24.06.2021

Yrittäjyys toimiva vaihtoehto kesätyöksi

Kun Kangasalan lukion oppilaiden Wilmaan kilahti viesti mahdollisuudesta toimia kesällä jäätelökioskiyrittäjänä, eivät ystävykset Titta Kiviö, 18, ja Vilma Rantala, 17, epäröineet hetkeäkään. Apua yrittäjyyteen Titta ja Vilma saivat 4H:lta ja Tampereen Uusyrityskeskus Ensimetristä.

Pitkäaikainen unelma todeksi

Jäätelökioskiprojekti yhdistää Tampereen seudulta usean yrityksen voimat. Tam-Silk tarjoaa kioskille paikan Lentolassa tehtaanmyymälänsä pihalla. Itse kioski ja myytävä jäätelö tulevat Minetti Jäätelöltä. Lisäksi mukana on myös koko joukko muita yrityksiä.

Nuoret näkivät jäätelökioskissa tilaisuuden toteuttaa Titan haavetta omasta kahvilatoiminnasta.

– Kioskin perustaminen on ollut unelma, joka nyt toteutuu, Titta iloitsee.

Aikaisempaa työkokemusta Titalla on kahvila Oksasta ja Pella’s Cafesta, ja Vilmalla Prismasta sekä Valmetilta. Lisäksi Vilma on ollut neljä vuotta erityisuintiryhmän apulaisvalmentajana.

Korvaamatonta apua helposti

Uusyrityskeskus Ensimetrin yritysneuvonnassa Tittaa ja Vilmaa on ohjannut Mirja Taipale.

– Mirja on auttanut meitä aivan kaikessa, muun muassa valitsemaan parhaan yritysmuodon ja ottamaan huomioon kaikki lakipykälät ja tärkeät lomakkeet. Mirja on ollut meille korvaamaton apu, sekä yritysasioissa että henkisenä tukena. Ihana Mirja!

Mirja työskentelee Ensimetrin ESR-hankkeessa, jonka tarkoituksena on tukea nuorten yrittäjyyttä ja pitää aiheesta koulutuksia niin opiskelijoille kuin opettajillekin. Pirkanmaalla yhteistyötä tehdään myös Nuori Yrittäjyys ry:n ja 4H:n kanssa.

– Tässä Titan ja Vilman casessa 4H-yrittäjyys tuli minullekin tutummaksi. Tuli myös huomattua, että lyhyeen kesäyrittäjyyteen tiiminä meidän perinteiset yritysmuodot eivät kauhean ketterästi taivu. Onkin hienoa, että on olemassa esimerkiksi 4H ja Nuori Yrittäjyys ry:n mallit.

Ensimetrin nuorten yrittäjien ohjaukseen ei ole määritelty mitään tiettyä tapaamisten määrää. Titta, Vilma ja Mirja ovat tavanneet tarpeen mukaan. Yhteisessä WhatsApp-ryhmässä tietoa ja vastauksia kysymyksiin voidaan välittää nopeasti.

Yrittäjyyden monet tehtävät

Titan ja Vilman jäätelökioski tarjoaa Minetin jäätelöä, Poikain Parhaiden limonadeja sekä heidän itse tekemiään herkkuja. Muista kioskeista erotutaan monipuolisella tarjonnalla, sillä kioskista saa myös esimerkiksi jäätelösoodaa ja jäätelökahveja. Työt tehdään yhdessä, mutta myös vapaapäiviä on luvassa.

– Aluksi olemme molemmat joka päivä töissä kioskilla, mutta kun hommat alkaa sujua, työskentelemme vuorotellen. 

Boostia näkyvyydelle haetaan sosiaalisesta mediasta. Instagram ja Facebook on jo pistetty laulamaan, joten Titta ja Vilma ovat toiveikkaita hyvän asiakasmäärän suhteen. Myös nettisivut on tarkoitus saada pystyyn.

Toisen yrittäjän alaikäisyys on aiheuttanut byrokratian pyörteissä päänvaivaa. Haasteista on opittu itsenäistä työskentelyotetta, joka haastavuudestaan huolimatta on ollut työn suola. Käytännön työtehtävät, kuten yhteiset tukkureissut ja tuotetestailut, ovat olleet Titan ja Vilman mukaan parhaita puolia jäätelökioskin perustamisessa.

Kesäyrittäjyydestä ponnahduslauta tulevaisuuden työelämään

Kesäyrittäjyyden lomassa ehtii hyvin myös tiirailla tulevaisuuteen. Titan unelmana on oma kahvila, mutta myös psykologian opinnot kiinnostavat. Yrittäjän lakiasioiden pyörittäminen ei ole lannistanut Vilmaa, päinvastoin, hänellä on herännyt kiinnostus oikeustieteisiin ja asianajajan ammattiin.

Yritysneuvoja Mirjan terveiset yrittäjyyttä suunnitteleville nuorille on, että yrittäjyyden tapoja on monenlaisia ja työssä saa määritellä omat työajat ja -tehtävät. Kesäyrittäjänä omaa ideaa ja osaamista pääsee kokeilemaan. Monissa opinnoissa on myös alan kursseja tarjolla.

– Yrittäjämäistä toimintatapaa arvostavat myös tulevaisuuden työnantajat, kun siitä kertoo CV:ssä. Osaaminen ja itseluottamus kasvavat!

Mirjan mukaan tärkeää on hakea neuvoja, että tietää, mikä juuri omaan ideaan on hyvä malli ja mitä pitää ottaa huomioon. Ja sitä vartenhan Uusyrityskeskukset ovat.