13.02.2019

Pariskunta havaitsi markkinaraon ja perusti henkilöstöalan yrityksen Savonlinnaan

Kari-Matti Markus ja Kaisa Luukkanen olivat muuttaneet Helsingistä Kaisan synnyinkaupunkiin Savonlinnaan ja työskennelleet pari vuotta palkkatyössä, kun he huomasivat, että Savonlinnassa voisi olla kysyntää henkilöstöpalveluja tarjoavalle yritykselle. Haave omasta yrityksestä toteutui vuoden 2017 alussa, kun Linnanväki Oy perustettiin.

Asiat loksahtivat kohdalleen

Tilintarkastajana työskennellyt Kari-Matti oli ollut aina tietyllä tavalla yrittäjähenkinen ja pyöritellyt erilaisia yritysideoita mielessään jo pidemmän aikaa. Avovaimo, Kaisa, puolestaan on rekrytointialan ammattilainen ja taitava ihmistuntija, joka tuskin koskaan olisi ryhtynyt yrittäjäksi ilman kannustusta. Henkilöstöalan yritys oli kuitenkin asia, jolle parin kotikaupungissa, Savonlinnassa, tuntui olevan tilausta ja johon perheessä oli osaamista.

Pariskunta tunnusteli kysyntätilannetta tarkemmin ja teki tarvittavat suunnitelmat ja laskelmat yritystoiminnan aloittamista varten. Koko lailla loppuun asti hiottu liikeidea käytiin esittelemässä Itä-Suomen Uusyrityskeskuksessa. Yritysneuvoja antoi täyden tukensa idealle ja laati starttirahalausunnon.

Kunnan työllisyyspalveluissa asiantuntijana työskennellyt Kaisa ja tilintarkastajana toiminut Kari-Matti irtisanoutuivat palkkatöistään ja ryhtyivät heti täysipäiväisiksi yrittäjiksi. Päätös siirtyä palkansaajasta yrittäjäksi oli helppo, sillä asiat tuntuivat loksahtavan niin hyvin kohdalleen.

Työskentely puolison kanssa mutkatonta

Linnanväki Oy tarjoaa henkilöstövuokrausta ja rekrytointipalvelua. Molempien palveluiden keskiössä on parhaan mahdollisen työntekijän löytäminen asiakasyrityksen tarpeisiin.

Kari-Matti ja Kaisa ovat molemmat koulutukseltaan kauppatieteiden maistereita. Kari-Matti hoitaa pääasiassa yrityksen hallintoa ja palkanmaksua Kaisan vastatessa rekrytoinneista.

– Työskentely oman puolison kanssa on mutkatonta. Esimerkiksi työnjako on helppoa, kun tunnemme toistemme osaamisen ja vahvuudet niin hyvin, Kari-Matti kertoo.

Puolison kanssa yrittäminen saattaisi helposti johtaa siihen, että työasioiden käsittely jatkuisi kotona iltaisin ja viikonloppuisin. Kari-Matin ja Kaisan tapauksessa työ ei kuitenkaan pääse haukkaamaan liian isoa osaa vuorokaudesta. Pariskunnalla on kaksi pientä lasta, mikä tarkoittaa sitä, että ainakin toisen on lähdettävä iltapäivällä ajoissa toimistolta päiväkodin kautta kotiin. Juuri perhe-elämä erottaakin tällä hetkellä parhaiten työelämän vapaa-ajasta. Ja selkeä etu yrittäjäperheessä on se, että arjen aikataulujen suunnittelu onnistuu hyvin joustavasti.

Paikallista palvelua arvostetaan

Kari-Matti ja Kaisa ovat nyt toimineet yrittäjinä parin vuoden ajan. Yrittämisen vapaus ja mahdollisuus tehdä asiat omalla tavalla kiehtoo pariskuntaa.

– Asiat tehdään tavalla, joka on todettu käytännössä parhaaksi ja asiakkaita palvellaan aina joustavasti ilman jäykkiä toimintatapoja, joita suuremmissa yrityksissä joudutaan rakentamaan, Kari-Matti kiteyttää.

Pienehköllä paikkakunnalla on ollut alusta asti selvää, että tärkein markkinointikanava ovat tyytyväiset asiakkaat. Lisäksi yritys on vahvasti näkyvillä sosiaalisessa mediassa ja lähestyy potentiaalisia asiakkaita suoraan sähköpostilla ja perinteisellä kirjepostilla. Näkyvyyttä yritykselle tuovat myös toimiston keskeinen sijainti sekä liikkuminen yrityksen väreihin teipatulla autolla.

Yllättävintä yrittäjille on ollut huomata, kuinka Savonlinnassa osataan arvostaa paikallista palvelua ja kuinka tiivis yrittäjien verkosto on. Myös uusyrityskeskuksen kautta tutuksi tulleet asiantuntijat ovat aidosti tuntuneet tukevan yrityksen alkutaivalta. Pariskunta arveleekin, että nämä ovat tehneet paljon hiljaista markkinointia verkostoissaan yrityksen hyväksi.

Toiminta laajenee

Linnanväki Oy on nyt ollut toiminnassa kaksi vuotta ja liiketoiminta on kasvanut mukavassa tahdissa. Savonlinnan keskustassa sijaitsevalla toimistolla puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä yritys on juuri lanseerannut aivan uudenlaisen, valtakunnallisen rekrytointipalvelun, Fiksurekryn, joka on perinteistä rekrytointipalvelua kevyempi ja huomattavasti edullisempi tapa rekrytoida. Idea uuden palvelun kehittelyyn syntyi, kun yrittäjät huomasivat, ettei Suomen markkinoilla ollut tarjolla vastaavanlaista, kustannustehokasta rekrytointipalvelua pienille ja keskisuurille yrityksille.

Uuden palvelun ja yrityksen muun toiminnan jatkuvan kasvun myötä Kari-Matti ja Kaisa ovat tulleet tilanteeseen, jossa omat kädet eivät enää riitä. Toimistolle ollaankin juuri etsimässä toista rekrytointiasiantuntijaa Kaisan lisäksi.

Mikä sitten on ollut Linnanväen kohdalla menestyksen salaisuus?

– Oman yrityksemme suurin menestystekijä on ollut laadukas ja aito asiakaspalvelu. Se, että asiakas voi luottaa, että hänen asiaansa paneudutaan ja työ tulee tehokkaasti ja luotettavasti tehdyksi, on varmasti yrityksen kuin yrityksen valttikortti, Kaisa toteaa.