01.09.2023 | Saila Blomster

Toiminimiyrittäjä – ilmoittaudu kaupparekisteriin, niin hyödyt!

Yksityinen elinkeinonharjoittaja eli ns. toiminimiyrittäjä voi rekisteröityä Verohallinnon rekistereihin, mutta myös kaupparekisteriin. Tietyissä tilanteissa kaupparekisteriin on aina ilmoittauduttava. Kaupparekisteriin ilmoittautumalla toiminimiyrittäjä saa kuitenkin paljon hyötyä. Alla kerrommekin näistä hyödyistä.

Velvollisuus ilmoittautua vai ei?

Lainsäädäntö on muuttunut 1.6.2023. Muutosten seurauksena tietyt vaatimukset kaupparekisteriin ilmoittautumisesta poistuivat. Nyt kaupparekisteriin täytyy ilmoittautua, kun jokin seuraavista asioista täyttyy:

  • yritystoiminnassa käytetään toiminimeä
  • tilinpäätös täytyy ilmoittaa kirjanpitolain perusteella rekisteröitäväksi
  • yrittäjän vakituinen asuinpaikka on Euroopan talousalueen ulkopuolella.

Aiemmin kaupparekisteriin piti ilmoittautua, kun toimintaa varten oli erillinen liiketila, palveluksessa oli muita henkilöitä kuin perheenjäseniä tai elinkeinotoiminta oli luvanvaraista.

Toiminimen rekisteröinti suojaa yrityksesi nimen

Kaupparekisteriin voit rekisteröidä toiminimen. Toiminimellä tarkoitetaan lainsäädännössä yrityksen nimeä. Kaupparekisteriin rekisteröitymällä saat yksinoikeuden rekisteröimääsi toiminimeen eikä kukaan muu samalla alalla saa rekisteröidä tai käyttää siihen sekoittuvaa nimeä samalla tai samankaltaisella toimialalla. Verohallinnon rekisterissä elinkeinonharjoittaja on sen sijaan omalla nimellään.

Toiminimen valintaan kannattaa aina panostaa. PRH:n nimipalvelussa voitkin tutkia, onko keksimäsi nimi vapaana vai onko se varattu jo jollekin toiselle yrittäjälle. Keksinnöllisellä ja iskevällä toiminimellä jäät varmasti asiakkaiden mieleen ja liiketoimintasi hyötyy tästä. Kaupparekisteriin ilmoittautumalla ja mieleenpainuvan toiminimen rekisteröinnillä hyödyt siis varmasti.

Yrityskiinnitys velan vakuudeksi

Kaupparekisteriin ilmoittautumalla hyödyt myös siten, että voit hakea yrityskiinnitystä luoton vakuudeksi. Yrityksen omistama ja elinkeinotoimintaan kuuluva irtain omaisuus, kuten esimerkiksi koneet, kalustot ja tarvikkeet, voidaan kiinnittää yrityskiinnityksellä. Kiinnitetty omaisuus voidaan sen hallintaa luovuttamatta pantata saamisen vakuudeksi. Yrityskiinnitystä voidaan hakea vain kaupparekisteriin merkitylle yritykselle.

Vakuuttavuutta yritystoiminnalle

Kaupparekisteriin ilmoittautumalla yritystoimintasi voi vaikuttaa vakuuttavammalta ja synnyttää luottamusta yhteistyökumppaneitasi kohtaan. Varsinkin kun markkinoit tuotteitasi ja palvelujasi toisille yrityksille, saattaa potentiaalinen yhteistyökumppani hämmentyä, jos yrityksesi ei olekaan kaupparekisterissä. Jotkut yhteistyökumppanit saattavat myös edellyttää kaupparekisteriin ilmoittautumista.

Lopuksi

Vaikka sinulla ei olisikaan velvollisuutta ilmoittautua kaupparekisteriin, kannattaa ilmoittautumista silti harkita. Hyödyt ilmoittautumisesta varmasti!

Saila Blomster
Kirjoittaja on lakimies Patentti- ja rekisterihallituksessa.