09.02.2017

Akateeminen yrittäjä yhdisti tutkimuksen ja käytännön

Joni AlWindi ryhtyi kasvuyrittäjäksi vuonna 2015. Yrityksen tuote, EdVisto (Educational Video Storytelling), tarjoaa videokerronnan alustan ja menetelmiä kouluoppimiseen. Yrityksessä työskentelee neljä vakituista työntekijää ja yksi harjoittelija. Lisäksi yritystä auttaa muutama konsultti, yksi myyntiorganisaatio Espanjassa sekä partnerit (mm. Otava, xEdu ja YritysHelsinki).

Tutkimusmaailmasta lähemmäs käytäntöä

Akateemisesti orientoitunut Joni alkoi tehdä vuonna 2007 koulutusalan kenttätutkimuksia Kolumbian slummeissa. Samaan aikaan hän toimi konsulttina eräälle virolaiselle yritykselle, jonka digitaalista koulutusalan tuotetta hän tahtoi viedä Kolumbiaan. Tutkimustyö oli antoisaa, mutta Joni alkoi kaivata hiljalleen jotain hieman käytännönläheisempää työtä.

Joni siirtyi Kolumbiasta Suomeen ja pienyrittäjänä partneriksi tuttavansa digitaalialan yritykseen. Tässä yrityksessä hänen roolistaan tuli kuitenkin enemmän konsultoiva kuin yrittäjähenkinen, ja koska tuotekehitys oli muualla, päätösvalta oli yhä rajallinen. Yritysmaailma tuli tutuksi, mutta samalla Joni kaipasi enemmän vastuuta ja päätösvaltaa. Aika alkoi olla kypsä uudelle yritykselle.

Ulkopuolisella idealla liikkeelle

Vuoden sisällä Suomeen saapumisesta Joni pääsi konsultoimaan erästä Helsingin yliopiston kaupallistamishanketta. Onnistuneen hankkeen loppuvaiheessa Jonille tarjoutui mahdollisuus perustaa yritys yhdessä Helsingin yliopiston kanssa, omalla operatiivisella tiimillä ja parin tutkijan pedagogisella avustuksella.

Yrityksen alkuperäinen idea ei ollut Jonin oma. Idea syntyi tutkija Jari Multisillan Stanfordin yliopistoon tekemän vierailun myötä 2007, kun YouTuben suosio alkoi kasvaa. Yrityksen tuote, EdVisto, yhdistää ikivanhan opetusmenetelmän eli tarinankerronnan moderniin teknologiaan eli tiedon tuottamiseen mobiilivideoiden avulla.

Uusyrityskeskuksessa oma valmentaja

Jonin mukaan yllättävintä yrittäjyydessä on ollut tietyt viralliset prosessit ja byrokratia.

– On yllättävää, miten jotkut byrokraattiset toiminnat voivat olla niin kauhean sitkeitä, kun ne samalla ovat pakollisia aloittavalle yrittäjälle, jolta kuitenkin odotetaan nopeutta.

Helsingin uusyrityskeskuksesta, YritysHelsingistä, Joni onkin saanut järjestystä sekavalta tuntuvaan alkuvaiheeseen. Yrityksellä on YritysHelsingissä oma valmentaja, joka on auttanut myös myynti- ja markkinointisuunnitelmissa sekä kansainvälisessä kasvuhankkeessa.

– Vaikka vasta ollaan päästy alkuun Suomessa, ensimmäinen kasvuhanke ulkomaille on jo käynnistetty onnistuneesti YritysHelsingin avulla!

Suhteellisen mahtava vapaus

Byrokratian koukerot eivät ole lannistaneet tuoretta kasvuyrittäjää, kun vastapainona on yrittäjän vapaus.

– Parasta yrittäjyydessä on suhteellisen mahtava vapaus päättää asioista, joihin uskoo!

Jonin mukaan yrittäjäksi ryhtymisessä on oleellista oikea aika. Ideankaan ei tarvitse olla oma. Lopulta tärkeintä on vain ryhtyä toimintaan kärsivällisyydellä ja kovalla uskolla johonkin.

– Asiat etenevät vasta, kun ryhtyy yrittämään. Oikea idea ja oikeat olosuhteet löytyvät ajan myötä, jos vaan uskoo johonkin, mitä jaksaa työstää hinnalla millä hyvänsä!