31.01.2022 | Timo Lehmusmetsä

Yritysneuvojan TOP 3 vinkit yrittäjyyttä pohtivalle

Kahdeksasta neljään vuodesta toiseen poljettu räntäsateessa kuuntelemaan saman esimiehen puujalkavitsejä. Voisiko elämä olla jotain muutakin? Voisinko itsenäisesti työllistää itseni tulevaisuudessa, vastata yhtä aikaa omasta toimeentulostani, työn mielekkyydestä ja toimiston huumorin tasosta. Yrittäjyys on yksi mahdollisuus toteuttaa unelmien työpaikka ainakin itselle ja hyvin onnistuessaan myös työntekijöille.

Joskus mahdollisuus yrittäjyyteen tulee yllättäen tai ala, jolle olet kouluttautunut, osoittautuu sellaiseksi, ettei kiinnostavia työpaikkoja ole edes tarjolla. Vaikka yrittäjyys ajatuksena jännittäisi, anna uteliaisuuden silloinkin voittaa ja selvitä huolellisesti, mitä se sinun kohdallasi tarkoittaisi. Palkkatyön ja yrittäjyyden erot ovat joka tapauksessa pienentyneet ja hämärtyneetkin jossain mielessä viime vuosikymmeninä.

Joitakin asioita on hyvä pohtia ennen yrittäjäksi ryhtymistä, tässä minun kolme vinkkiäni:

1. Kehittele, osta tai lainaa liikeidea

Onko sinulla jo valmiiksi näkemys, miten sinun osaamisesi tai mielenkiinnon kohteesi voisi tuoda markkinoille jotain sellaista, mitä kilpailijoilla ei vielä ole tarjota tai se vastaisi nykyisiä vaihtoehtoja paremmin asiakkaiden tarpeisiin? Siitä on lähtökohtaisesti hyvä ponnistaa yrittäjyyteen. Jos kuitenkin yrittäjyys itsessään kiinnostaa, mutta suunta on vielä epäselvä, tarkista, onko alueellasi myynnissä jo valmiiksi toimivia yrityksiä tai löytyisikö sellainen franchising-konsepti, joka tuntuisi omalta. Vaikka yrittäjyys vaatii usein nopeaa reagointikykyä, suo suunnittelulle aikaa ennen aloittamista ja varmista siten mahdollisimman hyvä aloitus toiminnalle. Suunnittelussa ja idean kehittämisessä sinua auttaa paikallinen Uusyrityskeskus, maksuttomasti ja luottamuksella.

2. Punnitse voimavarasi ja aloita riittävän hyvällä hetkellä

Yrittäjä ei elä kaksoiselämää. Yrityksen lisäksi myös omasta ja perheen elämästä pitää pystyä huolehtimaan. Pohdi ennen aloittamista, onko nykyisessä elämäntilanteessa mahdollisuus sietää hetkellisesti taloudellista epävarmuutta ja mahdollisesti hyvinkin pitkiä työpäiviä. Pysyväksi tilanteeksi jatkuva epävarmuus ei saa jäädä, mutta ensimmäiset kuukaudet tai vuodet ovat yritystoiminnassa usein haastavaa aikaa, ennen kuin toiminta vakiintuu. Samalla on hyvä tiedostaa, että koskaan ei tule olemaan juuri se oikea aika, mutta riittävän hyviä hetkiä tulee varmasti vastaan matkan varrella. Aloittaminen vaatii rohkeutta, mutta ei uhkarohkeutta.

3. Muista, että yritysmuoto ei ole ratkaisevin tekijä

Etsi myös sinulle itsellesi ja ideallesi paras reitti yrittäjyyden toteuttamiseksi. Erilaiset yritysmuodot tarjoavat hieman erilaisen alustan yrittäjyyteen ja kokeiluluonteiseen toimintaan löytyy alkuvaiheeseen erilaisia kevytyrittäjyyden muotoja, joihin on erityisen tärkeää tutustua ja tunnistaa niiden erot. Tässäkään ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa ratkaisua ja on hyvä tiedostaa, että muutokset toiminnan kehittyessä ovat mahdollisia sekä helppoja ja nopeita toteuttaa. Tähän mennessä ei ole tullut vastaan yhtään liikeideaa, joka olisi onnistunut oikein valitun yhtiömuodon ansioista, eikä vastaavasti yhtään sen vuoksi epäonnistunutta. Tämä on vain väline yrittäjyysunelman toteuttamiseksi.


Yritystoimintaa suunnitellessa on paljon muutakin, mikä askarruttaa ennen aloittamista, muttei mitään sellaista, josta jo tuhannet yrittäjät ennen sinua eivät olisi selvinneet. Älä pidä myöskään ajatuksiasi vakan alla, vinkkejä, neuvoja ja näkemyksiä saa varmasti kysyttäessä ja joskus kysymättäkin. Onnea ja menestystä matkallasi kohti unelmiesi työpaikkaa!

Timo Lehmusmetsä
Kirjoittaja on yritysneuvojana Kouvolan Uusyrityskeskuksessa (Kouvola Innovation Oy).