Yksinyrittäjyys vai yrittäminen yhdessä?
Reilusti yli puolet kaikista Suomen yrityksistä on yhden hengen yrityksiä. Yksin yrittämisessä on omat hyvät puolensa, mutta myös yhdessä yrittäminen on usein hyvä vaihtoehto.
Yksin yrittämisen etuja on mm. se, että voit tehdä päätökset kokonaan itse eikä sinun tarvitse jakaa tuottoja muiden kanssa. Pohdi kuitenkin myös näitä
- Onko sinulla riittävästi osaamista, verkostoja ja taloudellista pääomaa, jotta voit menestyä yksin?
- Haluatko kantaa kaiken vastuun itse ja työskennellä yksin?
- Miten voit tarvittaessa järjestää sijaisen tai varahenkilön?
Yhdessä yrittämisen etuja on puolestaan se, että voitte yhtiökumppanin kanssa täydentää toistenne osaamista ja ominaisuuksia ja pääset jakamaan yrittämisen onnistumiset ja huolet. Ota silti huomioon myös nämä
- Sujuuko yhteistyö kaikissa tilanteissa?
- Miten jaat yrityksen omistuksen ja vastuut yhtiökumppanisi kanssa?
Punnitse oman tilanteesi mukaan kumpi sopii sinulle paremmin, yksinyrittäjyys vai yrittäminen yhdessä muiden kanssa.
Päätoiminen yrittäjyys on nimensä mukaisesti yrittäjän pääasiallinen työ ja toimeentulon lähde. Päätoimisena yrittäjänä pystyt ja sinun pitääkin panostaa yrityksesi toimintaan sataprosenttisesti. Yritystoiminnan pitää olla kannattavaa, jotta saat siitä itsellesi myös palkan.
Uusyrityskeskuksesta saat apua yritystoimintasi kannattavuuden arviointiin. Lue oman työsi hinnoittelusta tarkemmin täältä ja tutustu kannattavuuslaskelmiin täällä.
Kaikissa yritysmuodoissa voit toimia myös sivutoimisesti. Yritystoiminnan aloittaminen sivutoimisena esimerkiksi palkkatyön tai opiskelun ohella on suositeltavaa, jos sinulla ei vielä ole varmuutta siitä, voisiko liiketoimintasi olla kannattavaa. Sivutoimisena voit ensin kokeilla, löytyykö riittävä määrä asiakaskuntaa ja arvioida, miten liiketoiminta kehittyy.
Sivutoimisena yrittäjänä taloudellinen riski voi olla sinulle pienempi, mutta kannattavan yritystoiminnan vähimmäisvaatimus on silloinkin, että tulot kattavat menot.
Huomioi nämä sivutoimisessa yrittäjyydessä:
- Jos olet palkkatyössä, keskustele yrittäjyydestä työnantajasi kanssa. Palkansaajana et voi tehdä liian samankaltaista työtä yrittäjänä.
- Selvitä toiminnan vaikutus työttömyysturvaan. Tämä kannattaa tehdä, vaikka olisit vielä turvallisesti palkkatyössä.
- Hinnoittele järkevästi. Jos aikomuksenasi on laajentaa yrittäjyys jossain vaiheessa päätoimiseksi, mieti tarkkaan, mikä on oikea hinta myytävälle tuotteelle. Älä alihinnoittele tuotettasi tai palveluasi, sillä hinta on aina myös viesti laadusta.
Valmiin liikeidean ja toimintamallin hankkiminen eli franchising-yrittäjyys on toimiva tapa aloittaa yrittäjänä. Franchising-sopimuksen solmimalla saat käyttöösi valmiiksi kehitetyn, markkinoilla testatun ja menestyneen konseptin. Franchising-yrittäjänä maksat esimerkiksi liikevoittoon sidottua jäsenmaksua, joka kattaa usein myös koulutusta ja erilaisia tukipalveluita.
Lue lisää franchising-yrittäjyydestä ja Suomessa toimivista franchising-antajista Suomen Franchising-Yhdistyksen nettisivuilta.
Yrittäjäksi voi ryhtyä myös ostamalla jo toimivan yrityksen tai osan siitä. Yrityskaupoista puhutaan usein myös omistajanvaihdoksina. Suomessa on noin 50 000 lähivuosina eläkeikään tulevaa yrittäjää, joiden kannattava liiketoiminta etsii jatkajaa. Tilastojen mukaan omistajanvaihdos on usein yritykselle myös kasvukipinä.
Toimivan yrityksen ostamiseen sisältyy riskejä, mutta se tarjoaa uudelle yrittäjälle yksinkertaisen tavan aloittaa. Yritystoiminnan voi käynnistää heti, koska asiakkaat ja liikevaihto ovat jo olemassa – tähän vaihtoehtoon kannattaa tutustua.
VASEKin verkkosivuilta voit maksutta ladata kattavan oppaan yrityksen ostamisesta.
Myynnissä olevia yrityksiä löydät
Omistajanvaihdoksista voit lukea lisää osoitteessa ov-foorumi.fi