13.02.2018

Uusyrityskeskus yhdisti kuntosaliyrityksestä haaveilevat pariskunnat

Mikkeliläiset pariskunnat Hanna ja Aapo Nylén sekä Petra ja Marko Lampinen olivat muutama vuosi sitten tahoillaan Mikkelin seudun uusyrityskeskus Dynamon asiakkaina. Molemmat parit haaveilivat omasta kuntokeskuksesta ja yritysneuvoja tiedusteli varovaisesti, olisivatko nämä valmiita yhdistämään voimansa ja ryhtymään yrittäjiksi neljästään. Yhteistyölle oli kaikki tarvittavat edellytykset ja näin ollen yhteinen yritys, Kuntokeskus Ote Oy, avasi ovensa vuoden 2015 alussa.

Kemiat kohtasivat heti

Kun Nylénit ja Lampiset kuulivat toisistaan ja toistensa samansuuntaisista yrityshaaveista, iski aluksi pieni epätoivo. Mutta kun pariskunnat sitten tapasivat toisensa, oli hyvin pian selvää, että yritystä voitaisiinkin lähteä perustamaan yhdessä.

−Heti kohdattuamme tuntui, että palaset loksahtivat kohdilleen niin osaamisen, taustojen, luottamuksen kuin henkilökemioidenkin osalta. Yhteistyötä oli helppo lähteä rakentamaan, Hanna kertoo.

Nelikolla on selkeä työnjako yrityksessä. Aapo ja Marko, jotka toimivat kuntokeskuksessa omien kokopäivätöidensä ohella, hoitavat valmennus-, asiakaspalvelu- ja talonmiehen tehtäviä. Petra, jolla on aiempaa työkokemusta muun muassa projektipäällikön tehtävistä, vastaa hallinnosta ja taloudesta. Petralla on myös muutama pitkäaikainen valmennusasiakas. Hannalle, joka on toiminut aiemmin markkinointipäällikkönä, on puolestaan luontevaa hoitaa yrityksen markkinointia. Hanna on myös kouluttautunut personal traineriksi ja vastaa markkinoinnin ohella käytännön valmennustyöstä. Suurista linjoista päätetään aina porukalla.

Lähipiirin yrittäjätarinat ja haave mieluisasta työstä rohkaisivat yrittämään

Päätös yrittäjäksi ryhtymisestä on aina suuri, mutta tässä tapauksessa päätös tuntui melko helpolta siinä vaiheessa, kun tarvittava taustatyö oli tehty.

−Olin jo vuosia tiennyt haluavani yrittäjäksi sopivan tilaisuuden tullen, sillä olen seurannut upeita yrittäjätarinoita lähipiirissäni, Hanna toteaa.

Petralla ei yrityksen perustamishetkellä ollut työpaikkaa eikä oman alan töitä ollut juuri saatavillakaan omassa kotikaupungissa. Hän sai yrityksestä siis itselleen työtä, mikä helpotti lopullisen päätöksen tekemistä:

−Jälkeenpäin olen miettinyt, tuliko tuolloin edes kovin syvällisesti pohdittua asiaa. Ehkä itselläni painoi tuolloin vaakakupissa eniten oma tuleva työpaikka, kun näki yrityksen konkreettiset edellytykset toimia omassa kotikaupungissa.

Uusyrityskeskus tenttasi

Yrittäjänelikko sai Mikkelin seudun uusyrityskeskuksesta apua yrityksen menestymisedellytysten arviointiin, käytännön perustamistoimiin sekä ensimmäisten vuosien toiminnan arviointiin ja parantamiseen.

Uusyrityskeskusten laatukriteerit edellyttävät, että yli 80 prosenttia yritysneuvonnan kautta perustetuista yrityksistä on toiminnassa vielä viiden vuoden kuluttua perustamisesta. Tämän vuoksi yrittäjiksi aikovien yritysideat arvioidaan tarkasti, kilpailutilanne selvitetään ja suunnitelmat sekä laskelmat tehdään huolella. Myös Nylénit ja Lampiset kävivät läpi uusyrityskeskuksen suorittaman perusteellisen arvioinnin.

−Uusyrityskeskuksesta saa faktatietoa, onko omissa suunnitelmissa potentiaalia. Meitäkin tentattiin kilpailunäkökulmista ja silloinhan kävikin ilmi, että on myös toinen pariskunta, jolla oli samanlaiset ajatukset kuntosalin perustamisesta. Tuon tenttauksen näin hyvänä. Se avarsi omaa näkökulmaa entisestään ja laittoi miettimään asioita, Petra kiittelee.

Vastuun ja vapauden ihana tasapaino

Kuntokeskus Ote on nyt kolmevuotias ja sen toiminta rullaa mukavasti. Yrittäjät ovat saaneet huomata, että byrokratiaa yrityksen pyörittämiseen liittyy paljon. Paljon täytyy myös tietää ja tietoa joutuu toisinaan oikein etsimällä etsimään. Eikä aina välttämättä edes tiedä, mitä kaikkea pitäisi tietää. Yrittäjyydessä on onneksi vastuun ohella myös paljon vapautta ja onnistumisen kokemuksia.

−Parasta yrittäjyydessä on mahdollisuus tehdä asioita itsenäisesti ja ”meidän näköisesti” sekä nähdä oma kädenjälki ja aikaansaannokset hyvin konkreettisesti. Vastuun ja vapauden ihana tasapaino, Hanna summaa.

Yrittäjyyttä pohtivalle nelikko lähettää rohkaisevia terveisiä:

−Jos olet sataprosenttisen innostunut ideastasi ja uskot siihen varauksetta, vain taivas on rajanasi!