13.02.2020

Tamperelainen Unikie katsoo keinonäöllä pitkälle tulevaisuuteen

Unikien toimitusjohtaja Esko Mertsalmi perusti yrityksen neljän kumppaninsa kanssa IT-alan konsultointia ja ohjelmistosuunnittelua varten vuonna 2015. Tänä päivänä Vuoden Uusyrittäjä 2019 työllistää yritysostojen myötä jo lähemmäs 280 henkilöä.

Keinonäöstä on moneksi

Tamperelainen Unikie Oy on erikoistunut ympäristön havainnointiin ja itseohjautuviin ajoneuvoihin liittyvien ratkaisujen kehitykseen. Yrityksen tavoitteena on nousta kansainvälisten markkinoiden kärkeen keinonäköön liittyvissä tuotteissa.

Unikien keinonäkösovellusta voidaan käyttää itseohjautuvien autojen lisäksi myös muiden liikennevälineiden ohjaamiseen ja liikenteen valvontaan. Häiriötilanteessa sovellus mahdollistaa esimerkiksi ajokaistojen sulkemisen onnettomuuksien välttämiseksi.

Kasvu ja kansainvälisyys toiminnan keskiössä

Kaksi viidestä perustajasta oli aikanaan asunut pitkään Yhdysvaltain Piilaaksossa, joten Mertsalmen mukaan laajentuminen ulkomaille oli Unikielle itsestäänselvyys.

– Lähdimme heti alusta panostamaan tuotekehitykseen, joka tukee kansainvälisiä markkinoita. Näimme merkit, että autoteollisuus tulee muuttumaan rajusti ja tuo globaali muutos olisi Suomelle iso mahdollisuus.

Tuttuna maana Yhdysvallat oli Unikien ensimmäinen laajentumiskohde, mutta melko nopeasti Saksa nousi myynnissä USA:n ohi. Nykyään toimintaa on myös Ruotsissa ja muutamaan muuhunkin maahan on valmiudet mennä nopeasti eli suunnitelmat ja verkostot ovat odottamassa.

Asiantuntijan apu on isollekin toimijalle tärkeää

Esko Mertsalmi korostaa asiantuntija-avun merkitystä yrityksen perustamisvaiheessa. Tamperelaiseen Uusyrityskeskus Ensimetriin unikielaiset olivat yhteydessä jo alkutalvesta 2015. Yritysneuvoja Anu Lehtolalta saadut asiantuntijalähetteet ohjasivat perustajat muun muassa tapaamiseen lakimiehen kanssa.

– Osakassopimukset ja perustamiskirjat kannattaa ilman muuta tehdä asiantuntijan kanssa. Käytimme Uusyrityskeskuksen tarjoamaa palvelua myös yrityskonseptin taloudelliseen sparraamiseen.

Tulevaisuuden toimiala

Unikiella on selkeä liiketoimintasuunnitelma olla viiden vuoden päästä maailmanlaajuinen toimija yli sadan miljoonan euron liikevaihdolla. Tämä tarkoittaa myös lisääntyvää henkilöstötarvetta: jo nyt Unikie haluaa rekrytoida reilusti yli sata ihmistä.

– Haluamme osaltamme vaikuttaa Suomen vientiteollisuuteen isossa mittakaavassa. Suomella on nyt mahdollisuus luoda miljardibusiness autoteollisuuden tarpeisiin, siihen pitää vain tarttua!

Unikien vahva kasvuhakuisuus vakuutti myös Vuoden Uusyrittäjä -kilpailun raadin.

– Unikien vahva kasvu ja kansainvälistyminen puhuvat puolestaan. Yritys toimii tulevaisuuden toimialalla – menestystä on lupa odottaa myös jatkossa. Esimerkki kertoo myös, että jokainen liikeidea hyötyy neuvonnasta ja mahdollisuus sparrata ajatuksiaan asiantuntijoiden kanssa kannattaa käyttää, sanoo Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Kasvu ja kansainvälistyminen eivät ole ainoita kohtia, joihin Unikiessa panostetaan. Tuotekehitys, myynti ja logistiikkakin vaativat huolenpitoa, jotta kaikki toimii saumattomasti yhteen. Näiden lisäksi on tärkeää rakentaa yritys tukemaan myös työntekijöiden hyvinvointia.

Yrittäjän maailma on täynnä mahdollisuuksia

Mertsalmelle oli tärkeää saada kaverit mukaan yritykseen. Lauri Kolari, Seppo Kolari ja Jani Väisänen työskentelevät yrityksessä edelleen keskeisissä rooleissa. Viides perustaja, entinen jääkiekkoilija Mikko Eloranta sai pari vuotta sitten tarjouksen siirtyä New York Rangersin kykyjenetsijäksi ja tämä tilaisuus hänelle toki suotiin. Yhdessä he muodostavat hyvän tiimin, joka jakaa vastuun ja jossa jokaisella on oman luontaisen vahvuutensa mukainen rooli.

– Minulla yrittäjyys tulee persoonasta, se on elämäntapa.

Aloittavaa yrittäjää Esko Mertsalmi kehottaa ehdottomasti tarttumaan tilaisuuteen, jos sellainen eteen tulee. Ettei jälkikäteen harmita, kun mahdollisuus jäi käyttämättä.