14.12.2020

Tina perusti itsensä näköisen leipomon

Tina Kilickesen toteutti unelmansa ja perusti Ulvilan keskustaan konditoria-kahvilan. Monimutkainen byrokratia kahvilan perustamisessa on voitettavissa, kun yrittäjä on valmis ottamaan asioista selvää.

Tina toimii konditoria-leipomo-kahvilassaan toiminimellä ja tekee tilauksesta konditoriatuotteita myös yksityistilaisuuksiin. Yrittäjältä onnistuvat monipuolisesti kaikki tuotteet. Tina tekee usein pitkiä työpäiviä.

– Olen tehnyt töitä yksin, mutta haaveenani on, että saisin palkattua myyjän kahvilaan, Tina sanoo.

– Olen halunnut tehdä tätä työtä peruskoulun yhdeksänneltä luokalta lähtien. Halusin leipuri-kondiittoriksi, mutta olin tuolloin jauhopölylle allerginen.

Tina opiskeli pukuompelijaksi, mutta leipominen pysyi tärkeänä harrastuksena vuosikymmeniä.

Lopulta Tina päätti opiskella itselleen unelmiensa ammatin, ja hänestä tuli leipuri-kondiittori vuonna 2017. Kahden vuoden päästä hän suoritti myös kondiittorin ammattitutkinnon. Nykyisin allergia on tipotiessään.

– Yrityksen perustaminen oli yllättävän helppoa, koska sain Uusyrityskeskus Enter Satakunnasta suuren tuen. Byrokratia tuntui välillä kovalta, ja papereita piti täyttää paljon. Kaikki asiat järjestyivät kuitenkin omalla painollaan, kun vain otin selvää asioista, Tina kertoo.

Lamput kakkukuvuista

Tina on työskennellyt Ulvilassa 17 vuotta, joten hän etsi liiketilaa juuri tästä pikkukaupungista. Tina halusi perustaa yksilöllisen kahvilan.

– Ei käynyt mielessäkään, että olisin perustanut kahvilan esimerkiksi kauppakeskukseen.

Ensimmäiseksi yrityskehittäjä Merja Lehtonen elinkeinoyhtiö Prizztech Oy:n Uusyrityskeskus Enter Satakunnasta ohjasi Tinan lupaviranomaisten juttusille.

– Tina oli innostunut, ja hänellä oli selkeä näkemys yrityksestään. Hänellä oli hyvät edellytykset lähteä leipomoalan yrittäjäksi, Merja sanoo.

Elintarvikealan yrittäjiä ohjaavat monet lait ja sääntelyt. Ensin oli selvitettävä, että Tinan kiikarissa ollut tila sopii leipomon tarpeisiin.

Tina vuokrasi 1970-luvun alussa rakennetun liiketilan, jota hän ryhtyi remontoimaan mieleisekseen miehensä kanssa. Kahvilassa on esimerkiksi itse tehdyt lamput vanhoista kakkukuvuista ja kahvipannuista.

Tina ja Merja kävivät yhdessä läpi muun muassa sopimuksia ja kustannuslaskelmia.

– Olennaista on, että yrittäjä arvioi etukäteen rahan tarpeensa yritystoimintansa kolmena ensimmäisenä kuukautena, Merja sanoo.

Tina oppi, että yrittäjän kannattaa käydä tekemänsä sopimukset tarkkaan läpi.

”Leipomoa oli kaivattu”

Tina lähti yrittäjänä alkuun pienellä lainalla ja pääomalla.

– En kurkottanut tähtiä taivaalta, vaan tein mahdollisimman paljon itse.

Tina ei ole katunut hetkeäkään kahvila-leipomon perustamista. Kovan työn vastapainoksi hän on saanut positiivista palautetta asiakkailtaan.

– Ulvilaan oli kaivattu leipomoa. Haluan käyttää tarpeeksi aikaa konditoriatuotteiden luomiseen. Tuotteen on oltava myös visuaalisesti kaunis. Ensin syödään silmillä, sitten suulla – asiakkaat kokevat tulevansa iloisiksi käydessään kahvilassani.