13.02.2018

Yt-neuvottelut antoivat konsultille loppusysäyksen alanvaihtoon

Mirja Nieminen työskenteli ennen yrittäjäksi ryhtymistä konsulttina ja kouluttajana IT-alalla. Yrittäjyys oli kiinnostanut häntä jo pitkään ja lopulta toistuvat yt-neuvottelut IT-alalla antoivat vaadittavan loppusysäyksen alanvaihdolle ja yrittäjyydelle. Vuonna 2017 Mirja perusti oman toiminimen Mirja Elina.

Yrittäjyyshaaveet odottivat oikeaa hetkeä toteutuakseen

Mirja alkoi suunnitella yrittäjyyttä jo kymmenisen vuotta sitten. Kahdessa viimeisimmässä paikassa, joissa Mirja oli työskennellyt, oli käyty läpi useammatkin yt-neuvottelut. Kun hänet viimeisimpien yt-neuvotteluiden seurauksena lomautettiin, hän tunsi olevansa valmis lähtemään kohti uutta.

−Elämässä asiat menevät yleensä niin kuin niiden kuluu mennä. Aikaisemman alani työtilanne oli se tekijä, joka antoi minulle sen ratkaisevan tönäisyn kohti alanvaihtoa ja sitä kautta yrittäjyyttä.

Mirja lähti opiskelemaan hierojaksi ja muutti opintojen perässä Helsingistä Porvooseen. Valmistumisen jälkeen hän sai kaksi lasta ja oli muutaman vuoden kotiäitinä. Kotona ollessaan Mirja ehti suunnitella yrittäjyyttä ja kävi aina välillä paikallisessa uusyrityskeskuksessa valmistautumassa yritystoiminnan käynnistämiseen.

Toiminimellä töihin äidin yritykseen

Mirja aloitti vuonna 2017 työt toiminimellä äitinsä Fysiotupa-nimisessä yrityksessä Porvoossa.

−Muutimme Porvooseen lähelle äitiäni, joka on fysioterapeuttiyrittäjä ja jolla on uniikit työtilat luonnonkauniissa paikassa lähellä Porvoon keskustaa. Lukuisilla kävelylenkeillä suunnittelimme äitini kanssa, kuinka voisimme tässä paikassa toteuttaa molempien unelmaa tarjoamalle asiakkaille kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Kun Mirja suunnitteli työskentelyä äitinsä yrityksessä, oli vaihtoehtoina myös työntekijäksi ryhtyminen äidille sekä sukupolvenvaihdos. Toiminimiyrittäjyys tuntui kuitenkin lopulta parhaalta ratkaisulta. Toiminimellä työskennellessään Mirjalla on vapaus tehdä työtä muuallakin kuin äitinsä yrityksessä ja toisaalta äidillä ei myöskään ole paineita hänen työllistämisestään.

− Halusin itselleni yrittäjän vapauden ja vastuun. Ja toisaalta halusin päästä harjoittelemaan yrittäjyyttä, jos joskus teemmekin sukupolvenvaihdoksen äitini yrityksessä.

”Yritysneuvoja oli kuin osa tiimiä”

Mirja sai apua yrityksen perustamiseen ja yritystoiminnan alkuvaiheisiin Itä-Uudenmaan alueen uusyrityskeskuksesta, Posintrasta. Yritysneuvoja Antti Vaittinen ohjeisti muun muassa liiketoimintasuunnitelman ja rahoituslaskelmien laatimisessa. Antilla oli myös oikeat kontaktit tiedossa ja hänen kauttaan Mirja sai paljon eri henkilöitä ja yrityksiä avukseen.

Mirja on hyödyntänyt myös Uudenmaan alueen uusyrityskeskuksissa tarjottavan Startti Plus -neuvonnan, jossa Antti on sparrannut häntä myyntiin ja markkinointiin liittyvissä asioissa.

−Naurattaa vieläkin, kun muistelen sitä, kun lähdimme käymään Startti Plus -keskusteluja. Antti oli niin innoissaan, että välillä mietin, kenellä hän oikein on töissä. Vaikka Antti onkin posintralainen, pidän häntä osana meidän tiimiä!

Yrittäjyyttä suunnittelevalle Mirjalla on selkeä viesti:

−Perusasiat yrittäjyydestä täytyy tietää, ja pohja omalle yrittäjyydelle on hyvä suunnitella huolellisesti. Kannattaa hankkia myös hyvä tukiverkosto, josta voi pyytää apua tarvittaessa. Ja niin, unelmat on luotu toteutettaviksi!