14.02.2023

Oma osaaminen peliin

Anne-Mari Miettinen ryhtyi yrittäjäksi, kun aiemmin työnantajana toiminut eläinklinikka lopetti toimintansa. Eläinklinikka Norppa on onnistunut täydentämään ja laajentamaan alueen eläinlääkäripalveluja. 

Anne-Mari Miettinen on työskennellyt pieneläinhoitajana jo toistakymmentä vuotta. Savonlinnaan hän tuli paluumuuttajana hevosharrastuksen vuoksi. 

– Työskentelin klinikkamanagerina pieneläinklinikalla, joka avasi tuolloin ovensa. Pääsin jo silloin kokeilemaan käytännössä, mitä uuden yrityksen perustaminen tarkoittaa. 

Anne-Mari pyöritti klinikan arkea, kunnes se myytiin toiselle eläinlääkäriketjulle. Anne-Mari siirtyi uuden työnantajan leipiin, mutta jo kahden vuoden jälkeen, vuonna 2018, klinikan toiminta päätettiin lopettaa. 

– Ketjun johdossa katsottiin, että klinikan sijainti ei ollut sopiva. Minä tiesin, että asiakkaita kyllä riittäisi, ja kerroin ideasta eläinlääkäriystävälleni Anniina Jääskeläiselle. Hän innostui ideasta heti ja lähti osakkaaksi. Koska eläinklinikan arki oli minulle tuttua, en epäröinyt, vaan päätin hyödyntää omaa osaamistani, Anne-Mari kuvailee. 

Anne-Marin ja Anniinan lisäksi osakkaina yrityksessä ovat eläinlääkäri Kaisa Juhajoki ja pieneläinhoitaja Riikka Niiranen

Tasaista kasvua

Idea johti lupa-asioiden selvittelyyn, ja pian Anne-Mari otti yhteyttä myös Itä-Savon Uusyrityskeskukseen. Jo parin tapaamisen jälleen Itä-Savon Uusyrityskeskuksen tuolloinen toimitusjohtaja Juhani Rouvinen oli vakuuttunut kuulemastaan. 

– Näin nopeasti, että yrityksellä oli hyvät mahdollisuudet menestyä. Autoin Anne-Maria liiketoiminta- ja rahoitussuunnitelmien laatimisessa ja osoitin mahdolliset riskinpaikat. Anne-Marin ja hänen yhtiökumppaneidensa määrätietoinen ja tulevaisuuteen uskova asenne vaikuttivat osaltaan siihen, että uskoin menestykseen, Juhani kuvailee. 

Perustamisen jälkeen yritys on kasvanut tasaisesti. Jo ensimmäisenä vuonna päästiin tavoiteliikevaihtoon, ja yritys on ollut alusta asti tuloksellinen. 

– Se on uudelle yritykselle harvinaista, sillä joskus tuottoa joudutaan odottamaan vuosia, Juhani täsmentää. 

Palvelu edellä

Anne-Marille suunnittelu ja pahan päivän varalle valmistautuminen oli tärkeää, ja Uusyrityskeskukselta yritys sai eväät toiminnan suunnitteluun. Tarkan kilpailuttamisen ja harkittujen hankintojen ansiosta yrityksen kivijalka on ollut alusta asti vakaa. Toimintaa on rakennettu alusta asti järki edellä, mutta samalla asiakkaita kuunnellen. 

– Minulle on tärkeää, että palvelemme asiakkaitamme parhaalla mahdollisella tavalla, emmekä tee päätöksiä dollarin kuvat silmissä, Anne-Mari muistuttaa. 

Positiivinen asenne on kantanut pitkälle. Vakaan talouden ja jo ennen ovien avaamista luodun vahvan brändin ansiosta yritys on selvinnyt myös koronapandemian yli. 

– Meillä on aivan mahtavia asiakkaita ja osaava henkilökunta, ja kaikki on toiminut alusta asti hyvin. Olemme matalan kynnyksen klinikka ja tarjoamme asiakkaillemme juuri sitä palvelua, mitä he tarvitsevat. Tässä olemme mielestäni onnistuneet erinomaisesti!