31.01.2022

Parhaan kaverin kanssa yrittäjäksi

Innovation Homen tavoitteena on alusta asti ollut kansainvälistyä. Nyt yrityksellä on toimipisteitä Suomessa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa, ja verkostollaan yrittäjäkaksikko haluaa rakentaa yhteisöllistä kasvualustaa.

Petra Erätuli-Kola ja Katja Aalto sopivat yhteisen yrityksen perustamisesta jo 1980-luvun lopussa. Silloin he tosin olivat vasta teini-ikäisiä kalajärveläisiä, jotka viettivät kesänsä ja viikonloppunsa töissä jäätelökioskilla, lapsenvahteina ja lehtiä jakaen.

Sopimukseen kuului, että yhteinen yritys on pystyssä ennen kuin kumpikaan täyttää 40 vuotta.

– Silloin se aika tuntui hyvin kaukaiselta, kaksikko kertoo nyt.

Pari vuosikymmentä myöhemmin, loppuvuonna 2015, Katja soitti Petralle sanoen, että nelikymppiset alkavat lähestyä ja jotain on tehtävä. Syntyi Innovation Home, joka tarjoaa toimistopalveluita ja toimitilaratkaisuja niin kasvuyrityksille kuin korporaatioille useissa toimipisteissä kolmessa maassa.

Kirkas visio viitoittaa

Yhteisenä haaveena oli tehdä maailmasta inhimillisempi paikka tehdä töitä ja luoda positiivista ja avointa työskentelykulttuuria sekä Suomeen että maailmalle. Rohkeutta lisäsi oman uskon ja intohimon lisäksi asiakkaiden hyvä palaute.

Tavoitteet ovat koko ajan olleet korkealla, ja vaikka niitä on vuosien mittaan kehitetty, visio on pysynyt samana.

– Haluamme rakentaa maailman parasta yhteisöllistä kasvualustaa kannattavasti, Petra ja Katja kertovat.

Apua ytimen kehittelyssä tuli myös Uusyrityskeskuksesta, joka auttoi aloittelevia yrittäjiä starttirahahakemuksessa ja käytännön asioissa sekä sparrasi tarpeen tullen. YritysEspoon yritysasiantuntija Matias Holmqvist kertoo neuvojan jo tuolloin nähneen yrityksen potentiaalin ja menestymisen mahdollisuudet.

– Yrityksellä on kansainvälinen ja innovatiivinen ote työskentelyyn, ja yrittäjillä on alusta asti ollut kirkas visio liiketoiminnan kasvattamisesta globaalisti.

Rohkeutta ja sinnikkyyttä

Matiaksen mukaan yrittäjän on hyvä varautua erilaisiin stressitekijöihin ja muistettava pitää jaksamisestaan huolta kokonaisvaltaisesti. Apua on esimerkiksi rohkeudesta, sinnikkyydestä ja luovuudesta.

Petra ja Katja ovat samaa mieltä. He painottavat, että muutoksiin on pystyttävä sekä valmistautumaan että mukautumaan.

–  Yrittäjyydessä tulee varautua älyttömään työntekoon, sisukkuuteen, kärsivällisyyteen, periksiantamattomuuteen, kovan paineen sietoon ja valmiuteen kehittyä jatkuvasti sekä tarttua toimeen, Petra kuvailee.

Se, että yrityksen perustaa yhdessä ystävän kanssa, vaatii kaksikon mielestä avoimuutta ja kykyä keskustella asiat auki. Tärkeää on myös tunnistaa kummankin vahvuudet ja eroavaisuudet ja antaa niille tilaa.

Yrittäjyyden kipupisteiden tunteminen auttaa myös asiakkaiden kanssa, sillä Innovation Home palvelee monia kasvuyrityksiä. Muiden yrittäjien kehityksen seuraaminen ja kiihdyttäminen onkin yksi työn parhaista puolista.

–  Innovation Homen avulla voimme luoda työpaikkoja, mahdollistaa tiimeissä kasvua ja kehitystä sekä muuttaa omalla esimerkillämme yrityskulttuuria myönteiseen suuntaan, yrittäjät sanovat.