13.02.2019

Sisustusblogin pitäminen avasi muotoilijalle tien yrittäjyyteen

Kuopiolaisesta Emilia Åmanista tuli yrittäjä oikeastaan vähän vahingossa. Yrittäjyys ei ollut koskaan tuntunut omalta vaihtoehdolta ja kouluaikana tarjolla olleet yrittäjyyskurssitkin olivat näin ollen jääneet käymättä. Oman toiminimen perustaminen tuli ajankohtaiseksi, kun Emilialle alkoi tulla työtilauksia pitämänsä sisustusblogin ansiosta. Sivutoimisena alkanut yrittäjyys laajeni parin vuoden kuluessa päätoimiseksi ja toiminimen tilalle tuli osakeyhtiö, Emilia Karenina Oy.

Sivutoimiseksi yrittäjäksi palkkatyön ohella

Kuopion muotoiluakatemiasta muotoilijaksi valmistunut Emilia työskenteli valmistumisensa jälkeen vaateliikkeen visualistina ja myyjänä yli kymmenen vuotta. Tuona aikana perheeseen syntyi kaksi lasta. Vuonna 2013 Emilia aloitti puolisonsa kanssa talonrakennusprojektin ja alkoi kirjoittaa rakentamisesta ja sisustuksesta päiväkirjamaista blogia. Blogin kautta alkoi yllättäen tulla yhteydenottoja ja ensimmäinen sisustuskeikka. Ja sitten seuraava, ja taas seuraava. Vuonna 2015 Emilia perusti toiminimen ja alkoi tehdä sisustussuunnittelua palkkatyön ohella.

Sisustussuunnittelukeikkojen ohella Emilia alkoi suunnitella lastenhuoneen sisustusmallistoa.

– Tuntui, että maailmalla oli ihan omat lastenhuoneen sisustustrendit, joista halusin tuoda ripauksen myös Suomen markkinoille.

Lopullisen sysäyksen oman EK for kids -sisustusmalliston synnylle antoi Kuopio Designmarket -tapahtuma, jota Emilia alkoi järjestää kahden muun naisyrittäjän kanssa. Malliston tuotanto kyseistä tapahtumaa silmällä pitäen alkoi vuonna 2016. Ensimmäiset prototyypit valmistuivat puolison avustuksella. Autotallissa nikkaroitiin ensimmäinen Uniaitta-sänky ja keittiön pöydän ääressä ommeltiin ensimmäinen Piilopaikka-tiipii. Pieni mallisto sai hyvän vastaanoton ja siitä lähtien mallisto on kasvanut tuote kerrallaan.

Sivutoimisesta yrittäjästä täysipäiväiseksi

Vuonna 2017 Emilian blogi oli saanut näkyvyyttä eri medioissa ja EK for kids -mallistolla oli myyntiä. Oli tullut aika, jolloin siirtyminen täysipäiväiseksi yrittäjäksi tuntui mahdolliselta ja riittävän turvalliselta vaihtoehdolta. Niinpä Emilia jätti palkkatyönsä ja perusti Emilia Karenina Oy:n.

Siirtyminen sivutoimisesta päätoimiseksi yrittäjäksi oli hyppy tuntemattomaan, sillä nyt yritystoiminta ei voinut enää olla harrastelua. Sen täytyi todella kannattaa ja tuoda elanto. Perustamistoimenpiteissä ja liiketoiminnan suunnittelussa Emiliaa auttoi Kuopionseudun Uusyrityskeskus.

– Vaikka jokaisen uusyrityskeskuksessa käyntini jälkeen tuntui, että minulla oli taas viisi uutta asiaa, jotka tulisi selvittää ennen seuraavaa käyntiä, niin olin jokaisen neuvontakäynnin jälkeen viisaampi ja valmiimpi siirtymään yrittäjäksi.

Sosiaalinen media on mahdollistanut yrityksen kasvun

Tänä päivänä Emilia Karenina Oy:tä työllistää sisustussuunnittelu yksityishenkilöille, asuntojen 3D-mallintaminen, ennakkomarkkinointikuvien tekeminen ja sisätilojen visualisointi. Lisäksi Emilia suunnittelee ja valmistuttaa lastenhuoneen sisustustuotteita luomalleen EK for kids -brändille. Tuotteita myydään verkkokaupassa, messuilla sekä jälleenmyyjien kautta.

Markkinointi on ollut alusta asti pitkälti sosiaalisen median varassa. Aluksi referenssinä ja markkinointikanavana toimi blogi, sittemmin Facebook ja nykyisin vahvasti myös Instagram. Emilia markkinoi tuotteitaan edelleen vain Facebookin ja Instagramin välityksellä ja kokeekin, että sosiaalinen media on mahdollistanut hänen yrityksensä kasvun.

– Tuotesuunnittelu on hyvin visuaalinen ala, joten laadukas kuvamateriaali on välttämätöntä. Aikaa kuluukin paljon kuvausstailaukseen, kuvankäsittelyyn ja sosiaalisen median päivittämiseen.

”Elämäni paras päätös”

Emilia saa tehdä yrityksensä kautta juuri sitä työtä, johon hänellä on paras osaaminen ja suurin intohimo. Parasta yrittäjyydessä on hänen mielestään se, että saa olla itsensä pomo, tehdä sitä, mistä nauttii ja päättää omat aikataulunsa. Luovaa työtä ei voi pakottaa ja yrittäjyydessä onkin se etu, että töitä voi tehdä silloin, kun inspiraatio iskee.

Yllättävää yrittäjyydessä on ollut se, että töitä on vaan riittänyt. Viimeisen puolentoista vuoden aikana ei ole kulunut yhtäkään kuukautta niin, etteikö olisi ollut jotain tekemistä tai projektia käynnissä. Siitä yrittäjä on erityisen kiitollinen.

Yrittäjäksi aikovaa Emilia kehottaa mieluummin ruokkimaan sisäistä liekkiään kuin tukahduttamaan sitä. Selkeä visio siitä, missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua, auttaa yrittäjäksi ryhtymisessä.

– Itselleni yrittäjäksi siirtyminen on ollut elämäni paras päätös. Vaikka välillä on ollut haastavaa, ei mikään voita sitä fiilistä, kun näkee tyytyväisen asiakkaan tai suunnittelee uuden tuotteen, josta huomaa heti, että se on hitti!