13.02.2020

Yrittäjiksi valmiiseen yritykseen tuntemattoman kanssa

Mika Kultti ja Sakari Rahtu ovat olleet saippuakauppiaita vuoden 2017 alusta lähtien. Heidän yrityksensä Kapkem myy puhtaanapito- ja hygienia-alan aineita, välineitä, papereita ja koneita ammattikäyttöön.

Yrittäjähenkisestä työnteosta lyhyt matka yrittäjäksi

Reilut kolme vuotta sitten Sakari ja Mika eivät tunteneet toisiaan, eivätkä tienneet siivousalasta tai yrittäjyydestä yhtään mitään. Nyt he ovat kohisten kasvavan vaasalaisen Kapkemin omistajat. Uuden alan hallitsemisen salaisuus piilee yrittäjähengessä, sinnikkyydessä ja maalaisjärjessä.

Vuonna 2016 Sakari työskenteli vielä painotalossa, jossa Mika tuli käymään muissa asioissa ja he päätyivät yhdessä lounaalle. Lounaalla he huomasivat, että ajatukset työnteosta kohtaavat. Kummankin mielestä olisi mahtava omistaa joskus oma yritys. Visio tehdä yrittäjänä jotain uutta ja erilaista vahvistui. Sillä, olisiko yritys itse perustettu uusi vai jo olemassa oleva, yrityskaupan kautta hankittava, ei juuri ollut merkitystä. Pääasia oli löytää sellainen liikeidea tai valmis yritys, jonka menestymiseen kumpikin uskoo.

Vähän myöhemmin Mika törmäsi työpaikkansa naapurissa sijainneen Kapkemin silloiseen omistajaan, joka kertoi pyörittävänsä vuonna 1997 perustettua firmaa yksin. Eläkkeelle pitäisi päästä, tämä oli tokaissut. Mika soitti heti Sakarille.

– Ei kellään tule ensimmäisenä mieleen ryhtyä palkkatöiden jälkeen saippua- ja imurikauppiaaksi. Mutta kun asiaa alkoi miettiä, ymmärsin, että kerrankin saisi myydä konkreettista tuotetta, Sakari sanoo.

Henkilökohtainen palvelu, laaja valikoima ja nopea toimitus

Valtaosa Kapkemin asiakkaista koostuu yrityksistä, julkisesta sektorista hotelleihin ja partureihin. Asiakkaista pohjoisin on Utsjoella, eteläisin Hangossa. Yrityksen ydinalue on kuitenkin sadan kilometrin säteellä Vaasasta. Sille alueelle tilaukset luvataan toimittaa samana tai seuraavana päivänä ja tuotteet viedään vaikka asiakkaan siivouskomeroon saakka.

– Yli 2000 eri tuotteen myymälästämme asiakas löytää tahtomansa tuotteen heti hyllyistä. Se onkin yrityksen tavoite, jolla erotumme kilpailijoistamme, kertoo Mika.

Yrityksessä työskentelee omistajien lisäksi kaksi työntekijää ja toimistokoira, Sakarin nelivuotias labradorinnoutaja Ukko.

Alkuvaiheen tuki tärkeää

Apua yrityksen ostamiseen uudet liikekumppanukset saivat Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKista, joka oli koko yrityskaupan sydän. Omistajanvaihdoksiin erikoistuneen yritysneuvojan Kjell Nydahlin perinpohjaiset neuvot muun muassa liiketoimintasuunnitelman tekemiseen olivat kullan arvoisia.

Yrittäjät pitävät myös ensiarvoisen tärkeänä ulkopuolista apua, jota saatiin yrityskonsultti Tapani Rintamäeltä. Tapanin kanssa toteutettiin yhdessä yli 40-sivuinen viiden vuoden strategia, yrittäjien ja työntekijöiden toimenkuvat, riskienhallinta, liiketoiminnan tavoitteet, painotukset, näkymät ja analyysit kilpailijoista jne. Ammattilainen auttoi tuoreita yrittäjiä hahmottamaan kokonaisuuden.

– Se oli meille huippujuttu. Nokka alkoi kääntyä vahvasti oikeaan suuntaan, Sakari sanoo.

Strategian toteuttaminen kannatti

Pitkäjänteinen ja järjestelmällinen puurtaminen alkoi näkyä asiakasmäärissä. Kun Mika ja Sakari ostivat Kapkemin, sen liikevaihto oli runsaat 500 000 euroa. Ensimmäisen vuoden jälkeen liikevaihto kasvoi 927 000 euroon, toisena se oli 1,45 miljoonaa ja kolmantena 1,65 miljoonaa.

– Olemme alalla vielä pieni tekijä, mutta strategiassa on suunnitelmia, Sakari kertoo hymyillen.

Kilpailu alalla on kovaa, sillä vastaavia liikkeitä on paljon. Kapkemissa ollaankin kiitollisia asiakkaille, koska heidän ansiostaan tuote- ja palveluvalikoimaa on kehitetty vastaamaan toiveita.

– Paras kiitos on se, kun asiakas suosittelee meitä muille. Se on myös kasvumme takana.

Kapkemiläisten neuvot uusille yrittäjille:

  1. Usko itseesi ja siihen, että pystyt. Joku on onnistunut samassa aiemmin, joten miksi et sinäkin. Mikä parasta, voit tehdä asiat vielä vähän paremmin.
  2. Kysy apua sinua viisaammilta. Älä kuvittele osaavasi kaikkea itse.
  3. Toteuta strategiaa toimivan hallituksen kanssa. Kaikkea tekemistä pitää voida mitata. Aina löytyy selityksiä, mutta numerot eivät valehtele.