13.02.2019

Moottoripyöräilijät ryhtyivät tuottamaan sähkömoottoripyöriä globaaleille markkinoille

Teemu Saukkio, Ari Viemerö ja Juha-Pekka Rintamäki suhtautuvat intohimoisesti moottoripyöriin. Kun porukan ennakkoluuloton tekniikkanero, Teemu, sai idean uudenlaisesta sähkömoottorista, jonka voisi asentaa moottoripyörän takavanteeseen, ei pelkkä moottoripyörillä ajaminen enää riittänyt ­­– niitä piti päästä itse suunnittelemaan ja valmistamaan. Sähkömoottoripyöriä globaaleille markkinoille valmistava RMK Vehicle Corporation Oy (markkinointinimeltään RMK Vehicles) perustettiin huhtikuussa 2018.

Rakkaudesta moottoripyöriin ja tekniikkaan

RMK Vehiclesin tuote on hämmästyttävä: moottoripyörä, joka toimii ilman bensaa, öljyä, ketjuja, rattaita ja filttereitä. Kuka tahansa voi huomata, että kyseessä on aivan uudenlainen kulkuneuvo, mutta erityistä ihastusta se herättää luonnollisestikin moottoripyöräharrastajissa sekä niissä, jotka ymmärtävät enemmän tekniikasta.

Tuotteen takana on yrittäjäkolmikko, jota yhdistää moottoripyöräharrastuksen lisäksi vahva tekniikan osaaminen ja kiinnostus uutta tekniikkaa kohtaan. Kaikki sai alkunsa siitä, kun Juha-Pekka tutustui Teemuun aiempien työyhteyksien kautta ja näki, että mies oli rakentamassa sähkömoottoripyörää. Juha-Pekka innostui asiasta ja ehdotti yrityksen perustamista tuotteen ympärille. Mukaan saatiin houkuteltua vielä kolmaskin moottoripyöräharrastaja, Ari, jonka Juha-Pekka tunsi entuudestaan.

Työt yrityksessä jakautuvat luontevasti kunkin yrittäjän omien vahvuuksien mukaan. Moottoripyörien suunnittelu ja prototyyppien valmistus on kokonaan Teemun vastuualuetta. Hän on työskennellyt aikaisemmin teollisuuden eri aloilla ja tehnyt paljon muun muassa koneistusta ja hitsausta. Juha-Pekka, jolla on RMK Vehiclesin lisäksi nosto- ja siirtolaitteiden valmistukseen erikoistunut toinen yritys, hoitaa bisnespuolta ja rahoitusta. Ari puolestaan, joka on työskennellyt muun muassa junaturvallisuuskouluttajana ja turvallisuuspäällikkönä, toimii yrityksen viranomaisyhteistyön, asiakas- ja yhteistyökontaktien ja laadunhallintajärjestelmien parissa.

Suoraan maailmanmarkkinoille

Sähkömoottoripyörien valmistaminen ja myyminen on bisnes, johon ei Suomen markkina riittäisi. Niinpä yrityksen toiminta ja markkinointi on suunniteltu alusta lähtien globaaliksi. Sähkömoottoripyörän prototyyppiä on esitelty muun muassa moottoripyörämessuilla ja sosiaalisessa mediassa. Myös tekniikka-alan lehdet niin Suomessa kuin ulkomaillakin ovat seuranneet mielenkiinnolla sähkömoottoripyörän kehittymistä prototyypistä valmiiksi tuotteeksi. Yhteistyökumppanin tekemän markkinointitutkimuksen mukaan tuote on onnistunut saavuttamaan laajaa mielenkiintoa ympäri maailmaa.

– Median ja suuren yleisön mielenkiinto yllätti meidätkin, Juha-Pekka kertoo.

Yrityksen ensimmäinen E2-sähkömoottoripyörä on juuri valmistunut ja yrityksellä on kova kasvutahti meneillään. Yrityksessä on tällä hetkellä viisi työntekijää palkkalistoilla ja paljon työtä ostetaan talon ulkopuolelta, muilta suomalaisilta yrityksiltä. Vuosi 2019 tuo mukanaan uusia rekrytointeja ja parhaillaan ollaankin etsimässä alan huippuosaajia tiimin vahvistukseksi.

RMK Vehiclesin tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu oman tuotantolaitoksen perustaminen ja sarjatuotannon aloittaminen. Seuraava moottoripyörämallikin on jo suunnitteilla.

Yrittäjänä voi toteuttaa itseään aivan eri tavalla kuin ennen

Yrittäjäksi ryhtyminen ei ollut RMK Vehiclesin perustajille vaikea päätös, sillä tiimissä oli jo ennestään yrittäjäkokemusta. Lisäksi yrityksen tuote oli kolmikon mielestä niin hyvä, että he uskoivat yrityksen mahdollisuuksiin menestyä. Turun seudun uusyrityskeskuksesta miehet saivat vahvistusta suunnitelmilleen ja apua muun muassa toimipisteen etsimiseen.

Yrittäjyys on ollut pääosin innostavaa, sillä tuote on yrittäjien itsensäkin mielestä jotain vähän epätodellisen hienoa, kuin se olisi suoraan videopelistä. Teemu tuotteen suunnittelijana on nauttinut erityisen paljon yrittäjän vapaudesta:

– Nyt yrittäjänä minulla on vapaus hyödyntää omaa osaamistani ja ideoitani sellaisella tasolla, joka ei ole koskaan aiemmin ollut mahdollista!

Yrittäjänä toimimisessa on kuitenkin myös omat haasteensa, jotka palauttavat nopeasti maan pinnalle.

– Siitä ei pääse mihinkään, että yrittäjyys vaatii todella paljon työtä. Ja erityisesti alkuvaiheessa on paljon tekemistä rahoituksen hankkimisessa, Juha-Pekka toteaa.

Toisaalta, kun alussa tekee pohjatyöt huolella, on yrityksen pyörittäminen jatkossa suhteellisen sujuvaa. Yrittäjien neuvo alkavalle yrittäjälle onkin, että ensin kannattaa opiskella huolellisesti, miten kaikki toimii kirjanpidosta laskutukseen, niin voi sitten keskittyä itse työntekoon, kun on sen aika.