27.03.2024

Kesätyö 4H-yrittäjänä – ole oma pomosi

Nuori, onko kesätyö vielä etsinnässä? Miltä kuulostaisi tienata rahaa tekemällä juuri sitä, mistä olet itse kiinnostunut? 4H-yrittäjänä saat päättää yritysideasi ja olla oma pomosi!

Hyvä vaihtoehto kesätöille on perustaa oma 4H-yritys. 4H-yrittäjyys on 13–28-vuotiaille nuorille suunnattu pienimuotoisen yrittäjyyden malli, joka sopii erinomaisesti yrittäjyyden harjoitteluun, kuitenkin ammattimaisella otteella. Voit perustaa yrityksen kesän ajaksi, mutta halutessasi voit jatkaa toimintaa ympäri vuoden. 

Yritysidea syntyy usein omista mielenkiinnon kohteista tai harrastuksesta. 4H-yrittäjänä voit vaikkapa leipoa tuotteita asiakkaille, virkata koirien leluja, tehdä linnunpönttöjä tai tuunata käytettyjä kenkiä myyntiin. Voit myös tarjota asiakkaalle palvelua, kuten hoitaa lemmikkieläimiä, tehdä pihatöitä tai pestä ikkunoita, valokuvata tai perustaa kesäkioskin yhteistyössä muiden 4H-yrittäjien kanssa. 

Käytännössä 4H-yrittäjä suunnittelee itse oman yritystoimintansa aina yritysidean kehittämisestä asiakashankintaan, markkinointiin ja hinnoitteluun. On taattua, että 4H-yrittäjänä opit paljon uusia taitoja, joista on sinulle hyötyä jatkossa. 4H-yrittäjänä toimimisesta voi myös saada opintopisteitä ja digitaalisen osaamismerkin. 

Vuonna 2023 4H-yrittäjinä toimi 2 300 nuorta ja 4H-yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli huikeat 3,76 miljoonaa euroa.

Yrityskoulutuksessa saat tarvittavat taidot yrityksen pyörittämiseen

Paikalliset 4H-yhdistykset ympäri Suomea tarjoavat maksuttomia yrityskoulutuksia, joissa pääset miettimään tai kehittämään omaa ideaa sekä saat paljon käytännön valmiuksia 4H-yrittäjänä toimimiseen. 

Yrityskoulutuksessa opit yrityksen taloudesta, laskutuksesta, asiakaspalvelusta sekä myynnistä ja markkinoinnista. 4H tarjoaa myös mahdollisuuden suorittaa yrityskoulutuksen itsenäisesti verkossa. Sinua tukee paikallisen 4H-yhdistyksen lisäksi oma 4H-yritysohjaaja, joka auttaa ja sparrailee liiketoimintaan liittyvissä kysymyksissä koko 4H-yrittäjyyden ajan.

4H-yrittäjänä toimiessasi liikevaihtosi voi olla vuodessa 50–8000 euroa. Jos yrityksesi osoittautuu myyntimenestykseksi ja tienaatkin enemmän, 4H tukee sinua yritysmuodon muuttamisessa. 4H-yrittäjänä olet aina 4H:n jäsen.

Kiinnostuitko perustamaan oman 4H-yrityksen? Toimi näin!

4H on valtakunnallisesti toimiva, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö, jonka muodostaa Suomen 4H-liitto ja 185 paikallista 4H-yhdistystä. Järjestö tukee toiminnallaan lasten ja nuorten kasvua työelämään, yrittäjyyteen ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Vuonna 2023 4H-yrittäjinä toimi 2 300 nuorta. 4H-yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli 3,76 miljoonaa euroa.

Aino Heininen
Kirjoittaja on Suomen 4H-liiton viestinnän asiantuntija