14.02.2020

Kevytyrittäjyyden suosio näkyi myös Uusyrityskeskuksissa

Uusyrityskeskukset palvelivat vuonna 2019 noin 14 000 yrittäjyyttä pohtivaa. Aiempien vuosien tapaan puolet heistä päätti perustaa yrityksen. Selkeitä ilmiöitä erottui kolme: maahanmuuttajien yrittäjyysinto, osakeyhtiöiden lisääntyminen ja ns. kevytyrittäjyyden suosio.

Selkein ilmiö uusyrittäjyyden kentässä vuonna 2019 oli ns. kevytyrittäjyys-palveluiden esiinmarssi. Laskutuspalveluita tarjoavat yritykset kertovat, että heidän asiakasmääränsä on kasvanut jopa 40 prosenttia. Vain ennakkoperintärekisteriin merkittyjen y-tunnusten määrä on viimeisten kolmen vuoden aikana kuusinkertaistunut.

– Ilmiö näkyy kaikkialla, mutta korostuu suurissa kaupungeissa. Esimerkiksi Helsingissä vuonna 2016 vain Verohallinnon ennakkoperintärekisteriin merkittyjä uusia y-tunnuksia oli 111 kappaletta. Viime vuonna niitä oli 1 212 kappaletta, kertoo Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama. (Lähde: Taloustutka)

Pohjimmiltaan yrittäjyyden suosio on positiivinen asia, mutta ilmiössä on kuitenkin puolensa.

– Voisiko sanoa, että teknisesti yrityksen perustaminen on jo liiankin helppoa. Helppous ei ole poistanut tarvetta kirkastaa liikeideaa, varmistaa kannattavuutta tai perehtyä verotukseen ja yritystoiminnan vaatimiin lupiin.

Ennen yrittäjyyden, sivutoimisen yrittäjyyden tai kevytyrittäjyyden aloittamista pitäisikin pysähtyä hetkeksi miettimään, mikä on juuri minulle oikea tapa toteuttaa yrittäjyysunelmani. Mistä aloitan ja miten aion jatkaa?

– Oikea tieto ja puolueeton sparraus säästää monelta huolelta. Ja näkyy myös menestyksessä. Yli 80 prosenttia Uusyrityskeskusten kautta perustetuista yrityksistä toimii vielä viiden vuoden kuluttua, kun normaalisti määrä on alle puolet. Siksi toivomme, että jokainen yrittäjyyttä pohtiva löytäisi Uusyrityskeskusten maksuttomat palvelut, Susanna Kallama toteaa.

Osakeyhtiöitä entistä enemmän

Osakeyhtiöiden osuus Uusyrityskeskusten kautta perustetuista yrityksistä kasvoi neljä prosenttiyksikköä.

– Koko Suomen tasolla suosituin yhtiömuoto on edelleen toiminimi, mutta joillakin alueilla osakeyhtiöitä perustettiin jo enemmän. Taustalla vaikuttaa todennäköisesti osakepääomavaatimuksen poistuminen, arvioi Susanna Kallama.

Asiassa on kuitenkin myös haasteensa.

– Vaikka osakepääomaa ei vaadita, tarvitaan yritystoiminnan aloittamiseen kuitenkin lähes poikkeuksetta alkupääomaa. Tämä on jokaisen yrittäjäksi ryhtyvän hyvä muistaa.

Toinen haaste liittyy osakeyhtiön elinkaareen.

– Osakeyhtiö on nyt helppo ja nopea perustaa, mutta sen lopettaminen on yhtä vaikeaa ja kallista kuin ennenkin, Susanna Kallama muistuttaa.

Maahanmuuttajataustaisia jopa kolmannes

Maahanmuuttajataustaisten asiakkaiden osuus on ollut kasvussa jo pidempään.

– Pääkaupunkiseudulla Uusyrityskeskusten asiakkaista jopa 35–40 prosenttia voi olla maahanmuuttajia. Vaasassa osuus on noin 20 prosenttia. Yleisesti vähintään viitisen prosenttia Uusyrityskeskuksen asiakkaista on maahanmuuttajataustaisia, kertoo Susanna Kallama.

Lisätietoja:

Susanna Kallama, toimitusjohtaja, Suomen Uusyrityskeskukset ry
puh. 040 587 2445 
susanna.kallama@uusyrityskeskus.fi