24.06.2021 | Anja-Riitta Kierikka ja Heli Tuominen

Poikkeusvuoden jälkeen palautumisen merkitys korostuu

Kaikilla, tai ainakaan yrittäjillä ei ole aina sitä luksusta, että voi pitää pitkiä lomia. Pitkät lomat ei kuitenkaan ole se ainoa ratkaisu. Lyhyempikin irtiotto riittää, erityisesti kun muistaa palautumisen merkityksen myös perusarjessa. Mitä sitten kannattaa ottaa huomioon omassa palautumisessa ja jaksamisessa? Yrittäjän arki on varsin hektistä ja juuri tämän vuoksi olisi hyvä muistaa huomioida yrityksen tärkeintä voimavaraa, joka on yrittäjä itse.

Millaisia vinkkejä palautumiseen sitten olisi olemassa?

Poikkeusvuoden jälkeen palautumisen merkitys korostuu entisestään. Aivot, keho, mieli vaativat palautumista. Ihan kuin akkujakin, myös meitä ihmisiä pitää ”ladata” tai jatkuva kuormitus alkaa näkyä ajan myötä suorituksessa ja toimintakyvyssä.

Palautuminen voidaan jakaa kahteen osaan: fyysiseen ja henkiseen. Aivotutkija Minna Huotilainen on todennut, että aivot palautuvat parhaiten innostuksessa ja kiinnostuksessa ja allekirjoitamme sen täysin. Uuden oppiminen, innostava harrastus, musiikki tai muu itseä aidosti kiinnostava tekeminen palauttaa tutkimuksen mukaan aivoja varsin tehokkaasti.

Vastaavasti keho tarvitsee palautumiseen riittävästi unta, terveelliset ruokailutottumukset sekä liikuntaa. Lyhyempikin loma auttaa palautumaan, jos pysähtyy hieman jo etukäteen miettimään, miten minä parhaiten palaudun ja mitä tarvitsen palautuakseni.

Toimiva resepti on yksinkertainen

Toimiva resepti jokaiselle voisi olla sopivassa suhteessa lepoa, laadukasta unta, jouten oloa ja ajattomuutta, mutta yhtä lailla jotain inspiroivaa tekemistä, joka vie hetkeksi mennessään. Alkoholi on palautumisen kannalta huono vaihtoehto, koska elimistön toipuminen etenkin runsaasta alkoholin käytöstä kestää pitkään.

Ei silti ole väärin toisinaan ottaa lasillista viiniä tai olla tekemättä mitään ns. hyödyllistä. Tärkeintä on, että tekee asioita, jotka ovat itselle mieluisia. Perhe, mökki, matkailu, luonto, valokuvaus, liikunta, musiikki. Mahdollisuuksia on monia. Palautuminen ei saisi myöskään olla suorittamista, joten oikean kokonaisuuden löytyminen lähtee siitä, että kuuntelee itseään ja ottaa aikaa itselleen tehdäkseen niitä asioita, joista nauttii.

Syö ja nuku hyvin, liiku ja innostu itsellesi tärkeistä asioista – siinä täsmävinkit onnistuneeseen ja palauttavaan kesään!

Anja-Riitta Kierikka ja Heli Tuominen
Kirjoittajista Kierikka toimii Vervessä yritysvalmentajana ja Tuominen palvelupäällikkönä. Verve on täysin kotimainen työelämää, yrityksiä ja kuntoutujia tukeva valtakunnallinen asiantuntija. Verve on myös yli 400 ammattilaisen työpaikka, joka tarjoaa uramahdollisuuksia 18 paikkakunnalla.