11.05.2021

Ilmailualalta täyspäiväiseksi liikunta-alan yrittäjäksi

Vantaalaisen Sami Muhosen yritys Liikkuvat Puntit tarjoaa koronarajoituksia noudattavaa, ammattilaisen ohjaamaa liikuntavalmennusta – ja tarvittaessa tuo kuntosalin asiakkaan luokse. Sami uudisti yrityksensä konseptin asiakkaan tarpeita ajatellen.

Sami Muhonen oli työskennellyt ilmailualalla 18 vuotta, kun koronapandemian myötä työt yhtäkkiä loppuivat. Sami päätti nopeasti muuttaa aiemmin sivutoimisena pyörineen, liikuntavalmennusta tarjoavan yrityksensä kokopäiväiseksi työkseen. Yritys sai kuitenkin käydä läpi nimenvaihdoksen ja palvelulle kehitettiin uusi konsepti.

Koronan asettamat rajoitukset pakottivat kekseliäisyyteen

Sami joutui ensin kokemaan palkkatyön loppumisen, mutta seuraava haaste tuli vastaan, kun myös liikuntapalveluihin asetettiin rajoituksia. Kuntosalien sulkeminen ja muut rajoitukset eivät kuitenkaan poistaneet ihmisten tarvetta harrastaa liikuntaa, mikä lisäsi ulkoliikunnan eri muotojen kysyntää. Sami ei jäänyt tuleen makaamaan, vaan huomasi liikunta-alan uusissa haasteissa mahdollisuuden kehittyä yrittäjänä.

Samilla oli taustalla jo vuonna 2017 perustettu liikuntavalmennukseen keskittyvä yritys, jonka palveluja hän päätti ryhtyä kehittämään korona-aikoihin soveltuvaan muotoon. Maaliskuussa 2021 hän otti yhteyttä Vantaan Uusyrityskeskukseen (YritysVantaa). Erityisesti hän kaipasi neuvontaa yrittäjän tukiasioissa, ja saikin paljon apua jo ensimmäisestä etätapaamisesta.

– Koin, että joku on oikeasti kiinnostunut. Vaikka Uusyrityskeskus ei voi tarjota rahallista tukea yrittäjille, on maksuton neuvonta alan asiantuntijoilta arvokas hyöty uuden yrityksen alkutaipaleelle.

Facebookin puskaradio toi näkyvyyttä

Lopulta Sami tiivisti yrityksensä uuden konseptin lanseerauksen kahteen viikkoon. Brändäykseen hän panosti ulkoistamalla sen valmennusasiakkaanaan tutuksi tulleelle markkinointialan ammattilaiselle. Brändin yhteydessä kehitettiin myös nettiajanvaraus. Muhonen julkaisi Facebookin Vantaan puskaradio -ryhmässä tietoa uudesta yrityksestään, ja pian tykkäyksiä julkaisuun kertyi jo 2000.

Uuden konseptin ja nimenvaihdon myötä Sami ryhtyi tarjoamaan asiakkailleen ohjauksen lisäksi kuntosalin, eli paikasta toiseen Liikkuvat Puntit. Nyt liiketoiminta kattaa yksilö- ja ryhmäliikuntaohjausta monen ikäisille. Kohderyhmä on laaja; nuorin valmennettava on 17-vuotias ja vanhin 65-vuotias. Pääasiassa Liikkuvat Puntit toimii pääkaupunkiseudulla, mutta myös etävalmennus kuuluu yrityksen palveluihin.

Konseptinsa Sami onkin halunnut muotoilla ajan hengen mukaiseksi: valmennus on monipuolista ja siinä yhdistyvät sekä punttitreeni että toiminnallinen harjoittelu.

Yrittäjyys vaati rohkeutta muuttua

Neuvona yrittäjyydestä haaveileville Sami korostaa halua kehittyä ja kouluttautua.

– Haasteita tulee vastaan, vaikka yritys olisikin lähtenyt hyvin käyntiin. Yrittäjän on osattava ottaa haasteet vastaan ja oltava muuntautumiskykyinen.

Nälkä omaan tekemiseen, riski-investoinnit, jopa tietynlainen ”röyhkeys” asioiden eteenpäin viemisessä ovat Samin mukaan myös toimivia piirteitä yrittäjäksi haluavalle.

Samin mielestä uusien asiakassuhteiden löytäminen on tässä maailmantilanteessa haastavaa. Myös omien lomien järjestäminen on hänelle nyt yrittäjänä vaikeaa.

Mahdollisuus panostaa hyviin yöuniin

Parasta yrittäjyydessä on Samin mukaan ollut mahdollisuus määritellä itse oma kalenterinsa. Sami on kokenut tärkeäksi esimerkiksi yrittäjyyden tuoman mahdollisuuden panostaa hyviin yöuniin.

– En ole viimeisen vuoden aikana herännyt varmaan kertaakaan ennen seitsemää, mies iloitsee.

Vaikka haikeutta ilmailualan jättämisestä on edelleen ilmassa, nauttii aamu-uninen siitä, ettei töihin tarvitse enää nousta ennen kukonlaulua.

Sami on mukana maksuttomassa Yritä turvallisesti -virtuaalitapahtumassa 27.5. kertomassa lisää omista kokemuksistaan. Ilmoittaudu mukaan tapahtumaan täältä.