14.02.2023

Taidolla ja fokuksella

Lähivuosina moni yrittäjä on kokenut odottamatonta aallokkoa. Bistro Holvin yrittäjiä tuuliset vuodet eivät ole lannistaneet, vaan katse on pysynyt tiukasti omassa tekemisessä luovuudesta ja rohkeudesta tinkimättä. 

Bistro Holvin syvintä olemusta kuvailee yrittäjien Roope Raskin ja Pia Montosen tahto ja rohkeus toteuttaa laadukasta ja itse tehtyä ruokaa vankalla ammattilaisen otteella.  

– Kun ovet aukesivat alkuvuodesta 2018, onni ja kauhu kamppailivat keskenään. Meillä oli kuitenkin vahva osaaminen käytännön työstä ja tunne siitä, että olimme tehneet taustatyön kunnolla. Siitä saakka olemme pystyneet pitämään fokuksen oikeassa paikassa, toteavat Pia ja Roope. 

Bistro Holvi on onnistunut kasvattamaan liikevaihtoaan ja henkilöstöään läpi koronavuosien. Haastava aikakausi ravintola-alalla ei ole sammuttanut yrittäjien paloa kehittää liiketoimintaansa. Keväällä 2020 korona sulki heidän ovensa, mutta ei kulunut kuin viikko, kun Pialla ja Roopella oli idea.  

– Jouduimme heittämään toimintamme päälaelleen ja keksimään, kuinka saamme ihmiset nauttimaan ravintolaruoasta, kun ovet ovat säpissä. Istuimme kokonaisen päivän mainostoimiston kanssa jumpaten suunnitelmaa pakkauksista mainontaan. Toteuduttuaan idea lähti lentoon ja ihmiset löysivät meidän keittiömme takaikkunalle hakemaan annoksia, iloitsee Roope. 

Rohkaisua ensiaskeleisiin

Bistro Holvin tarina sai alkunsa syyskuussa 2017 Mikkelissä, kun työkaverukset Roope ja Pia päättivät aloittaa pitkäaikaisen haaveensa suunnittelun. Oman ravintolan perustaminen sai tuulta alleen, kun he saivat mahdollisuuden ostaa vanhan työpaikkansa. 

– Vaikka olimme ammattilaisia ravintola-alalla, aloitimme melko perusteellisen taustatyön yrityksen perustamisesta. Saimme kokea yrittäjyyden ensiaskeleet yhdessä, muistelevat Roope ja Pia. 

Ennen unelman toteutumista yrittäjät tekivät lukuisia laskelmia ja analyyseja yhdessä Mikkelin Seudun Uusyrityskeskuksen Heli Tavastin ja pankkihenkilön kanssa. Yrittäjyyden ammattilaiset auttoivat käytännön asioiden lisäksi rohkaisussa uuden äärellä. 

– Olimme epävarmoja ja hieman kauhuissamme. Sitten kysyin Pialta, että jos pankki luottaa ja Heli luottaa, pitäisikö meidänkin luottaa itse itseemme, naurahtaa Roope. 

Alkutaipaleella Heli vaikuttui yrittäjien motivaatiosta ja ammattimaisuudesta. 

– Bistro Holvi on hyvä esimerkki siitä, kun pitkäaikainen haave ja vahva kokemus alalta yhdistyvät. Heillä on selkeä visio ja roolitus sekä yrittäjyyteen vaadittavaa sitkeyttä ja sinnikkyyttä. 

Uudet roolit haltuun

Pian ja Roopen siirryttyä yrittäjiksi omaa ajatusmaailmaa oli syytä tarkastella. Vaikka alan kokemusta oli karttunut vuosikymmenen ajan, yrittäjyydestä tai esimiehen roolista ei ollut vielä kokonaiskuvaa. 

– Yrittäjinä ollaan välillä autokuskina, toisinaan tiskataan ja sitten hypätään taas toimitusjohtajan saappaisiin. Haluamme johtaa esimerkillä ja olla mukana tekemässä suorittavaa työtä, kertoo Roope. 

– Olemme työntekijöistämme hyvin iloisia ja esimiehinä haluamme huomioida työntekijöidemme persoonan ja elämäntilanteen, Pia täydentää.