22.03.2021

Brändi ja palvelulupaus erottavat kilpailijoista

Yrittäjäpariskunta Viljami ja Riikka Mehiläinen lähtivät liikkeelle kotitoimistosta ja omasta autotallistaan. Parissa vuodessa Elektroway on noussut sähkö- ja energia-alan tuoreeksi menestystarinaksi.

Viljami (kuvassa keskellä) ja Riikka heittäytyivät yhdessä täysipäiväisiksi yrittäjiksi. Samalla parisuhde syveni.

– Emme lähteneet yhdeltä istumalta yrittäjiksi. Puntaroimme tarkkaan valintojamme.

Yrityksen siemenet itivät kolmisen vuotta. Kun Viljami työskenteli sähköinsinöörinä Imatran Kaukopään tehtaalla, hän alkoi tehdä vapaa-ajallaan sähkötöitä lisätienestejä saadakseen. Puskaradio kuhisi. Työkeikat lisääntyivät pikkuhiljaa, ja asiakaskunta kasvoi.

Aiemmin Viljami ja Riikka asuivat pari vuotta Espanjassa. Tuolloin golf-opettajana ja sähköasentajana toiminut Viljami perusti itselleen toiminimen. Suomeen palatessa Y-tunnus jäi pöytälaatikkoon talteen.

Imatralla Riikka työskenteli Terveystalon työterveyshoitajana, mutta auttoi vapaa-ajallaan puolisoaan toiminimen paperihommissa. Lopulta Riikka irtisanoutui työstään tammikuussa 2018 ja alkoi luoda brändiä miehensä aloittamalle yritykselle mainostoimiston avulla.

Pariskunta brändäsi yrityksensä älykkäiden energiaratkaisujen edelläkävijäksi.

– Mietimme, millä tavalla erottaudumme. Kirjasimme ylös yrityksen palvelulupauksen.

Yritysmuoto vaihtui osakeyhtiöksi, ja puolisoista tuli yhtiökumppanit. Viljami otti lopputilin tehtaasta, ja samana vuonna pariskunta sai jo palkattua työntekijöitä.

Kahdessa vuodessa yritys on kasvanut huimasti, ja nyt se työllistää jo kymmenen henkeä.

Imagolla erottautumista

Uusyrityskeskuksen yritysasiantuntijat Miia Ruohio ja Sven Langbein Imatran Seudun Kehitysyhtiöstä nimittävät Elektrowayta mallioppilaaksi.

– Pelkästään yrityksen imago on sen verran tyylikäs, että se erottuu alan muista toimijoista.

Miia ja Sven kehuvat Elektrowayn palvelua ammattimaiseksi.

– Elektroway on yritys, jossa tulee hyvä fiilis jopa laskua maksaessa. On ilo huomata, että kasvu on mahdollista haastavista ajoista huolimatta. Kahden rohkean nuoren sydämet ovat täynnä yrittäjyyttä.

Toimitusjohtajana ja sähkötöiden johtajana Viljami keskittyy myyntiin ja tekniseen puoleen. Riikka puolestaan huolehtii liiketoiminnan kehittämisestä, hallinnosta ja asiakaspalvelusta.

– Viljami on jalat maassa pitävä peruskallio, minä taas innovoin. Aina ei tarvitse tehdä niin kuin kaikki muut, Riikka sanoo.

Aurinko paistaa

Viljami toteaa, että kun liiketoiminta kasvaa, myös yrityksen toiminnan täytyy kehittyä. Yrityksessä pohditaan kokonaisvaltaisesti asiakkaiden sähkö- ja energiaratkaisuja.

– Kun markkinoille tulee uutta teknologiaa, olemme etunenässä testaamassa ja opettelemassa sitä. Ehdotamme kullekin asiakkaalle sopivinta yhdistelmää.

Elektrowayn konsepti on saavuttanut merkittävän markkinaosuuden Etelä-Karjalan ulkopuolellakin. Yritys asentaa aurinkosähköjärjestelmiä asiakkaille ympäri maata ja tähtää kansainvälisille markkinoille.

– Aurinkosähkö on kehittyvä tulevaisuuden ala. Aurinko paistaa vuodesta toiseen, ja investoidulle pääomalle saa tasaisen tuoton, Viljami sanoo.

Hän ja Riikka käyttävät aurinkosähköä myös itse.

– Tavoittelemme elämässämme omavaraisuutta ja päästöjen vähentämistä.