14.02.2024

Yrittäjyyttä ja kasvua metsästä

Vahva osaaminen ja toimiva konsepti ovat tehneet Nälkäviulusta menestystarinan, joka luo yhteistyöverkoston avulla omien työntekijöiden lisäksi työllisyyttä merkittävälle joukolle alihankkijoita. 

Yrittäjäksi lähteminen oli Anssi Nykäselle helppo ratkaisu, kun hän huomasi UPM Metsän hakevan franchising-yrittäjiä metsänhoitotöiden toteutukseen ja myyntiin. Vielä kun hän sai houkuteltua entisen työkaverinsa ja naapurinsa Antti Ojalan mukaan, syntyi Nälkäviulu Oy. 

– Mietin aikani, että jos jonkun muutoksen työelämässä aikoisin vielä tehdä, niin nyt olisi aika. Lopullinen ratkaisu asiaan tuli, kun saimme neuvoteltua hieman isomman sopimuksen, ja oli selvää, että kyllä tällä kaksi miestä elää, Antti kertoo. 

Antin näkemys sisältää hieman huumoria, sillä yrityksen nimi juontaa juurensa pula-aikaan, jolloin tukkimiehet ansaitsivat hädin tuskin elantonsa työskennellessään savotoilla, välineenään vanhanaikainen pokasaha, eli nälkäviulu. Yritykselle nimi osui hieman sattuman kaupalla, sillä muut nimi-ideat eivät menneet kaupparekisterissä läpi. Nimi on kuitenkin ollut sittemmin mieleenpainuvuudessaan kiitelty. 

Tehokkaasti eteenpäin 

Franchising teki yrityspolun aloittamisen helpoksi, Anssi kertoo. Monia asioita oli mietitty valmiiksi, kuten sopimukset ja monet toimintamallit.  

– Toki paketti ei ollut aivan valmis, vaan kehityshommaa oli jäljellä, ja on yhä. Se tuo myös mielekkyyttä tekemiseen. Apuakin saisi tarvittaessa, mutta emme ole sitä juurikaan tarvinneet, sillä ala on meille hirmu tuttu. Meillä on yhteenlaskettuja vuosia alalla 30, ja lisäksi jonkinasteista kokemusta yrittämisestä oli myös, Anssi kertoo. 

Uusyrityskeskuksessa yrittäjät kävivät ennen yhtiön perustamista muun muassa hakemassa vahvistusta omille laskelmilleen. Lisäksi he saivat vinkkejä yrityksen perustamistuen hakemisesta. 

Yritysneuvoja Sanna Hietalahti-Husu kiittelee, että Anssin ja Antin osalta kaikki oli todella valmista. 

– Anssi ja Antti olivat tosi valmiita, ja täydensivät henkilöinäkin toisiaan erinomaisesti. Heillä oli olemassa osaaminen toimialalasta sekä ymmärrys liiketaloudesta. Lisäksi heillä oli verkostot ja hieman yrittäjätaustaa. Prosessi oli siksi tässä tapauksessa suoraviivainen ja tehokas. 

Kannattavaa kasvua 

Nälkäviulu on kasvanut nopeasti ja kannattavasti. Palveluihin kuuluvat monipuoliset metsähoitoon liittyvät työt, joita urakoidaan UPM Metsälle Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueilla. Yrityksen toimintamalli perustuu verkostomaiseen toimintatapaan, minkä myötä yritys luo omien työntekijöidensä lisäksi työllisyyttä merkittävälle joukolle alihankkijoita. 

– Yrittäjät huolehtivat laadukkaalla ja ammattimaisella otteella niin ikään suomalaisten suurimman luonnonvaran ja hiilinielun, eli metsän, kasvusta ja tuotosta. Ympäristöarvot korostuvat vahvasti yrityksen päivittäisessä tekemisessä. Tämä on merkityksellistä, Sanna toteaa.