskuksen avustuksella. Kilpailun pääyhteistyökumppani on Oma Säästöpankki, ja toisena yhteistyökumppanina toimii Patentti- ja rekisterihallitus.

Vuoden Uusyrittäjän palkitsee raati, johon kuuluvat Suomen Uusyrityskeskukset ry:n hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja sekä yhteistyökumppaneiden edustajat Oma Säästöpankista ja Patentti- ja rekisterihallituksesta. Raadin valitseman voittajan lisäksi yleisö voi äänestää oman suosikkinsa finalistien joukosta.

Voittaja palkitaan 5000 euron rahapalkinnolla ja yleisön suosikki saa 2500 euron rahapalkinnon. Aikaisempien vuosien voittajia ovat muun muassa Vincit, Kyrö Distillery, Unikie sekä Metsän Woima ja Taiko.

Lisätietoja:
Suomen Uusyrityskeskukset ry
toimitusjohtaja Piia Malmberg
piia.malmberg@uusyrityskeskus.fi
p. 044 0309 850

Bistro Holvi (Monrask Oy)
Roope Rask
roope@bistroholvi.fi
p. 040 5060 126

Eläinklinikka Norppa
Anne-Mari Miettinen
anne-mari.miettinen@norppavet.fi
p. 041 3191 976