09.02.2017

Kasvatustieteilijä ryhtyi parantamaan Suomen lelutarjontaa

Marika Silvan-Väliharju perusti opettavaisiin leluihin, peleihin ja kirjoihin erikoistuneen Leikkien Group Oy:n vuonna 2006. Yrityksessä työskentelee tällä hetkellä vakituisesti ja kokopäiväisesti kuusi henkilöä, joista yksi on Ruotsissa. Lisäksi ympäri Suomea työskentelee yhteensä noin 80 oppimiskonsulttia, jotka toimivat Leikkien Groupin tuotteiden jälleenmyyjinä. Nämä oppimiskonsultit esittelevät opettavaisia leluja ja pelejä Leikkien-kutsuilla, kouluissa ja päiväkodeissa sekä muissa yhteisöissä.

Aukko lelumarkkinoilla

Marika kiinnostui leluista oman lapsensa syntymän myötä vuonna 2002. Kasvatustieteilijänä hän halusi ostaa lapselleen laadukkaita ja kehittäviä leluja, mutta niiden löytäminen osoittautuikin vaikeaksi. Kehittäviä leluja oli tarjolla päiväkoteihin ja muihin yhteisöihin, mutta kuluttajille ei juuri lainkaan.

– Keskustelemalla muiden vanhempien kanssa ja tutustumalla maailman lelumarkkinoihin vakuutuin, että Amerikassakin suosiotaan kasvattaville opettavaisille leluille olisi todennäköisesti kysyntää myös Suomessa. Näin syntyi idea lelukaupasta, jossa asiantuntijuus lasten kehityksestä ja oppimisesta yhdistyy laadukkaisiin leikkivälineisiin.

Liiketoimintasuunnitelma valmiiksi vanhempainvapaalla

Marika kehitteli liikeideaansa kotiäitiyden lomassa. Kotona lelujen testiryhmä kasvoi vuonna 2004, kun Marikan toinen tytär syntyi. Lasten kasvaessa kehittyi myös liiketoimintasuunnitelma ja usko omaan liikeideaan. Liiketoimintasuunnitelma alkoi lopulta olla siinä vaiheessa, että paluuta entiseen työhön yliopistolle ei enää ollut.

– Oli aika hypätä yrittäjäksi ja jättää hyvästit virkamiesuralle. Kiitos rohkeasta päätöksestä kuuluu myös uusyrityskeskus Ensimetrille, jossa liiketoimintasuunnitelmaani suhtauduttiin positiivisesti ja kannustaen.

Tapaamiset Tampereen seudun uusyrityskeskus Ensimetrin yritysneuvojan kanssa auttoivat konkretisoimaan liikeideaa ja pohtimaan monia kannattavuuteen liittyviä seikkoja realistisesti. Marika sai Ensimetristä myös aivan konkreettista apua yrityksen perustamiseen liittyvien asiakirjojen laatimiseen sekä muihin yrityksen perustamiseen ja yrittäjyyteen liittyvien asioiden valmisteluun. Ensimetrin asiantuntijaverkostosta hän hyödynsi mm. tili- ja mainostoimistoja sekä asianajajaa.

– Asiantuntijoilta saadut konkreettiset neuvot ja vinkit ovat olleet apunani tähän päivään asti. Asiantuntijaverkostosta löytyi yritykselle myös loistavia yhteistyökumppaneita!

Rakkaus liiketoiminta-alueeseen kantaa haasteiden yli

Marikan mukaan yrittäjyys ei ole työ, vaan elämäntapa, joka vie mennessään 24/7. Hän tiedosti jo ennen yrityksen perustamista, että yrityksen kasvun eteen tulee tehdä paljon töitä. Työmäärä on silti hieman yllättänyt. Rakkaus siihen, mitä tekee, auttaa kuitenkin jaksamaan myös yrittäjyyden haasteet. Marika neuvookin yrittäjyyttä suunnittelevaa valitsemaan tarkoin liiketoiminta-alueen.

– Kun perustat yritystä, niin valitse liiketoiminta-alue, jota rakastat! Silloin sydän on mukana kaikessa mitä teet ja tekemiselläsi on sinulle todellinen merkitys.