26.08.2021

Rohkeasti alkuun yrityskaupalla

Toni Kammonen halusi ostaa toimivan yrityksen ja aloittaa uuden elämän yrittäjänä. Toimitusjohtajan töiden ohessa Toni on opiskellut siivousalaa. Pirkon Puhdistuksessa ammattitaitoiset työntekijät olivat jo valmiina.

Rantasalmelainen Toni (kuvassa oikealla) irtisanoutui 43-vuotiaana vakituisesta työpaikastaan, jossa hän oli ollut töissä 17 vuotta. Toni halusi kokeilla omia siipiään.

Unelma yrittäjyydestä oli kypsynyt mielessä metallialalla ja maatalouskoneiden parissa työskennellessä. Tonille oli selvää, että hän ryhtyisi yrittäjäksi yritysoston kautta. Hän tiesi, että yrittäjiä eläköityy koko ajan ja jatkajista on pulaa.

– Halusin jo ikäni puolesta ”valmiiseen pöytään” yritykseen, jossa joku on jo tehnyt pohjatyön.

Toni hakeutui yritysneuvojien Katja Remeksen ja Juhani Rouvisen luo Itä-Savon Uusyrityskeskukseen Savonlinnassa.
Ensin he kartoittivat yhdessä Tonin osaamista ja aloja, joista hän oli kiinnostunut. Toni ei halunnut enää jatkaa metallialalla.

– Ajattelin, että minun olisi helpoin lähteä kiinteistöpalvelualalle.

Juhani näki, että Tonilla on todellinen halu ryhtyä yrittäjäksi. Sen paljastivat silmät ja aktiivinen ote.

– Jos Tonin asenteella ei pärjää, ei sitten millään!

Rahoitus kuntoon

Juhani kysyy yrittäjäksi haluavalta aluksi, minkä suuruisen omarahoitusosuuden tämä pystyisi järjestämään.

– Jos sinulla on esimerkiksi 50 000 euroa omarahoitusta, pystyt ostamaan noin 200 000 euron arvoisen yhtiön lisärahoituksen avulla.

Katja toteaa, että toimivan yrityksen jatkaminen on usein varmempaa kuin uuden perustaminen. Yrityksellä on jo testattu liikeidea ja oma asiakaskuntansa. Siitä on hyvä lähteä eteenpäin kehittämään yritystä.

Pian Tonille tarjottiin kiinteistöpalvelualan firmaa yritysvälittäjän kautta. Kauppoja hierottiin kuukausia, mutta neuvottelut kariutuivat näkemyseroihin.

Toni ryhtyi etsintään uudestaan ja löysi Pirkon Puhdistuksen Yrityspörssi-verkkosivun kautta. Yhtiö sijaitsee Joroisissa, melko lähellä Rantasalmea. Toni meni lähihoitajana työskentelevän vaimonsa kanssa tapaamaan Pirkon Puhdistuksen perustajaa ja työnjohdon edustajaa.

– Se oli rakkautta ensi silmäyksellä puolin ja toisin.

Uusyrityskeskuksesta oli Tonille apua kannattavuuslaskelmissa ja omistajanvaihdoksen valmistelussa.

– Sain Katjalta ja Juhanilta paljon tukea päätöksentekooni.

Hyppyyn annos rohkeutta

Yritysostoon ei kannata rynnätä suin päin. Ensin on selvitettävä ostettavan yrityksen taloustilanne. Juhani sanoo, että viimeisen kolmen vuoden tilinpäätöksistä ja viimeisestä tasearvosta voidaan pitkälti määrittää yhtiön arvo.

– Onko yrityksen tuotteilla ja palveluilla kysyntää tulevaisuudessa? Jos vastaus on kyllä, yrityskauppaa kannattaa viedä eteenpäin.

Toni osti Pirkon Puhdistuksen osakekannan työntekijöineen ja työnjohtoineen huhtikuussa 2020. Hän alkoi vaimonsa kanssa opiskella siivousalaa oppisopimuksella. Toni pitää uudesta elämästään yrittäjänä, ja hommat ovat lähteneet hyvin käyntiin.

– Hyppyäni tuntemattomalle alalle ovat pehmentäneet ammattitaitoiset työntekijät.

Toni kehottaa yrittäjyyttä pohtivia yksinkertaisesti ryhtymään toimeen.

– Tarvitaan vain rohkeutta ja riskinsietokykyä!