13.02.2018

Suomalais-meksikolainen perhe perusti Suomeen meksikolaisen tortillatehtaan

Juuli ja Ivan Chavez totesivat pari vuotta sitten, että Suomen markkinoilta puuttui kokonaan meksikolaisen keittiön kulmakivi eli aito ja laadukas maissitortilla. Yhdessä Juulin veljen, Perttu Uusitalon, kanssa pariskunta lähti suunnittelemaan yritystä, joka täyttää tämän aukon markkinoilla. Tortillas La Familia Oy perustettiin kesällä 2016 ja tuotteen myynti aloitettiin tammikuussa 2017.

Elämäntilanne otollinen yrityksen perustamiselle

Kun Juuli, Ivan ja Perttu lähtivät vuonna 2016 perustamaan Suomen ensimmäistä meksikolaista tortillatehdasta, ’tortilleriaa’, oli Juuli juuri valmistunut tradenomiksi. Ivan ja Perttu olivat työskennelleet aikaisemmin ravintola-alalla ja Ivan nimenomaan meksikolaisessa ravintolassa, josta hän oli saanut kokemusta tortillojen tekemisestä, tortillakoneen käytöstä sekä tortillakoneen tuomisesta Suomeen.

− Päätös yrittäjäksi ryhtymisestä oli helppo, sillä elämäntilanteemme oli siihen otollinen. Meillä ei ollut lapsia, olimme nuoria, meillä oli hyvä taloudellinen tilanne ja opiskelut olivat päättyneet. Meillä oli myös paljon uskoa tuotteeseen ja korkea motivaatio tämän yrityksen perustamiseen, Juuli kertoo.

Helsingin uusyrityskeskus (NewCo Helsinki) oli kolmikon apuna yrityksen perustamisvaiheessa. Yritysneuvoja Valentin Babitzin neuvoi muun muassa liiketoimintasuunnitelman laatimisessa ja alkuvaiheen rahoituksen hankkimisessa.

Keskon kautta suomalaisten lautasille

Tortillas La Familian aito meksikolainen, gluteeniton, laktoositon ja vegaaninen maissitortilla valmistetaan Espoon Juvanmalmilla, Meksikosta tuodulla perinteisellä tortillakoneella. Tortillojen valmistuksesta vastaavat pääsääntöisesti Ivan ja Perttu. Juulin tehtäviin kuuluu tuotteen markkinointi ja myynti. Pienessä perheyrityksessä työnjako on kuitenkin joustava aina tarvittaessa.

Hieman sen jälkeen, kun Tortillas La Familia aloitti tuotteensa myynnin, tuli Keskolta yhteydenotto. Yrittäjät kävivät esittelemässä maissitortillansa Keskolle ja se oli kiinnostunut ottamaan tuotteen valikoimaansa. Tämän kokoinen yhteistyö edellytti muun muassa sitä, että yrittäjien täytyi hioa paketit etiketteineen kuntoon ja hankkia viivakoodit tuotteelle. Toukokuussa 2017 kaikki oli valmista ja yritys pääsi tuottamaan ensimmäisen tilauksen.

Tällä hetkellä Tortillas La Familian tortillat löytyvät jokaisesta Suomen K-Citymarketista sekä muista hyvin varustetuista K-ruokakaupoista.

Todellinen elämän koulu

Täysin uuden tuotteen tuominen todella kilpailuhenkisille markkinoille on vaatinut yrittäjiltä yllättävänkin paljon kärsivällisyyttä. Yrittäjäkolmikko kehottaakin yrittäjyyttä pohtivia arvioimaan tarkasti sitä, onko tuote tai palvelu tarpeeksi hyvä, jotta yrittäminen kannattaa, ja onko itsellä tarpeeksi motivaatiota työskennellä sen parissa.

Vaikka yrittäjäksi ryhtyminen on vaatinut paljon työtä, aikaa ja rahaa, on Juulin, Ivanin ja Pertun ajatukset yrittäjäksi ryhtymisestä silti positiiviset.

−Kokemuksena yrittäjyys on todella ainutlaatuinen, todellinen elämän koulu. On ollut myös todella hienoa, että pystyy tekemään tätä itselle ja näin ollen kaikki onnistumiset tuntuvat vielä paljon upeammilta, Juuli toteaa.