14.02.2023

Pitkäaikainen haave toteutui

Neljä vuotta sitten Mauri Carlson ja Esko Haverinen irtautuivat palkkatöistä ja perustivat yhteisen kattoalan yrityksen, jossa vastuu ja vapaus jaetaan tasan. Haave yrittäjyydestä ehti hautua toistakymmentä vuotta. 

Mauri ja Esko olivat kumpikin työskennelleet kattoalalla parikymmentä vuotta, kun he päättivät toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa ryhtyä yrittäjiksi. Ensimmäistä kertaa he olivat perustamassa yhteistä yritystä yli kymmenen vuotta sitten, mutta päätyivät vielä jäämään palkkatöihin. Vuosia myöhemmin, alkuvuodesta 2019 he perustivat oman kattoalan yrityksen, Kattoisännöinti Oy:n

– Meillä on aina ollut paloa yrittäjyyttä kohtaan. Välillä se on hiipunut mutta syttynyt aina uudestaan. Emme päässeet ajatuksesta eroon, joten yrittäjäksi oli ryhdyttävä. Ei tarvitse sitten kiikkustuolissa katua, ettei tullut edes kokeiltua, Mauri ja Esko naurahtavat. 

Näkemystä ja neuvoja 

Yritystä perustettaessa kilpailutilanteen selvittäminen kävi jouhevasti olemassa olevan tietotaidon ja kokemuksen ansiosta. He olivat yhteydessä myös Hyvinkään-Riihimäen seudun Uusyrityskeskukseen. Yritysneuvoja Jukka Pötryn kanssa käytyjen keskustelujen myötä he saivat vahvistusta sille, että kaikki toimintaedellytykset yrityksen perustamiseksi olivat kunnossa. 

– Heillä oli selvät suunnitelmat valmiina. Minulta toivottiin lähinnä näkemystä jo tehtyihin talouslaskelmiin. Heti ensiaskelista asti he olivat perustamassa isoa työnantajayritystä. Tarkoituksena ei siis ollut työllistää vain itseään, mikä on alkaville yrittäjille tyypillisempää, Jukka kertoo. 

Ensimmäisestä tapaamisesta kului vain muutama viikko yrityksen perustamiseen. 

– Saimme kaikki paperihommat kuntoon, kun kävimme Uusyrityskeskuksessa pari kertaa istumassa. Lähdimme heti neuvottelemaan lainaa pankista ja laitoimme y-tunnushakemuksen vetämään, Mauri ja Esko muistelevat vauhdikasta alkua. 

Asiakkaan tarpeet edellä

Yrittäjinä Mauri ja Esko ovat päässeet kehittämään pitkään päässä muhineita ideoitaan. Elinkaariajattelu, asiakaslähtöisyys, rehellisyys ja avoimuus näkyvät arvoina yrityksen arjessa. Korjattavissa olevan katon he korjaavat, vaikka jokin toinen toimija olisi ennemmin vaihtamassa kattoa uuteen. 

– Haluamme palvella asiakasta. Emme myy työtä, jota ei ole järkeä toteuttaa. Se olisi tuhlausta. Meillä ei ole tarvetta touhuta väkisin, Esko kertoo. 

Alusta asti yrittäjät ovat uskoneet pärjäävänsä, ja nyt he voivat todeta, että ovat onnistuneet paremmin kuin osasivat odottaa. Yritys on kasvanut ensimmäisinä vuosina vauhdikkaasti: kasvu on ollut lähes 100 prosenttia vuodessa. 

– Olemme luottaneet tähän meidän juttuumme, niin olemme voineet tarjota ja saada isojakin projekteja. Kannattava liiketoiminta on meille ykkösasia, Esko toteaa. 

Nyt yritys työllistää 23 alan ammattilaista. Mukana on niin nuoria peltiseppäopiskelijoita kuin kokeneitakin käsipareja. 

– Meillä ei ole varsinaisesti hinkua kasvattaa toimintaamme enää. Kunhan pysytään tässä, niin jää sopivasti vapaa-aikaakin, Mauri ja Esko tuumaavat.