14.02.2023

Rohkeus auttaa kohti kasvua

Wirokitin yrittäjäporukka palkkasi ammattijohtajan, joka hakee nyt yritykselle kasvua uusista toimialoista ja asiakkuuksista. Verkostoituminen ja rohkea uusien asioiden kokeileminen vievät eteenpäin.

Tuotekehitykseen, ohjelmistojen testaukseen ja laadunvarmistamiseen erikoistunut Wirokit Oy syntyi 2018, kun 13 IT-ammattilaista ja työkaveria päättivät yhdistää voimansa ja työllistää itse itsensä. Yksi asiakas oli heti valmiina, ja se on edelleen yrityksen suurin. Rekrytoinneilla start upista on kasvanut lähes 20 henkeä työllistävä softatalo. 

– Osaaminen on pääomaamme, jota jatkuvasti kehitämme kaikin tavoin. Haluamme löytää lisää hyviä tyyppejä, jotka sopivat arvomaailmaamme, hallituksen puheenjohtaja Jami Saarikoski painottaa. 

Kun asiakastyö täytti päivät, yrityksen kehittäminen jäi taka-alalle. Ratkaisuna yritys palkkasi kahden vuoden toiminnan jälkeen ulkopuolisen toimitusjohtajan, joka keskittyy uusasiakashankintaan ja liiketoiminnan kehittämiseen sekä työntekijä- ja asiakaskokemukseen. Wirokitin yrittäjiä alkuun auttamassa ollut Etelä-Pohjanmaan Uusyrityskeskus Neuvoa-antavan yritysneuvoja Ari Loukasmäki kehuu päätöstä. 

– Ammattijohtajan palkkaaminen oli hieno ratkaisu ja osoittaa ennakkoluulottomuutta sekä tahtoa kiinnittää huomiota yritykseen eikä vain yrittäjiin. On tärkeää katsoa asioita ulkopuolisen silmin ja olla käpertymättä omaan kuplaansa, Ari sanoo. 

Rohkeutta kehittymiseen

Yritys tähtää kasvuun uusilla toimialoilla ja asiakkuuksilla. Ihmisten osaamisen vuokraamisen rinnalle haetaan skaalautuvia liiketoimintamalleja. Kun toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti, on pysyttävä vauhdissa mukana. 

– Verkostoituminen alan toimijoiden ja muiden yrittäjien kanssa on keskeistä, jotta pysymme kärryillä muutoksista ja mihin tulevaisuudessa kannattaa kiinnittää huomiota, toimitusjohtaja Tuukka Rantala kertoo. 

Wirokitissa panostetaan vahvasti yrityskulttuurin kehittämiseen, minkä uskotaan sitouttavan työntekijöitä. Omistajuudellakin on vaikutus, ja uusille työntekijöille on tarjottu osakkuutta yrityksestä. 

Rohkea kokeilukulttuuri vahvistaa yrityksen kehittymistä. 

– On tärkeää kokeilla uutta, mutta myös mahdollisimman nopeasti huomata, mikä ei toimi. Koska yritykset ovat erilaisia, menestykseen ei ole mitään valmista reseptiä, vaan jokaisen on kokeiltava itse. Utelias asenne on paras työkalu yrityksen kehittämiseen, Tuukka kertoo. 

Tuki helpotti yöunia

Wirokitin alkutaipaleella Uusyrityskeskus antoi suunnitteluapua ja perustajajäsenet hyödynsivät Uusyrityskeskusten alkavan yrittäjän perustamisopasta. 

– Perustamisvaiheessa ensimmäinen asiakas oli jo valmiina, jolloin hyppäsimme valmiiksi liikkuvaan junaan. Hallintopuolen hoitamiseksi saimme arvokasta tukea, mikä helpotti yöunia, Jami avaa. 

Tiimiyrittäjyydessä yhteishengellä on merkittävä rooli. Wirokitin perustajien kohdalla näkyi myös omistajien vahva tahtotila sekä keskinäinen johtajuus. 

– Homma ei toimi, jos kukaan ei ota johtajuutta itselleen ja rooleja ja vastuita jaeta. Wirokitin isossa porukassa löytyi vahvaa kokemusta, riskinottohalukkuutta ja ennakkoluulottomuutta sekä uskoa omaan osaamiseensa, Ari lisää.